The Last Templar (2009)

Roman filmatiserad och tillrättalagd för att passa in i tv-formatet. På den skiva jag snärtar in i dvd-spelaren har man lagt ihop de två långfilmsavsnitten till en helhet, vilket innebär att det plötsligt blir en lång kväll i soffan (rätt mycket kaffe med andra ord).

Eftersom jag nu läst romanen som ligger till grund för den här filmskapelsen kändes det ändå inte helt galet tänkt att  se filmresultatet och försöka göra sig en uppfattning huruvida de lyckats eller ej. Sicken dålig idé.

En museiutställning i New York innehållandes gamla ting utlånade av Vatikanen får på galakvällen besök av en grupp ryttare klädda som tempelriddare (!). De rider helt sonika in i museét under pågående invigningsfest, ställer till allmänt rabalder och lyckas sno åt sig ett antal värdefulla artefakter och däribland en sällsynt mekanisk apparat som verkar fungera som en sorts avkodare. Stora rubriker förstås och FBI kallas in på fallet. Mitt i kaoset finns den kvinnliga arkeologen Tess (Mira Sorvino) som snabbt räknar ut att de maskerade männen i första hand var ute efter kodmanicken. Bildsköne FBI-agenten Sean (Scott Foley) avfärdar till en början Tess teorier, men kan naturligtvis inte låta bli att attraheras av henne, vilket självklart gör att han också börjar fundera på om det ändå inte ligger något i hennes vilda teorier.

Som vanligt när televisionsmediet ska anpassa en historia finns det så mycket att ta hänsyn till. Bla att den s.k. breda massan ska kunna ta till sig det som händer utan att förfäras alltför mycket. Det är väl egentligen bara rebelliska tv-bolaget HBO som brukar komma undan med lite grövre produktioner i landet där moralpaniken lever högt och vilt. Här blir det således mycket bilder på snygga Sorvino i motljus, och förföriska toner när hon charmar brallorna av FBI-Sean. För naturligtvis är det ju arkeologen som har rätt och polisen fel. Tess lurar ut att spåren leder mot en vid det här laget rätt uttjatad myt om att en liten grupp tempelriddare under korstågen hittade och gömde en skatt, som de sedan såg sig nödgade att flytta i säkerhet när tempelriddarna började få spö i mellanöstern. Kan det tänkas att den mekaniska manicken kan användas som en sorts kompass…?
Erkänn att ni hört det här förut.

Från lite snygga New York-miljöer (som i själva verket är Montreal) går historien vidare till mellanöstern (som egentligen är Marocko) där upplösningen sker i bästa Indiana Jones-stil. Krutet har så att säga inte lagts på ett fungerande och engagerande manus. Istället ska det flirtas och kivas mellan våra turturduvor och de får otaliga tillfällen att lura varandra innan de fattar att de måste jobba ihop. Och precis som vanligt finns det lömska personer som inte är vilka de utger sig för att vara. Tv-action och tafflig romantik värdig en rejäl B-film alltså.
Ungefär som det brukar bli när tex romaner ska filmas men man ändå inte vill plöja ned alltför många miljoner i produktionen (eftersom man egentligen inte tror på idén). Ok, Mira Sorvino är snygg som arkeolog och Scott Foley passar säkerligen in i FBI:s broschyr när en välleende och proper/sexig agent ska visas upp. Men alltså, som film är det ganska pajigt. Och så in med gamlingen Omar Sharif på strategiskt ställe också. Fattades bara det.

The Last Templar är en superbagatell, ett blink i natten så har man glömt bort vad man tittade på. Romanen var möjligen inte jättebra, men hade ändå mer kvalité än det här som spelas upp. Här är det dumhumor, dumromantik och korkade skurkar för nästan hela slanten.  Det lilla frö av intresse som möjligen skulle kunna finnas inför upplösningen, räcker inte till för att rädda det här spektaklet.  Alla som skäller på Dan Brown borde tvångstitta på det här, och plötsligt framstår den karln som ett geni…

Annonser

One comment on “The Last Templar (2009)

  1. Du har helt klart en poäng i att det faktiskt inte är riktigt så lätt att göra en Dan Brown som det stora flertalet tycks tro och om den här var sämre än boken ska jag se till att hålla mig låååångt ifrån den.

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s