Flmr vs Filmåret 2004!

Jaha ja, vad kan man säga om detta år då? 2004

Tja, lite vad man vill antagligen. Ett år så bra som alla andra. Eller dåligt, om du vill se det så.

Själv fann jag nöje i ganska många rullar från detta år. När jag snabbt kastar en flukt på listan ser man att det finns gott om bistra, hårda män…alla inte godhjärtade…men också att de alla fick stryk av en tuff tjej!

Plus lite skratt också förstås.
Så kan det gå.

Nu kikar vi; rulla texten tack!


10. Sideways

sideways

Rejält med Kalifornien-mys när alltid, ALLTID, sevärde Paul Giamatti ger sig ut på vinprovning och livsresa i den här lågmälda dramakomedin av Alexander Payne.
En film jag uppskattat mer och mer under åren. Nu troligen värd en fyra i betyg.

9. The Aviator

the-aviator

Howard Hughes var en knepig gubbe. Men en underhållande sådan också. Scorseses MUSTIGA biopic om knasbollen är både medryckande, pompös och lite komisk. Dessutom med ett koppel bra skådisar. Plus Leo DiCaprio i frontlinjen!

8. Dodgeball

dodgeball

Skrattade så jag nästan grät första gången jag såg den. Ytterligare en rulle som nog är värd en stjärna mer än den fick. Fast man måste gilla Vince Vaughn. Vilket jag gör. Stenhårt.

7. Superhjältarna

Incredibles

Störtskön produkt från Pixar! En riktig fullträff! En färgglad lek med gamla Bond-filmer om man så vill. Känns oerhört vuxenflirtande för att vara familjeäventyr. På ett bra sätt. Regissören Brad Bird skulle ju senare komma att göra ”M:I 4”. Jag är inte förvånad.

6. The Life Aquatic with Steve Zissou

life aquatic

Ni vet ju att jag är en Wes Anderson-man. Den här håller jag som nummer 3 bakom Moonrise Kingdom och The Grand Budapest…. Bill Murray helt UNDERBAR. Plus alla andra skådisar förstås. Som vanligt; man måste gilla Andersons märkliga humor. Vilket jag gör stenhårt.

5. The Village

the village

Möjligen, troligen, är jag rätt ensam om att hiva upp en M. Night Shyamalan-rulle på en tio-i-topp-lista. Men här är den likt förbannat. Night lyckas (faktiskt) med konststycket att fånga miljön och stämningen perfekt. OCH dessutom väva in en listig twist i hela storyn. Ni som inte sett den ännu…ge den en chans! Lysande skådisar med Joaquin Phoenix och Bryce Dallas Howard som sticker ut lite extra.

4. Undergången

Undergången

Bruno Ganz gör troligen sitt livs roll som dåren Hitler i den här dystra storyn om de sista dagarna i Berlin, nere i bunkern. Fascinerande mörk berättelse som verkligen griper tag. Diktatorns ständiga pendlande i humör och vett är nästan trollbindande att titta på. En feg typs sista utväg. Fy fan vad spö han skulle ha fått om de tagit honom levande.

3. Collateral

collateral-2004

Michael Mann igen. Då vankas det förföriska bilder av ett nattligt Los Angeles. Stämningen sitter som gjuten igen. Dessutom bjuds vi på en kallhamrad och verbal mördar-Tom Cruise med gråsprängd frippa. Vilket passar sig alldeles utmärkt. Stilistisk assnygg rulle. Och bra som tusan!

2. Man on Fire

man-on-fire-pita-and-creasy

Livsdeppad men stenhård Denzel lägger inte fingrarna i kors när han ger sig ut på jakt efter scumbagsen som kidnappat den han skulle vakta med sitt liv. Många retar sig på Tony Scotts stirriga visuella stil här. Jag älskar den! Vilket flow rullen har! Tungt actiondrama av bästa mått! Ibland vässar Denzel till sig. Som här!

1. Million Dollar Baby

milliondollarbaby02

Gamle pantern Clint igen! Både som skådis och regissör! Plus tjejen som vill göra allt för att bli bli boxarbäst i världen. Sportdrama när det är som ALLRA bäst. Spänning, humor, vardag och tårar. Clintan vet precis vilka strängar han ska spela på. Och det funkar som bara fan! Hillary Swank gör kanske sin bästa insats någonsin! Guldgubbarna regnade förstås över filmen. Med rätta! Bäst 2004!


 

Bubblare: Eternal sunshine on a spotless mind, Shaun of the Dead, Anchorman, The Terminal, Och så kom Polly, I Robot


….och FÖRSTÅS missar du inte vad övriga Filmspaners tycker om det här filmåret! Får jag medhåll nånstans…?!?

7 kommentarer på “Flmr vs Filmåret 2004!

 1. Håller med Magnus, kul att Dodgeball fick en placering. Du håller alltså den för bättre än Anchorman? Annars trodde jag du var en Will Ferrell-kille? Härligt med lite Tony Scott på listan men Million Dollar Baby har jag aldrig riktigt sett grejen med. Bra, men inte så mycket mer.

  Gilla

 2. Sideways har jag försökt se ett par gånger och klickar helt enkelt inte… Aviator, yes! Dodgeball har jag inte sett av nån anledning, men misstänker att den är precis så klockren som du skriver. Trodde du var inne på en annan tjej som spöar alla (Beatrix Kiddo) där i början, men det blev Hilary Swank som snodde förstaplatsen alltså. Måste se om Million Dollar baby för jag vet inte riktigt vad jag tycker om den. Minns den som välgjord och träffande, sorglig om inte annat, men jag har lite svårt för Clintan…

  Gilla

 3. Wow. Damn. Broder, inte en enda överlapp. Vafalls. Men jag har i alla fall sett några av dem. Har inte sett 9, 7, 5, 4 eller 1. The Village måste vara den näst största överraskningen på listorna. Bra med personliga val!

  Gilla

 4. Helt sant om Sideways, hur många gånger har inte någon dragit skämtet om att filmen är som ett fint vin som blir bättre med åren…? Tycker dock fortfarande det är något lite för tv-filmsaktigt över den, hur mycket jag än gillar Giamatti och skrattar vid bara tanken på deras golfspelande. 🙂

  Gilla

 5. Jag tycker om din etta och jag tycker om att du har den som etta.
  Vad har vi annars, tre överlapp? Men det är flera av dina filmer som ligger precis under min topp-10. Undergången är en film med lågt omtittningsvärde men jäklar vad bra den är. Psykiskt påfrestande.

  Dodgeball är riktigt bra. Men tänk hur bra den hade varit utan Vince Vaughn i huvudrollen 😉

  Gilla

 6. 10. Sideways
  Bra film som jag bör se om
  9. The Aviator
  Snygg men lite tråkig?
  8. Dodgeball
  Jodå rolig
  7. Superhjältarna
  Bra men ingen Pixar favorit
  6. The Life Aquatic with Steve Zissou
  Wes Andersson – not in my book
  5. The Village
  Nope det var här karln ballade ut totalt. Tvisten skojade jag och min bror om innan vi såg filmen. ”Bara det inte är så här” – och det var det 😦
  4. Undergången
  Bubblare med listchans vid omtitt
  3. Collateral
  På listan
  2. Man on Fire
  ”Tony Scotts stirriga visuella stil här. Jag älskar den” jag avskyr den.
  1. Million Dollar Baby
  Bubblare med listchans vid omtitt

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.