Twilight (2008)

Unga Bella (Kristen Stewart) flyttar till sin pappa i den tråkiga lilla staden Forks, helt klart en bygd med vibbar av gamla Twin Peaks. Som om det faktum inte vore nog dröjer det inte länge förrän hon kärar ned sig i skolans mest mystiska kille, den skygge Edward (Robert Pattinson). Trots att Edward rakt ut ber henne att hålla sig ifrån honom, blir de snart ett par och Edward avslöjar sin odödliga hemlighet för henne. Som vampyr finns det vissa regler att följa och leva efter, och att kära ned sig i Bella är ju inte tillrådigt i dessa tider, när även kringstrykande, utomstående, vampyrer uppehåller sig i området.

Väl medveten om att jag är i totalt fel målgrupp för denna sockersöta historia, med lite kusliga (är det tänkt iaf) vampyrvibbar, sitter jag och känner att filmen kanske ändå inte är så genomusel som jag trott! Ok, det saknas logik, vissa av de ”regler” som vampyrer trots allt borde hålla sig till har uppenbarligen glömts bort. Förutsättningarna för lite snyggt grafiskt våld har tonats ned till förmån för ljuv tonårskärlek  och snygga bilder på de unga tu. Kärlekshistorian mellan Bella och Edward tillhör  inte skådespelarmässigt den mest passionerade man sett på film, och utstrålar mer en rejält träighet och stelhet som går att raljera över i timtal. Men någonstans där under det ytliga lagret anpassat för tonårstjejerna, finns faktiskt en historia om utstötthet och längtan över gränserna som skulle kunna göra sig riktigt bra i rätt förutsättningar och med lite mer inspiration hos alla om bara de plastiga klyschorna hade lagts bort . Här koncentreras dock det  mesta på snygga bilder av trånande pojkar och flickor, och idel tonårsrum lär vara tapetserade med Edwards sorgsna nuna.

Skådisarna agerar rätt fyrkantigt, där Kristen Stewart klarar sig absolut bäst med sitt grubblande och slitningarna mellan den farliga värld Edward representerar och hemmet där pappa sheriffen mest vandrar runt och inte verkar förstå någonting. Robert Pattinson är ingen direkt bra skådis, men passar av någon anledning ganska perfekt som den bleke hjältevampyren. Mera att reta sig på är Edwards vampyrfamilj, som alla ger ett vansinnigt plastigt intryck.
Och ett manus som borde varit rejält lite mer spetsat (sorry).  Å andra sidan är väl detta vad man får när krutet satsas på att sätta tonårshjärtan i brand. Det viktiga blir inte djupet i filmen utan hur det ser ut, betänk att filmen i första hand ska tilltala de unga kärlekslystna tonåringarna.

Regissören Catherine Hardwicke vet hur hon ska styra trupperna för bästa resultat i genren och det finns väl inget att säga om det. Twilight är ju den första i  en kommande filmserie om Bella och Edward, baserade på bästsäljande böcker, och den lägger nog så väl grunden till fortsättningen på denna Romeo och Julia-historia för 2000-talets törstande tonåringar.
Men jag saknade huggtänderna.

Betyget: 2/5

2 kommentarer på “Twilight (2008)

    • Jag läste din sköna sågning och förstår vad du menar. Dock var den faktiskt inte lika usel som jag föreställt mig…eller rättare sagt det finns små korn i den här filmen som man kunde ha förvaltat lite bättre…

      Måste nog se uppföljaren trots uselhetsvarningen…

      Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.