Interstellar (2014)

Interstellar_posterÅrets mest hypade rulle?
Som ger årets i särklass mest överväldigande upplevelse?

Ja, banne mig, jag kapitulerar villkorslöst. Jag tar känslorna som dagens film ger mig och omhuldar dem, låter de fara runt i kroppen som en fjäder utan begränsning, tänker på de sekvenser som etsat sig fast i minnesbanken…och konstaterar att…hur i h-e ska något kunnat matcha det här på känsloskalan under 2014?!?

Christopher Nolan är kungen i Hollywood. Så är känslan. Så till den grad att han knallar in med ett manus, hopskruvat med brorsan Jonathan, och ber om 165 miljoner dollars för att visualisera sina tankar om människan och den enorma rymden. Och Hollywood säger bara typ; ”sure, vilka skådisar vill du ha..?”

Ahhh, det är härligt hur sådana här filmer faktiskt får chansen att liksom bara ”drabba en” som filmtittare och upplevelseknarkare. Nolan verkar dessutom vara en lirare som har full koll på hur att balansera med känslor, teknik, action och filosofi. Det sistnämna är bland det TYNGSTA ämnet i dagens äventyr, och är man inte beredd att som tittare följa med på bröderna Nolans GALNA färd i teorierna om kvantfysikens mycket märkliga och rent oförståliga lagar…ja då får man möjligen lite problem här. Grejen är att våga utsätta sig för upplevelsen, trots att man inte kommer att ha koll på rätt många grejer. Eller kanske inte ens förstå vad det är man ser. Åh vad jag älskar sådana filmer!

Det finns en mikrostund mot slutet i filmen då Nolan håller på att tappa mig en aning, då jag ändå är beredd att ta ett steg tillbaka och ropa ”Nä, stopp nu! Nu blev det lite för mycket!”…MEN som genom ett trollslag lyckas manuset slingra sig ur den fallgropen och förvandlas istället till ett sorts märkligt…vackert (?) sagoslut.

Vad handlar filmen egentligen om? Min känsla är att det rör sig om HOPP, TRO och KÄRLEKENS mätbara (för att sno ett ord som används i filmen) krafter. Grundstenarna i Nolans berättelse? Som tar våra huvudpersoner på resor både fysiskt och själsmässigt? Liksom i förra årets Gravity är det den lilla människan i den ENORMA världsrymden (dagens rulle tar dock steget liite längre ut!!). Litenheten i oss alla och ändå den storslagna kraft i den mänskliga naturen som tar släktet (förhoppningsvis) en bra bit in i den okända framtiden.

Det börjar annars nästan…stillsamt.
Den framtida jorden håller på att dö. Farmer-JoeMatthew McConaughey är Cooper, gammalt pilotess, numera änkling med dotter och son, som tvingats bli majsbonde då världen behöver mat istället för tekniska äventyr. Cooper håller på att resignera, upptäckarglädjen verkar leva vidare i hans dotter Murphy. Men tvivla icke då Michael Caine (ständigt denne Caine!) har en plan för människan. En plan som kräver att Cooper lämnar barn och hem och jorden för att frivilligt bege sig in i ett maskhål ute världsrymden. Människans framtid står att hitta i ett annat universum! Och då menar jag ICKE scientologernas!

Det finns två oerhört snygga sidor av den här rullen. En på jorden där det mesta ser ut som i dagens värld, med en liten återhållsam föraning om en deprimerande framtid, små detaljer som Nolan verkligen går in för. Och så den där regissören VRÄKER på med allt han kan komma på i ursnygga bilder (Hoyte Van Hoytema!!), visuella kompositioner, MAGNIFIK musik av räven Hans Zimmer, nästan olidlig sekundspänning i vissa sekvenser och ett sätt att berätta framtiden så att tankarna (avsiktligt?) rullar iväg mot Kubrick´s 2001. Och fan vet om inte den här rullen en dag kommer att nämnas FÖRE den gamla klassikern!

”jag vet!!! jag fattar heller inte hur manuset hänger ihop!!”

Det är inte ofta jag knockas av filmer sådär fullständigt. Detta är ett sådant ögonblick. I bilen hem från biografen satt jag och brorsan och försökte recapa upplägget…ni vet…”hur kunde han göra så..om han gjorde si? Och hade det DÄR inte hänt..hade det DÄR istället hänt då!!?” Sånt man kan bli GALEN på att fundera över. Ibland är det bäst att bara släppa sargen och följa med flowet! Som här.

Matt Mc gör ingen besviken med den här rollen heller! Han dominerar, och känns nu mer än någonsin som the go-to-guy i dramafacket. Vilka vinklingar berättelsen än tar. Anne Hathaway gör honom sällskap på resan och funkar kanoners. Liksom Jessica Chastain som får spela Coopers dotter i vuxen version. Jag håller också HELT med Henke som menar att de två skådisarna lätt hade kunnat byta roller med varandra utan att filmen skulle ha blivit ett uns sämre.

Det bjuds också på ett par ENORMA tankesvindlande ögonblick sett ur relativitetsteorins vinkel. Överlag stöts och blöts det här med TIDEN hela vägen in till finalen. Hårresande t.ex. när McConaughey och Hathaway gör en liten utflykt ned till en planet, återkommer till ”moderskeppet” ett par timmar senare och vips har 23 år förflutit för snubben som fanns kvar och höll ställningarna! Hu!

Jag fattar inte hälften av relativitetsteorins detaljer eller kvantfysikens lagar. Men det är skit samma här, filmen är en magnifik upplevelse, sitter kvar i kroppen och hjärnan flera timmar efter sluttexterna rullat förbi. Jag vill omedelbart se filmen igen och svepas med i de galna och fascinerande tankevurpor som Christopher Nolan hamrar in i oss. Jag vill återigen se de apsnygga sekvenserna från ett universum så enormt att det snurrar till i skallen om man börjar tänka på det. Seriös sci-fi är top notch och jag är en sucker för det. Lyckas man dessutom smyga in känslor i storyn…ja då MÅSTE det ju som ni fattar bli halleluja här.

Och bakom allt mäktigt, allt visuellt förtrollande, alla tankeloopar, alla hysteriskt snyggt korsklippta parallellsekvenser mellan jorden och rymden..handlar det kanske om en fars kärlek till sin dotter. Och ett löfte.

Och en dikt.

12 kommentarer på “Interstellar (2014)

 1. Hääääärli läsning! Wow! En fullpoängare, det hör inte till vanligheterna för dig. Skönt att inte förväntningar och annat spelade dig ett spratt utan att du fick den åkturen du hoppats på.

  Gilla

  • Nä och det känns så skönt att få dela ut de där sällsynta femmorna! Inget man är van vid!
   Jag kände redan från trailern (ja jag såg den första) att det nog var nåt på gång här….den hade mig fullständigt i samma sekund den första raketen lyfte! 🙂
   Kanske till och med innan.

   Jag lägger den i samma upplevelsefack som Gravity, Contact och Cloud Atlas!

   Gilla

 2. Du ser det!

  Å vad underbart. Grattis till upplevelsen. Jag vet PRECIS vad du pratar om. Att få bli ett litet barn igen om så för bara en stund. The magic of movies!

  Tack för shout outen!

  PS, jag har inte sett Cloud Atlas än! *skämskudden*

  Gilla

 3. Kul att du gillade den 🙂 Är sugen på att se om den rätt snart faktiskt! Kul att så många av oss gjort samma noteringar, om släktskapet med Gravity t.ex., och jag tror jag vet vilken stund i filmen du syftar på när Nolan nästan tappar en (”bokhyllan”)? Du sätter fingret på filmens kärna i slutet av recensionen. Väldigt rörande.

  Den här filmen tycker jag dock är i en helt annan liga än Cloud Atlas, även om jag gillade den också.

  Gilla

  • Bokhyllan it its! 😉

   Ok, jag ger dig att den här kanske slår Cloud lite om vi ska gradera inne i 5-skalan….och har du sett Contact!?
   Ett tips annars! Lika mycket härlig gympa för hjärnan och drösvis med livsfilosofiska frågeställningar!
   Plus en yngre Matt Mc! 🙂

   Gilla

 4. Du sammanfattar det hela ungefär som jag också känner. Just att den lyckas skapa känslor är väldigt viktigt då det hela upplevs på ett helt annat plan. Man blir tagen av vad man får se, samtidigt som det är ett sjuhelsikes sci-fi äventyr man bjuds på.

  Gillar verkligen 23-års sekvensen som är en av de starkaste delarna i filmen. Ger mig rysningar bara jag tänker på den. Och hela sista biten av rymdresan är riktigt mäktig. Då var filmen på väg att bli en femma för mig också.

  Sen är det bokhyllan och efterspelet där filmen förlorar mig lite grann. Det blir inte dåligt, men jag tappade den härliga ”på topp”-känslan som jag ville ha. Därför tycker jag filmen hade kunnat sluta tidigare. Men Nolan ville berätta klart sin historia och det köper jag. Ska försöka acceptera slutet mer nästa gång jag ser den.

  Årets film är och kommer det vara. En stark fyra (for now) till Interstellar.

  Gilla

 5. Härlig text om en härlig filmupplevelse! Blev inte riktigt lika tagen (särskilt inte känslomässigt) men så är jag heller inte gammal sci-fi-nörd. Såvitt jag har förstått är blinkningarna till 2001 högst medvetna och överlagda. Och eftersom jag blev ännu mindre övertygad av det schabraket hoppas jag förstås att Interstellar om några år åtminstone kommer att kunna nämnas i samma andetag. Men luddiga filmer kommer nog alltid att trumfa ut de som ger lite mer raka svar tyvärr. Återkommer med text på onsdag

  Gilla

 6. Ping: Interstellar (2014) | Rörliga bilder och tryckta ord

 7. Ping: Interstellar (2014 USA) | FILMITCH

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.