Outpost 37 (2014)

37_posterJahapp, fortsätter att grotta runt i indieträsket.
Nu lirkar jag fram en rätt annorlunda krigsrulle.
Sort of.

Vi leker att det är ett antal år in i framtiden.
År 2031 närmare bestämt. 10 år tidigare invaderades jorden av aliens, de s.k. Heavies. Bra fart på motståndet och gemensam miltär sak världen över slog dock tillbaka merparten av invasionsstyrkan och drev de objudna gästerna på flykt. Nu finns bara sporadiska styrkor av de uschliga utomjordingarna utspridda lite här och där över jordbollen .

För att hålla koll på dessa aliens i förskingringen har man nu byggt ett antal outposts på diverse ställen på jorden.
Dagens outpost, nr 37, ligger på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan och är både en av de mest avlägsna…och mest utsatta posteringarna som finns. Hit kommer nu då tre sprillans färska rekryter plus ett filmteam som ska dokumentera vardagen på posteringen.

Det är naturligtvis svårt att inte se detta som en allegori över det militära tillståndet i det aktuella området i dagens verklighet. De amerikanska styrkornas närvaro, en lokalbefolkning som kan vara både vänskapliga och moståndare.
Eller också skiter man i den vinkeln och ser rullen för vad den är…en sorts ”dokumentär” om soldatlivet. Här bjussas vi till och med på ”intervjuer” med nästan varje stridis som bemannar fortifikationen.

Återigen har filmskaparna, den här gången en Jabbar Raisani (regi) och en Blake Clifton (manus), lyckats med konstycket att göra lågbudget till visuella små karameller. Det ser jäkligt snyggt ut och effekterna funkar kanoners utan att se kackiga ut. Man dras helt enkelt med i storyn om de utsatta stridisarna i ökenlandskapet! Det blir också en fantasifull mix av både nutidspolitik och sci-fi-utsvävning på samma gång. De räliga Heavis som finns i området ser lagom hotfulla ut…och kanske/kanske inte har de dessutom viss kontroll över delar av lokalbefolkningen. Vad ska detta betyda?

”take this, alien scumbags!!”

Finalen kommer med sedvanlig lite over-the-top-känsla…men vad fan…det är ju hittepå-film! Då köper man det också!

Snyggt filmat, man tänker inte på att det förmodas vara en ”på-platsen-fotograf” som dokumenterar. Bra flow i rullen som inte saggar alls skulle jag vilja påstå. Ser otroligt snygg ut för att inte komma ut från Hollywoods popcorns-rullband!

Överraskande bra!

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.