World Invasion: Battle Los Angeles (2011)

Snacka om vattendelare till film. Det verkar inte finnas några mellanlägen här direkt. Antingen hatas den innerligt eller ses som en skön testosteronstinn skapelse med effektporr till höger och vänster. Själv känner jag nog för att fria lite här stället för att vara grinig gubbe och fälla.

Jonathan Liebesman (The Killing Room) vet antagligen inte vad subtilt regisserande betyder, eller finess. Han utgår från det flortunna ramverket på manussidorna och öser på med allt i den ytliga skolan helt enkelt. I bästa Michael Bay-stil…nästan. Det är klyschor, plattityder och dumt så det bara sjunger om det. MEN…vad gör väl det om det samtidigt är lite lagom skamligt underhållande i all sin enfaldighet.

Aaron Eckhart byter ut sina seriösa roller för en stund (kom igen, vem skulle inte vilja kuta runt med maffig bössa i näven och få leka actionhjälte!?) och gör veteranstridisen som får bli killen hela dan och plocka fram värsta erfarenheten när (ständigt dessa) usla aliens återigen anfaller jorden. Superattacken Allan i filmen kommer mot Los Angeles som snart förvandlats till ett mellanöstern i miniformat där gatustrider mellan marinkåren och de anfallande varelserna står som spön i backen. Belackarna gormar om dåliga effekter, men jag menar att man i det rasande tempot inte har en susning eller större sportslig att hinna se utifall effekterna är så mycket sämre än i andra filmer av den här kalibern.

Någonstans känns det rätt kul att tänka tanken Black Hawk Down möter Independence Day” när man ser den här filmen. Den som möjligen här tror sig kunna hitta lite seriös mening med tuggmotstånd får titta åt ett annat håll, annars är det bara till att svälja denna snabbmat och inte försöka tänka på kalorierna. Det är flaggviftning, moral the american way, frågan om i vilken ordning karaktärerna ska tvingas bita i gräset, det obligatoriska gänget civilister som måste räddas av de tuffa men godhjärtade boysen, det sedvanliga brandtalet och till slut lite hederlig eye of the tiger när de illvilliga besökarna ska kämpas ned med alla till buds stående medel. Eckhart tar bla hjälp av tuffbruden Michelle Rodriguez som ju vet hur hantera en puffra på film och Bridget Moynahan som snyggveterinär (!) med hjälpsamma färdigheter.  Och jäklar i min låda finns det inte barn med i sällskapet också! Allvarligt, behöver du ens fundera på hur det ska gå för våra huvudpersoner….?

…Battle Los Angeles ska ha cred för att den inte försöker dölja vad det är, en sjujävla overklig dumaction. Det smäller, det springs skriks och härjas. Det är stråkar, plastiga känslor, adrenalin och hela faderullan. Men lita på att inkräktarna också får ordentligt med spö när väl drar ihop sig. Och är det inte det allt handlar om egentligen? Fånigt underhållande är vad det är. Hit med mer popcorn!

”Maybe I can help. I’m a veterinarian.”

10 kommentarer på “World Invasion: Battle Los Angeles (2011)

 1. Såg att Roger Ebert hade sågat denna ordentligt. 🙂

  ”Young men: If you attend this crap with friends who admire it, tactfully inform them they are idiots. Young women: If your date likes this movie, tell him you’ve been thinking it over, and you think you should consider spending some time apart.”

  Gilla

 2. Haha, rolig recension. Såg du den här på bio? För det känns verkligen som en film som ska ses på bio med av ljudet vibrerande biofåtöljer.

  Du skrev om ingredienserna: flaggviftning, moral, brandtal, barn osv. Fick man även med familjens hund?

  Dagens ord = snyggveterinär.

  Gilla

 3. @Voldo: Läste också den där recensionen. Ebert verkar ju annars ha ett rätt öppet sinne, men den här tycks inte alls ha fallit honom på läppen…!

  @Jojjenito: Naturligtvis är det här en film som mår bäst av att pumpas ut via stora högtalare. Det är inte utan att jag satt och glodde efter husdjur också!

  En rätt meningslös film, men även sådana KAN vara underhållande. 🙂

  @filmitch: Är du surgubbe eller friande lättsam….? 😉

  Gilla

 4. ”Inte hinna se…” — du menar att du inte satt och kollade ruta för ruta?! Jag börjar tvivla på ditt engagemang 😉 Kom just från Fiffis recension av den här och nu blev det ju svårt — kanske filmitch får fälla avgörandet?

  Citatet borde vara Svenska veterinärförbundets (eller vad de nu heter) motto! 😀

  Gilla

 5. @Sofia: Måste väl erkänna att jag inte kände mig sådär jätteseriös när jag såg filmen….och engagemanget var väl inte på jättetopp…men nog hade jag lite kul ändå!

  Läste också Fiffis tankar förut och som sagt, det verkar bli upp till filmitch att avgöra… ;-)…..men Fripps filmrevyer var lite inne på min linje…!

  Gilla

 6. Trots mitt vääääääldigt svaga betyg måste jag tillägga att jag inte HATAR filmen. Jag tycker bara det är ett neutrum. Ett ingenting. Lika intressant som en luktfri fis i vinden.

  Gilla

 7. @Fiffi: Jag håller absolut med om att den inte ger något mervärde åt filmhistorien. Den ger ju inga som helst bestående intryck, både ID4, BHD, Aliens och..tja..en del andra historier är desto mer minnesvärda.

  Dock funkade den precis för stunden och som ett galet inslag i denna något urvattnade genre… 😉

  Gilla

 8. Jag gillade filmen. Jag håller med Steffo.

  Men som med luktfria fisar, beror underhållningen på situationen (eller i fisarnas värld vems stjärten är…). Jag var ju på tjänsteresa i Kina och där är det fullt påslag när det gäller intryck. Hela tiden. Overload av intryck. Efter en dryg vecka med mycket intensivt jobb, galet mycket konstig mat och en hel drös shoppande och sight-seeande i övrigt, var det för mig helt perfekt att en lördag förmiddag glida in i en hypermordern biograf och se en amerikansk pang-pangfilm. Den var perfekt för tillfället.

  Fast betyg 3.

  http://fripp21.blogspot.com/2011/04/battle-los-angeles-2011.html

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.