Hobo with a Shotgun (2011)

Ok. Ännu en fejktrailer som tillverkades för Tarantino/Rodriguez-projektet Grindhouse har fått bli en fullfilm.

Liksom i Machete är allt uppåt väggarna galet . En sorts överspeedad modern blinkning åt de usla filmer som producerades utan vare sig logik, känsla eller talang. Som just fejktrailers är det ju onekligen rätt kul att se vad de kan tota ihop för knasigheter och presentera under två minuter med dödsallvarlig berättarröst. Men som helfilm? Mjanääää….

Ska också villigt erkänna att filmen hade aldrig någonsin hittat in i mitt sinnesupptagningsområde om det inte hade varit för att ikonen, hjälten, skurken, charmören, the one and only Rutger Hauer hade engagerats i huvudrollen. Kan man då glädjas åt just detta faktum? Att han fått huvudrollen, fast i en rätt lusig film? Lite splittrat där alltså, kul att den gamle ändå mellan varven i den här upprensningshistorien får visa att han fortfarande har agerandet i sig. Mer än man kan säga om resten av rollistan för övrigt. Lite synd dock om Hauer ska behöva vara förpassad till att i fortsättningen ägna sig åt projekt av den här kalibern. Man får väl hoppas att det finns någon medveten list från Huset Hauer om framtiden.

Storyn då? Ja inte mycket att orda om. Hauer är luffaren som kommer till Scum City (!) för att försöka köpa en gräsklippare. Tillståndet i staden är minst sagt bedrövligt med våld, droger och allmän misär. Producenternas främsta sätt att åskådliggöra detta tycks vara att det ska se så skräpigt ut som möjligt, när jag tänker efter har jag nog aldrig sett så skräpiga gator på film. Vår antihjälte får nog, köper inte vingar för pengarna men väl ett gevär, laddar på sig ammo och sedan….tja…ni fattar… Operation upprensing liksom.

Klart filmen ska vara skräpig, töntig, over the top, dumfånig och allt som hör till. Grejen är bara att det känns som att det inte håller för en hel film. Efter ett tag blir jag uttråkad. Nu är jag verkligen ingen finsmakare som kräver att allt måste hålla ihop eller ha storys som funkar fullt eller på annat sätt gör sig förtjänt att få kallas film. Jag har roligt en liiten stund, men sedan…

Men visst, det finns ett par roliga saker med filmen, det första är titeln som är helt obetalbar och verkligen lysande rolig! Det andra är det ena av badassen som på pricken är en kopia (medvetet/omedvetet?) av Tom Cruise i Föräldrafritt! Dessutom är Hauers avskedsreplik om ”riding shotgun” rätt träffande rolig.

Ja men annars var det väl allt dårå.

Hobo with a Shotgun förtjänar en grön tumme upp för Rutger Hauer och några roliga detaljer. I övrigt är det rätt kasst. Faktiskt.

”I’m gonna sleep in your bloody carcasses tonight!”

En kommentar på “Hobo with a Shotgun (2011)

  1. Just Hauer gjorde att filmen fick ett högre betyg av mig men annars är jag faktist inte speciellt imponerad av det s.k Gindhouseprojektet. Fast sämst hitintills av dessa filmerna har Tarantinos Death proof varit åh vad jag är glad att jag inte såg den på bio. Fast filmerna Don´t samt Thanksgiving kan kanske bli bra om de görs……

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.