TV-Landet: About a Boy (2014) – säsong 1

Nix, har inte sett långfilmen från 2002 med Hugh Grant. Vilket inte gör något.
När man sett den här serien har man inget behov av originalet. Känns det som.

Som många gånger förr ser såklart smarta suits i tv-branschen möjligheter att casha in lite extra på beprövat begrepp. Här bevisligen en ramstory som funkade på den större massan av åskådare. Varför inte sätta några pigga tv-manusplitare på uppgiften att utveckla relationen mellan den vuxne slackern Will Freeman och den lillgamle grabben Marcus? Samt justera om lite i originalmanuset och anpassa berättelsen till amerikansk tv. Sagt och gjort.

About a Boy har till dags dato rullat i en säsong. Framgången var möjligen lite oväntad, men inte helt som en blixt från klar himmel. Inbillar jag mig.
Snabb recap för er som inte har koll på storyn: slackern Will Freeman (David Walton) har en gång i tiden lyckats med bedriften att skriva en julsång som ständigt rullar på topplistorna varje år. Vilket gjort att slarvern Will kan leva livets glada dagar i ett radhus i San Francisco utan ansvar, singel och bekymmerslös. Så flyttar brittiskan Fiona (Minnie Driver) in bredvid med sonen Marcus (Benjamin Stockham). Grabben är en typisk tv-grabb, lillgammal och enerverande såklart. Men charmig förstås. Ganska snabbt blir både Fiona och Marcus alltmer inblandade i Wills liv. Han och Fiona är dessutom varandras motsatser, vilket såklart gör det extra kul. Fiona är ett naturens barn med yoga och meditation och…mat från växtriket som specialitet. Will vill grilla kött i trädgården och ragga olika tjejer varje kväll…eller spela tv-spel intill småtimmarna. Med förfäran ser Fiona hur Marcus alltmer dras mot Will´s ”fördärvade” livsstil.

Så enkel är handlingen. Utspridd på tretton halvtimmesavsnitt, där Marcus gör sitt yttersta för att krypa in under skinnet på Will, bli en del av hans spännande liv samtidigt som han hela tiden känner ett behov av att berätta för Will om sina tankar om livet, rädsla, ångest och tillkortakommanden. Will kan förstås inte stå emot grabbens charm, trots ihärdiga försök, och det hela utvecklas snabbt till ett sorts far-son-förhållande över trädgårdsstaketet där Wills enkla men effektiva råd om hur livet bör levas kanske inte så idiotiska som Fiona först vill hävda.

Charmen med serien är just samspelet mellan David Walton och Benjamin Stockham. Trots att det som sagt är en barnskådis inblandad funkar det mycket bra. Stockham är lillgammal, visst, men har en skön scennärvaro som gör att man kapitulerar för honom. Walton har jag inte sett förut vad jag kan påminna mig, men han är otroligt underhållande i sin gestaltning av den ”oansvarige” slackern som givetvis har ett hjärta av guld i kroppen och ett väl dolt vuxenansvar som kommer fram i vid väl valda tillfällen. MInnie Driver känner man ju igen från otaliga filmer. Här funkar hon behagligt trivsamt som Wills moraliska opponent om hur livet ska levas, och efter vilka normer. Allt förstås med snabb humor och kvicka repliker. Just Drivers brittiska bakgrund utnyttjas mycket roligt och hon är snabb att hugga på Wills ibland ogenomtänkta repliker.

Givetvis finns också en romantisk laddning mellan Will och Fiona, men tacksamt nog väljer manusförfattarna att inte ta den enkla vägen. Istället snuddar man bara vid just den känslan. Fionas uppenbara svartsjuka när Wills dejtar olika tjejer, fast hon naturligtvis aldrig skulle erkänna detta. Will´s oro för att Fiona ska hamna i dåligt sällskap med män, fast HAN aldrig skulle erkänna detta.

De tretton avsnitten är finurligt uppbyggda som en sorts relationsdrama mellan Will och Marcus. Will stöttar Marcus och Marcus får Will att använda nya sidor av sig själv. Mycket sedesamt. Och mycket underhållande på vägen. Här har Universals tv-avdelning skaffat sig en hit. En feelgood förpackad i standardformat, men med en pigghet i berättandet och en kvickhet i replikerna som i alla fall jag inte sett på länge i renodlade komediserier som ska behandla ämnen som vuxenansvar och att växa upp som ensambarn.

6

En säsong två är redan på gång och jag har inga som helst bekymmer med att följa WIll, Marcus och Fiona vidare på deras vardagsbekymmer.
Skapar en trivsam känsla i kroppen. Dessutom bra soundtrack!
Rekommenderas för dig som gillar behagliga sitcoms.

About a Boy har gått på SVT och släpps som box under hösten 2014.

Annonser

2 comments on “TV-Landet: About a Boy (2014) – säsong 1

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s