Whiteout (2009)

U.S. Marshal Carrie Stetko (Kate Beckinsale) är stationerad på en amerikansk forskningsstation på Sydpolen där hon försöker återhämta sig efter efter traumatiska upplevelser tidigare i karriären. Trött på jobbet, och på kylan i den ogästvänliga miljön, har hon beslutat sig för att säga upp sig och inväntar bara planet som inom tre dagar ska ta henne från basen.
Upptäckten av ett lik ute på den ödsliga isen tvingar henne dock in i yrkesrollen igen, och ganska snart står det klart att det troligen finns en mördare med dolda avsikter bland dem som bara väntar på att slå till igen. Stetko måste ta hjälp av basens läkare (Tom Skerritt) och en driftig pilot (Columbus Short) för att försöka hinna avslöja mördaren innan en annalkande storm hotar att isolera dem alla och lägga Antarktis i ett konstant mörker under 6 månader.

Manuset baseras på en grafisk roman (snygg omskrivning för seriealbum) med samma namn och det märks ibland att det varit lite svårt att få till logiken och trovärdigheten i den här historien. Syftet med filmen är troligen att försöka återskapa en sorts klaustrofobisk känsla, med det karga och kalla klimatet som den största fienden. Filmen lyckas då och då med det, men har annars lite problem med drivet och tempot.
Regissören Dominic Sena (Swordfish) broderar ut en sorts katt-och-råtta-historia där vi bjuds tillfälle att i stort sett misstänka alla inblandade som uppehåller sig på basen, däribland också en nyanländ FN-inspektör (Gabriel Macht) med aningens långsökta förklaringar till sina olika handlingar.
Kate Beckinsale är kanske ingen superskådis men gör vad hon kan med den något anonyma rollen. Den begränsade fysiska ytan ger inte mycket utrymme för några större utsvävningar och hon får ty sig till den gamle veteranläkaren ”Doc” Fury som i Tom Skerritts skepnad framstår som en riktig mysgubbe i kylan.

Det är ett ok hantverk med små små ögonblick av den där hett (!) eftertraktade känslan av ovisshet och krypande spänning som man alltid vill åt i filmer av den här sorten.
I övrigt riskerar nog Whiteout att klassas in under standardactionfacket, med ganska förutsägbara händelser.
Viss underhållning för stunden för den som kan leva med smärre ologik och tveksamma kast i manuset.

Betyget: 2/5

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.