Zombietrubbel x3!

I väntan på att ”The Walking Dead” ska dyka upp med ny säsong och förhoppningsvis lite bättre manus än sist, är det väl aldrig fel att ägna sig åt lite andra alster i genren…även om resultaten kan variera.

World of the Dead: The Zombie Diaries (2011)

Jamen hur trött är man inte på den här found footage-stilen då!?!
Dessa skakiga kameror, gryninga klipp och hopp fram och tillbaka. En stil som naturligtvis hade sina förtjänster en gång i tiden och… mycket väl kan visa upp en och annan höjdare även nu om det görs på rätt sätt.

Dock inte här. En riktig stinkare till film är vad det är. Filmmakarna borde ha börjat med att se till att ha det viktigaste…ett manus. Här finns inget alls…bara ren tråkdom och noll känsla. Att be sina kompisar ställa upp som sminkade zombisar och filma dem i katastrofalt dåligt mörker är snudd på filmiskt självmord. Ojoj vad dåligt det är alltså.

Handling? Ett par soldater och en civilist ska ta sig från punkt A till punkt B. That´s it. Engelskproducerat men det blir inte bättre för det. Ett inlägg i zombigenren som kunde ha skrotats på idéstadiet.
Undvik som (zombie)pesten!

The Dead (2010)

Men här blev det genast bättre! Ta the average zombie ur sin ”normala” omgivning och släpp ned honom/henne i säg….den afrikanska vildmarken…då blev det det plötsligt lite udda och genast lite underhållande småspännande. En ensam stackars överlevare från en flygkrasch, amerikanen Murphy, försöker mödosamt ta sig till någon sorts kontrollerad zon efter ett zombieoutbreak.

Även om döingarna på traditionellt manér sävlar sig fram med sedvanligt väsande ska man inte tro att de är lätta att hålla sig undan. Inte ens i bushen. Och dessutom har de en förmåga att dyka upp överallt!

Murphy slår sig så småningom ihop med en soldat från trakten som letar efter sin familj, och tillsammans försöker de också ta sig från punkt A till punkt B. Fast här är det oändligt mycket mer underhållande. Och så slipper man skakig kamera. Bara det.

Snyggare tillverkad, läckrare foto över det afrikanska landskapet, sin beskärda del av gore, kanske lika tunn story egentligen men ändå betydligt bättre i kategorin. Och zombieraffel från den afrikanska kontinenten är man inte bortskämd med! Godkänt utan tvekan!


(tack filmitch för tipset!)

La Horde (2009)

Så avslutningsvis en ösig action-zombie-karamell som enligt omslaget är ”Zombiefilmernas Die Hard!”. Nå, det kanske kan diskuteras….

Denna franska röjare berättar om ett gäng poliser med tvivelaktig moral som ska hämnas en fallen kollega. Målet för hämnden är två kriminella bröder som sitter och häckar högt upp i ett förfallet höghus. Givetvis med sina beväpnade polare. Planen går om dock om intet, men plötsligt får både snutar och skurks annat att tänka på när höghuset invaderas av horder av bindgalna vrålrusande zombies! Kanske läge för kombattanterna att samarbeta för att möjligen klara livhanken?

Här är det fullt ös från början i ett manus som inte ens är ute efter att försöka sig på en förklaring till galenskaperna med de levande döda. Det är bara skjuta, skjuta, skjuta som gäller. Det är galet tempo och rått gore i var och varannan filmruta. Hetsigt filmat med tvära vinklar och sunkiga miljöer. ”Hjältarna” skriker och gapar mest hela tiden och frågan är vem av dem som egentligen är mest otrevlig. Poliserna inräknade.

I denna filmtrio måste dock detta sista bidrag utses som vinnare, då stilen är helt hysteriskt grafiskt överdriven och på så sätt gör den bisarrt underhållande. Som vanligt vill man ju gärna veta hur det ska sluta. Godkänt och nästan lite….konstigt bra.

5 kommentarer på “Zombietrubbel x3!

 1. Det är minst sagt fascinerande hur mycket zombierullar som poppat upp de sista åren. Inte många är mycket att glädjas över dock. Men jag tar med mig dina två tips, särskilt som filmitch också sade bra saker om The Dead.

  Gilla

 2. Är inget jättefan av zombies direkt, men då och då lyckas de. Tycker dock det var roligare på 70- och 80-talet, även om det fanns mycket sunkigt då också.

  Själv har jag bara sett La horde som jag blev rekommenderad av en vän. Tyckte väl inte den var direkt bra, men inte heller usel. Gav den också 2/5, men i min bok är det underkänt 😉

  Gilla

 3. Zombierullar balanserar alltid på den där fina gränsen mellan pannkaka och lovande…men visst är jag fortfarande lite svag för konceptet som sådant…

  Gilla

 4. Ping: La Horde (2009) | Rörliga bilder och tryckta ord

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.