Flmr vs filmåret 1999!

Jahaja, dags att ta sig an ett litet kik på filmåret 1999.

Efter att med jämna mellanrum få ta del av bloggkollegors listor i olika format, är det inte utan att man själv känner hur listlusten smyger sig på titt som tätt. När dessutom möjligheten att delta i en KOLLEKTIV LISTBONANZA på det aktuella året ovan dök upp…ja då var det liksom inte mycket att tveka över.

Här nedan alltså då en sammanställning på de 10 filmer från 1999 som jag håller högst. Fanns det många att välja på? Tja, en del skulle jag vilja säga. Året innan det nya århundradet tycktes ändå vara ett gott år i filmens värld och att bara begränsa sig till 10 filmer kan tyckas lite futtigt. Men vaddå, det är en lagom bra och jämn siffra. Fyller på med några hedersomnämnanden i slutet, samt ett par sedvanliga varningar för bottenskrap från just detta år. In på listan tog sig bl.a. en torr engelsman, den stilistiske Burton, en Spike Lee som blandar både allvar med komedi, en banbrytande actionstänkare med hjärna samt en gammal gubbe på udda transportmedel.

Troligen håller du inte alls med mig om följden, men det är ju som vanligt en del av den berömda tjusningen. Såklart berikar du listan med dina egna kommentarer!
Nu tutar vi igång och börjar från plats 10:

10. Summer of Sam

Spike Lee´s egen take på de ökända morden under en het sommar i New York 1977. Lee både roar och oroar med sin berättelse i det lilla kvarteret i South Bronx, där den italiensk-amerikanska befolkningen kastar misstänksamma blickar på varandra när hysterin är som värst. Mycket bra rollista.

 9. Deep Blue Sea

Finntjommen Renny Harlin vet hur en actionslipsten ska dras. Inga nymodigheter, bara ren klyschig ösig vattenaction av bästa popcornssmak. Tillsätt ASFÖRBANNADE hajar och begränsat utrymme och vips blev det här en av de mer underhållande rullarna för mig från detta nådens år.

8. Notting Hill

Jag kan inte hjälpa det, men jag gillar Hugh Grant. Speciellt när han spelar töntig och nördig (typ alltid!). Som här. Mot Julia Roberts, som egentligen spelar sig själv, passade det alldeles utmärkt. Britten Richard Curtis kan det här med romantiska dramer. KLASSISK FEELGOOD!

7. Ghost Dog – Samurajens väg

Jim Jarmusch med MÄRKLIG och synnerligen underhållande historia om lönnmördaren Ghost Dog i Forest Whitaker´s tappning. Bjuder på både klassiskt filmvåld, filosofiskt funderande och underfundig humor. Udda film som dröjer sig kvar i minnet och tar en stark plats på listan.

6. Arlington Road

Jeff Bridges mycket bra som professor och  nojig änkling i förorten, vilken plötsligt ser terrormisstänkta lite överallt. Speciellt i det nyinflyttade grannparet. Murrig och gåtfull story där OBEHAGET verkligen lurar runt hörnet. Tim Robbins lysande som knepig granne.

5. Matrix

Detta års smällkaramell med hjärna och tanke bakom? Snygg-snygga effekter och tempo som slår det mesta. Vissa scener helt outstanding, och man kan till och med köpa Keanu Reeves. Smart story med helgalen twist. Men det FUNKAR! Synd bara att man drev storyn i fördärvet med två uppföljare.

4. Sleepy Hollow

Tim Burton och Johnny Depp i perfekt samspel. Scenografin och stämningen sitter som en smäck. Halloween-känslan har aldrig känts mer rätt än här. En fest för ögat, och en riktigt rejält MUSTIG berättelse. Underbart underhållande. Bland Burton bästa!

3. Den Gröna Milen

När Stephen King ibland frångår att skrämmas i sina historier blir det ofta än mer mästerligt. Liksom den här filmversionen blev. Engagerande, lite magisk och sorglig…men framför allt BRA! Tom Hanks går in för det och regissören Frank Darabont kan sin King.

2. Sjätte Sinnet

Men OJ vad han lurade oss, den gode M. Night Shyamalan. Vilken blåsning! Och det knäppaste av allt var att alla ledtrådar fanns där i bild nästan hela tiden. Utan att man fattade ett jota. Fullt upptagen som man var med att bekymra sig över den sorgsne Bruce Willis och den udda grabben med den läskiga förmågan. En film regissören tyvärr aldrig varit i närheten av igen.

1. The Straight Story

Att en film om en gubbe som korsar den amerikanska landsbygden på en åkgräsklippare kan generera sådana varma känslor och feelgood till den som tittar kan ju tyckas lite märkligt. Men det är precis vad den gör. Gamle Alvin, classy spelad av Richard Farnsworth, möter på sin resa ett annat USA än det typiska klyschiga. Godhet, tröst, kontemplation, vänlighet och välvillighet. En annan sorts roadmovie i ordets bemärkelse. Extra underbart blir det ju såklart när det är gamle räven David Lynch som står bakom och helt verkar ha frångått sina knasiga principer och serverar istället en story man bara älskar fullt ut till eftertexterna! Utan tvekan -99 års bästa upplevelse.

till sist: 

Honorable mentions: Generalens Dotter (filmens flyt), American Beauty (för Kevin!), I huvudet på John Malkovich (storyn!), Fight Club (den smarta tvisten), vissa delar av Eyes Wide Shut (i övrigt farligt nära prettovarning där), Mel Gibsons hämnarplaner i Payback, obehaget i Ravenous, friskheten i Mumien, skojeriet i Wild Wild West, enkelheten i Blair Witch Project

Katastroferna: The Omega Code (mumbojumbo i kolossalformat..vilken trosrörelse pumpade in cash här!?), Universal Soldier – återkomsten (inte ens den första var speciellt bra!), Sjön (ja..svenskt i sin uslaste form!)

Ok!
There you have it!

*********

Kolla nu in vad de här bloggkamraterna nedan tyckte var bäst i deras filmvärld! Har vi samma smak och likheter tro..?

22 kommentarer på “Flmr vs filmåret 1999!

 1. Deep Blue Sea!! High-five på den! 🙂

  Fyra överlapp på tio om man jämför med min lista, det är inte så mycket. Var 1999 möjligtvis ett jättestarkt år i och med att det finns så väldigt många toppenfilmer att välja bland? Eller är alla år jättestarka egentligen om man ser i backspegeln?

  Gilla

  • Vi high-fivar lätt på den! 🙂
   Ja det kanske faktiskt är så..att de flesta år ÄR ganska starka filmår…men att olika orsaker gör att vi väljer att minnas på olika sätt. Intressant det där.

   Gilla

 2. Vad många filmer jag inte sett, trots allt (Ghost Dog, Arlington Road, åh jag älskar både Jeff Bridges och Tom Robbins, samt Summer of Sam) . Jag förväntade mig faktiskt att allas listor skulle va mer lika. Kul med lite spridning, även om en del så klart överlappar som Fiffi säger. Sleepy Hollow och Gröna Milen låg definitivt bland mina bubblare.

  Gilla

 3. Kul lista. Jag har sett åtta av dina tio filmer. Arlington Road och Summer of Sam är diffen. Starkt att ha The straight story som etta. Mina topp 4-5 skulle kunna kastas om lite hur som helst. Ibland är den etta, ibland fyra.

  Gilla

  • Har älskat Staight..från första stund jag såg den Märkligt egentligen…men det kanske har att göra med att jag tyckte så mycket om att Lynch också kunde ta ett steg ut från sin box och bara satsa på feelgood nästan rakt igenom.
   Håll med om att det låter paradoxalt….: David Lynch och feelgood. 😉

   Arlington får du klämma. Mycket intressant att höra vad du tycker om den!

   Gilla

 4. Gör också high five på Deep Blue Sea! Och Sleepy Hollow! Ghost Dog är som sagt Jarmusch sista chans hos mig, men än så länge har jag inte tagit mig fram till den.

  Gilla

 5. KOLLEKTIV LISTBONANZA härliga ord 😀
  Har sett rubbet på listan och alla är bra val förutom Notting hill (rys) men det är mitt problem.1999 är ett starkt filmår med många kandidater.
  DBS är troligen den bästa hajfilmen efter Jaws men den åkte bort i min första sovring.

  Gilla

 6. Ping: Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999) | Rörliga bilder och tryckta ord

 7. Ping: 10 i topp: Filmer 1999 | Jojjenito – om film...

 8. 10. Summer of Sam – Inte sett.
  9. Deep Blue Sea – Inte sett.
  8. Notting Hill – Skulle faktiskt kunna vara ett guilty pleasure
  7. Ghost Dog – Samurajens väg – Yay!
  6. Arlington Road – Inte sett.
  5. Matrix – Yay! Äh, jag tycker inte uppföljarna är så pjåkiga.
  4. Sleepy Hollow – Yay!
  3. Den gröna milen – Bubblare.
  2. Sjätte sinnet – Bubblare.
  1. The Straight Story – Bubblare.

  Intressant, antingen har jag inte sett filmen i fråga eller så är det yay/bubblare som gäller. Förutom Notting Hill som inte har en chans att komma med på min lista.

  Gilla

 9. Ping: 1999 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord

 10. Ping: 1999 års bästa filmer - Spel och Film

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.