Coming up: Hitchcock-tema!

Alfred Hitchcock.
Bara namnet gav mindre rysningar av lika delar spänning och visst obehag när jag var mindre. Man hörde att …”Hitchcock gjorde filmer som ingen annan. Både lite läskiga och lockande farliga på samma gång…!” Man var ju inte så bevandrad i filmens fantastiska värld då, så därför framstod den lille trinde regissören plötsligt som rena demonen när det gällde att tillverka filmer och utsätta oss som tittare för obehagligheterna.

Vet att både morsan och farsan pratade gott om Hitch, och hade man tur när man blev lite större och det faktiskt gick en rulle på tv:n kunde man få sitta med och glo. Mitt minne av första mötet med t.ex. Psycho kommer alltid att vara fastetsat i minnet. Upplösningen med mamma i gungstolen….yaaak!

Idag har jag närmast ett nostalgiskt förhållande till Hitchcock, sett många av hans filmer under åren. Sett om många, sett en del fortfarande hålla helt ok. En del andra fallit för tidens tand…och en del som fortfarande har just det rafflande…”det” i sig!

Att återvända till Hitchcock är både att resa i tiden tillbaka till ett annat sätt att göra film och…. möjligen (lite olustigt)  förundras över hur det egentligen stod till med kvinnosynen hos vår regissör. Var kanske det bästa han visste att plåga sina kvinnliga stjärnor på film på det ena eller andra sättet..?

När det gällde manliga roller förlitade han sig ofta på ess som t.ex. James Stewart och Cary Grant som stabila karaktärer. Kvinnorna däremot fick ofta vara offer och ganska hjälplösa…Tippi Hedren, Kim Novak, Doris Day.. Men visst, där fanns också en näsa för hur man leder publiken i en viss riktning. Att avslöja saker för oss som tittar men låta huvudpersonen fortsätta sväva i ovisshet. Genialt och inte sällan spännande! Mycket kan säkert sägas om denne mans underligheter, men ett som är säkert är att han för alltid gjort ett avtryck i filmhistorien.

Länge har det också känts som att det banne mig varit dags för ett litet minitema i ämnet Hitchcock. Och nu är det väl dags för det då. Ett tema som skulle kunna växa ut till något alldeles enormt med tanke på Hitch digra katalog. Nu har jag dock bestämt mig för att hålla det lite stramare och därför kommer fem stycken filmer att tas upp under den kommande veckan. Alla har vi väl våra olika favoriter, men jag har valt att fokusera på fem stycken som jag fastnat för. Och naturligtvis snackar vi inte om att sitta och dra detaljer ur något gammalt minne, här har varje film återtittats i närtid.

Kanske är det inte alls de fem filmer du skulle ha tänkt på från början.
Kanske kommer du att sakna någon.

Häng med för att kolla upp detta! Nu  intar Hitch Flmr-bloggen!

3 kommentarer på “Coming up: Hitchcock-tema!

 1. Håhå, ännu ett spännande projekt! Jag har sett några men alldeles för få filmer av den gode Hitch. Och jag hade absolut försökt följa med aktivt i ditt projekt om jag inte hade haft ett gigantiskt bondprojekt pågående. Plus ett hemligt projekt som jag kör parallellt med mitt bondprojekt, och som jag kommer lansera på bloggen direkt efter Bond. Puh, vad tänkte jag på, två megaprojekt samtidigt… Allt arbete! 🙂

  Gilla

 2. Spännande! Blir ett bra tillfälle för mig att bekanta mig lite mer med Hitch som jag sett alldeles för lite av. Å andra sidan har han ju en minst sagt imponerande output.

  Gilla

 3. @Henke: Det är ett hårt liv att vara en hängiven filmbloggare…jag vet precis hur du känner. Så mycket idéer…och ibland så lite tid…!

  @Sofia: Det har han sannerligen. Här kommer iaf de som jag tycker är bland de bästa att ta del av från den synnerligen digra katalogen.. 🙂

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.