Exam (2009)

Jaha, tänk dig själv…äntligen har du fått span på det där toppjobbet. Kneget som kommer att göra din lycka, ge dig en galet stor inkomst och dessutom ger dig en plats i ett av världens mest omtalade och hetaste företag. Du har klarat den första gallringen, till och med den andra! Allt som återstår nu är ett sista test på plats hos företaget. Vad kan gå fel egentligen? Well, till att börja med kanske du inte hade räknat med att sju stycken andra kandidater skulle dyka upp till samma test…

För så börjar den ju.
Dagens alster kommer från de brittiska öarna och är en riktig liten sleeper. Åtta kandidater till ett toppjobb, ett fönsterlöst rum, på borden framför dem ett vitt papper. Tre regler; inte prata med vakten vid dörren, inte förstöra papperet och inte lämna rummet. 80 minuters test, varsågod börja!

Minst sagt förvåning både hos kandidater och mig som tittare när det visar sig att formuläret på borden framför dem är tomt! Stor förvirring och tendenser till kaos, men så småningom sansar sig de något förvirrade deltagarna och försöker, till en början, tillsammans komma på testets lösning och kanske egentliga syfte. Naturligtvis dröjer det inte länge förrän de börjar snegla misstänkt på varandra och klura på de eventuella hemligheter var och en sitter på. Frågan kvarstår dock, med en irriterande klocka som envist tickar ned framför dem; vad är testet…egentligen?

märkligt test kräver märkliga metoder

Jag tänker ett sorts kammarspel, jag tänker dialogdriven historia som lever högt på att huvudrollsinnehavarna har en intensiv närvaro. Jag tänker att jäklar vad bra det här skulle göra sig på en teaterscen. Klassikt upplägg, lagom blandning av kvinnor och män. De typiska karaktärerna, den kaxige, den hjälpsamme, tvivlaren, den mystiska, den tysta osv.

Bakom dagens film med både regi och manus ligger en mr Stuart Hazeldine, för mig okänd men helt klart med tiden framför sig om han fortsätter i den här stilen. Stor cred också till rätt okända skådisar som verkligen går in för sina roller. Trots avsaknad av fysisk action eller snygga effekter byggs en olustig och synnerligen spännande känsla upp. Som åskådare är man först naturligtvis lika fågelholksgapande  som filmens kandidater, sedan övergår min egen känsla i en sorts fascination och konspirationsteorierna snurrar runt i min skalle. Liksom filmens personer börjar jag kasta misstänksamma blickar på de individer som befolkar detta mystiska rum.

Exam är skön liten twister, en oväntad pärla. Givetvis finns ett slut och en upplösning. Vägen dit är dock sällsamt dramatisk, mystisk och oviss och på filmens 101 minuter hinner jag som åskådare spekulera både en och två gånger om vad som egentligen försiggår. Överraskande bra.

2 kommentarer på “Exam (2009)

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.