[REC]³ Génesis (2012)

Jag vet inte jag.
Nog börjar det väl kännas lite så smått att zombiestuket på filmer börjar nå sitt max nu? Eller? Finns det verkligen plats för så mycket mer i denna genre?

Nu gillar jag förvisso dessa odöingars härjanden i parti och minut, och på de mest allehanda och märkliga platser. Men liksom mycket annat i livet, går det liksom lite…vardag även i dessa historier. Känslan hos mig är att samma koncept har nu malts på rätt länge.

DESTO ROLIGARE då att ramla på en rulle i det här träsket som..gör lite som den vill. Och kanske lite märkligt i sammanhanget att här är det just grabbsen som gav oss de första spanska REC-filmerna (nåja, iaf en av dem…Paco Plaza) som pytsar ut en sorts spinoff historia på de första galenskaperna (den örnögde hinner faktiskt se en snabb glimt av en nyhetsrapportering på en tv-ruta från ett visst hyreshus…).

Koldo och Clara ska till att gifta sig the super spanish style. Finfint i kyrkan med släkt, vänner och glada skitar.. och sedan bär det av till ett slags mansion där stora festen rullar igång och underhåller varenda kotte. Naturligtvis filmas allt genom en handhållen videolins. Fröjd och gamman och glädje. I alla fall tills en morbror plötsligt ger en ny definition till uttrycket ”wedding crasher”, och vips brakar hela helvetet löst med panik och framför allt galna attacker på det högst välbekanta sättet. Koldo och Clara skiljs åt, och måste nu ägna större delen av filmen åt att försöka hitta varandra igen. Inte det lättaste.

För ett REC-fan är detta troligen en viss besvikelse att skåda. Borta är skräcken, spänningen och ovissheten. Här finns egentligen bara action, goriga effekter och galen svart humor. Framför allt är det humorn som verkar vara ledmärket i den här delen. Och, inte mig emot. Kommer på mig själv med att sitta och flina, till och med skratta högt vid ett par tillfällen! Vem hade trott det? Skådisarna Leticia Dolera som Clara och Diego Martin som Koldo får slita hårt värre i kaoset. Snacka om bröllopsdag!

”this is MY day!”

Filmen blir en sorts vild spansk kusin till en pärla som Shaun of the Dead och…varför inte Zombieland. Kanske mycket av kritiken mot filmen kommer av att man här tror att REC-mönstret ska följas? Själv finner jag denna bagatell riktigt underhållande och ser inget större fel i att man här går en helt annan väg.

REC 3 – Genesis bryter säkert mot precis alla givna regler när det handlar om en andra uppföljare till ett koncept. Plötsligt blir det lättviktigt, oseriöst och mer galenskaper än skräck. För mig som då börjar tröttna liiite på alla mörka storys med odöda inblandade, känns detta riktigt uppfriskande. Extra plus också för att man slopar POV-kameran när det börjar gå åt skogen. Överraskande fartig rulle!

3 kommentarer på “[REC]³ Génesis (2012)

  1. Det är ju iofs uppfriskande när en film inte tar sig själv på allt för stort allvar, men jag vet inte jag… Ska väl ta mig an tvåan först i alla fall.

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.