Iron Sky (2012)

Det är inte helt lätt att förhålla sig till den här filmen. En film som både vill spoofa och berätta i serietidningspenseldrag.
Det blir en märklig upplevelse minst sagt.
Men som den gode filmitch skriver; nazister, månen och Finland…kan man liksom hålla sig borta från denna udda mix…?

Först en rejäl dos beröm till finnarna som i alla fall alltid försöker hitta på det udda och lite galna. Om norrmännen kör sina rappa thrillers, danskarna sina mästerliga dramer…så tycks våra grannar i öst för det mesta ge sig på det som figurerar utanför ramarna. Tänk Star Wreck, tänk Rare Exports. Och så dagens objekt.
Sverige då undrar du kanske nu? Tja, ett land som till största del tycks plöja ned miljoner TV4-pengar i Beck/Polisfilms/Hamiltonagent-träsk förtjänar ingen ros. Här krävs bättring, men det är en annan historia.

Jaha, då vet nu alla att nazisterna inte alls försvann. De bara åkte till månen, byggde sig en rejäl bas på den mörka sidan och sitter nu och inväntar det perfekta tillfället att återvända till jorden och skapa det nya fjärde riket.
Tillfället tycks plötsligt uppenbara sig då en amerikansk astronaut tas tillfånga, planer smids om att i hemlighet ta sig ned till jorden för att spana,  få tag i lite schysst smartphone-teknik, återvända hem och sedan påbörja invasionen.

Första tjugo minuterna är de bästa. Humorn är knasig, detaljerna roliga och effekterna snyggt gjorda. Filmens problem är naturligtvis manuset som saggar ju längre filmen håller på. Och det är väl kanske inte så konstigt. Det är ju trots allt rejält skojeri som bjuds här. Det drivs med allt och alla, kanske mest med nazister och USA.

nazister och rymdskepp. inga konstigheter.

Filmens andra hälft går in i en sorts teknikuppvisning som visst är imponerande med tanke på budgeten, men också rejält ointressant och lite långtråkig. Vid det laget har man liksom tappat nyhetens behag. Skådespelandet är som sig bör inte speciellt mycket att jubla över, men att skåda Udo Kier som nazist känns bisarrt nog som helt naturligt i sammanhanget. Parodin på Sarah Palin känns också lite vass, i övrigt svajar det lite upp och ned hela tiden. Kanske mest nedåt.

Iron Sky måste ändock få lite beröm för sitt försök i genren. Även om historien inte håller ändå in i kaklet, finns vissa detaljer att uppskatta om man är på det humöret. Manuset må tappa bort sig ganska snart, men effekterna, lite småkul detaljer och friskheten i tillverkandet i kombo med att den förstår att inte ta sig på allvar gör att man inte kan underkänna den helt.

4 kommentarer på “Iron Sky (2012)

  1. Håller med i det mesta du skriver. Var kanske inte så förtjust i Sarah Palin-biten och lite annat som blir för mycket. Annars är det som du skriver, inledningen är bäst och roligast, sen går det utför. Ett roligt försök där storyn dock är intressantare än slutresultatet. Fast man kan inte förvänta sig så mycket mer av en sån här film.

    Jag gav också Iron Sky 2/5 i betyg.

    Gilla

  2. Jag tyckte den här överlag höll mycket bra eller också så berodde det på att jag hade sänkt förväntningarna rejält efter era omdömen. Humorn höll en bra nivå hela tiden (även om början var bäst förstås) och skådespeleriet var betydligt bättre än i alla fall jag hade vågat hoppas på. Men visst, slutet kändes det som de släppte väldigt snabbt även om det blev en bra undergångsstämning.

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.