Johnny English Reborn (2011)

Att Rowan Atkinson är en rätt kul kuf råder det väl inga tvivel om.
Dessvärre känns det som att han varit just samma kul kuf med samma register ganska länge nu. Oavsett om han dyker upp som Mr Bean eller här i en uppföljare om den synnerligen klantige och självgode agenten English.

Att det överhuvudtaget kommer en uppföljare känns också lite förvånande. Nog för att den förra filmen var lite småkul och hade sina fullträffar på humorhimlen, men det kändes inte som en supersuccé. Och vem ägnar sig egentligen i dessa tider åt agentspoofar? Är inte det mer…90-talet..?

Hur som haver, kanske Atkinson har dåligt med klirr i kassan, kanske han bara haft det tråkigt, kanske ett ev annat manus om Mr Bean gick åt helvete, nu är agent English i alla fall tillbaka. Eller rättare sagt, han kallas motvilligt in när en möjlig komplott mot Kinas premiärminister uppdagas av den nu moderniserade brittiska underrättelsetjänsten.

Som vanligt fumlar sig Atkinson fram, lever på sitt patenterade minspel och just känslan att han är den ende i sällskapet som inte har koll på läget. Manuset leker friskt med agentparodin och i synnerhet James Bond får ett antal passningar under den föredömligt korta speltiden, allt från vad gäller illasinnade torpeder, roliga manicker och slutuppgörelsen på en alptopp.

Mer pengar tycks ha pumpats in i den här uppföljaren, och filmen ger sig i sann Bondanda av på utflykter till både Hong Kong och Schweiz. English blandar sin totala bortkommenhet med lite snygga grepp vid olika tillfällen och lyckas av någon outgrundlig anledning aldrig kollras bort från det som händer och alltid få styr på sig själv.

johnnyboy faller för en kvinnas hand..

Atkinson gör naturligtvis vad han ska och är också anledningen till att det dras på smilbanden lite då och då i the house of Flmr. Övriga som syns är kvinnlig fägring i form av både Gillian Anderson (var har hon varit?) som English kyliga chef  och Rosamund Pike (Die Another Day apropå Bond…) som smart och snart kär medhjälpare. Den som ofta får styra upp English´galenskaper är den unge medhjälparen Tucker (Daniel Kaluuya) som får ligga i för att hänga med i turerna.

Brittisk humor är erkänd som varumärke, men det gäller att den behandlas på rätt sätt. Atkinson gör egentligen inga fel, han är ju rätt bra på det han gör så att säga, men det känns lite…åldrat. Lite förvånande är det ändå att filmen kommer nu. Snart är det tio år sedan den förra. Nåväl, mycket agentskojeri blir det och det mesta ser man komma långt i förväg.

Johnny English Reborn räddas av att det är just Rowan Atkinson som bär hela cirkusen på sina axlar och jag erkänner att jag är rätt förtjust i karln och hans humor. Det blir inte speciellt bra, men inte uselt heller. En film att flina lite till en vardagskväll och sedan snabbt glömma bort.

En kommentar på “Johnny English Reborn (2011)

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.