Upp (2009)

Gamle Carl Fredricksen (eller Fredriksson som han heter i svenska versionen) sitter och surar i sitt gamla hus, hans hustru Ellie har gått bort och värst av allt är att de aldrig fick chansen att förverkliga sin gemensamma dröm, att resa till Paradisfallen i Sydamerika där upptäckaren och barndomsidolen Charles Muntz mystiskt fösvann en gång i tiden.
Inför hotet av en tillvaro på ålderdomshemmet beslutar sig Carl för att helt sonika flytta sig och sitt hus till just Paradisfallen, som en sista gest emot sin saknade hustru.

Pixar Studios visar återigen att de är absolut vassast i kategorin dataanimerat med känsla och stil. Inte en enda filmruta känns felplacerad här. Det är proffsklass på hantverket, som vanligt, och om man tyckte att ”Wall-E” var det ultimata beviset på proffsighet, får man nog tänka om igen. Skrönan om gamle Carls äventyr med flygande hus och en efterhängsam liten scout, kan vara det bästa jag någonsin sett i genren. De två omaka figurerna närmar sig naturligtvis varandra och i takt med att äventyren hittar dem knyts ett allt starkare band mellan.
Om det visuella hantverket är toppklass, kan detsamma också sägas om manuset. Det är en berättelse fylld av värme, hopp, humor och framför allt sorg. Sorg har ju annars varit något som Disney och Pixar aktat sig för att skylta för mycket med, men den här gången väljer man att göra det på ett fint och stilfullt sätt. Filmens första tio minuter räcker för att man ska sitta med en klump i halsen och känna hur ögonen tåras.
Mycket effektivt.

Naturligtvis saknas inte den tokroliga humorn och de farsartade upplevelser som dessa filmer också är kända för, likaså den ondskefulle skurken (för en sådan finns ju givetvis). På det hela taget följer Pixar-studion sina gamla mönster men lyckas för varje gång ändå förnya och ta det ännu lite längre. Man börjar undra var gränsen går för den animerade filmtekniken….?

Filmen finns naturligtvis både med svenskt och engelskt tal, där vi vuxna har störst glädje av originalet men kidsen bäst njuter av äventyret på svenska. Filmen drog mycket välförtjänt hem en Oscar för 2009 års bästa animerade film, och lyckades också vara nominerad till en Oscar i den tyngsta av alla klasserna; Bästa Film.
Upp bjuder på underhållning av toppklass och blir fullständigt oemotståndlig. Det är bara att njuta.

Betyget: 4/5

En kommentar på “Upp (2009)

  1. Ping: Pixar: Up (2009) | Jojjenito – om film...

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.