Tucker & Dale vs Evil (2010)

Minibotaniseringen i slasher/ryslighets-genren som pågått här på Flmr under en kort tid får nu summeras ihop med en inte så särdeles jätteseriös (är någon av filmer från den här genren det!?) historia som minsann ger sig på att mixa lite slashergore med komedi på gränsen till slapstick.

Tucker och Dale är två tvättäkta hillbillies på utflykt i sitt älskade hillbillie-land West Virginia. De två kamraterna, givetvis båda godhjärtade och ytterst normala, har för avsikt att besöka Tuckers nyinköpta vrak till sommarstuga (”the fixer-upper”) vid sjön i skogen, fiska lite, dricka lite öl och ha det allmänt skönt.

Vad de dock inte räknat med är det koppel överspända collegekids på utflykt i samma område som via fördomar och missförstånd är rätt säkra på att våra två vänner är riktiga slashers i nivå med Jason, Michael Meyers och Leatherface. Upplagt för förvecklingar och galet trams med andra ord.

Och det funkar faktiskt rätt ok i första halvan av filmen. Mer eller mindre dråpliga och rent skojfriska scener avlöser varandra, där Tucker och Dale inte har en aning om varför plötsligt deras tillvaro invaderas av ett gäng ”självmordsbenägna collegebrats!!” Manuset så här långt är riktigt spänstigt och letar upp varenda möjligt scenario som har sin givna plats i de traditionella filmerna om ungdomar som råkar illa ut i skogen. Effekterna är riktigt digra och väjer absolut inte för blodet och goret, även om den generella känslan är att det blir lite fånigt och oförargligt.

Dock lider filmen, ju längre den vimsar på, av det klassiska syndromet som drabbar nästan all komedifilm…det börjar sagga och bli lite tradigt. Historien orkar inte hålla sig på den fräscha och spänstiga nivån den startar i. En väldigt konstruerad sidohistoria som ska vävas in drar också ned betyget då den känns i allra högsta grad ihoptotad bara för att få filmen att kunna komma vidare och våra hillbillie-snubbar ska kunna få en lite mer hjältestatus.

Som underhållning dock godkänd röra av två klassiska filmstilar och Alan Tudyk (Tucker) och Taylor Labine (Dale) i sina roller ligger helt rätt och roligt vad gäller både stil, klädsel och utstrålning.

Tucker & Dale vs Evil är skojfriskt så länge manuset orkar och har en del skrattframkallande scener när historien är som bäst. Som helhet ett godkänt experiment i mixkulturen och direkt tråkigt blir det ju aldrig.

“The perfect love story… with a high body count…”

2 kommentarer på “Tucker & Dale vs Evil (2010)

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.