Tower Block (2012)

Ännu en film som kommer in lite under radarn och faktiskt överraskar.
Likaså ännu en film som i allra högsta grad bevisar att engelsmännen kan göra både spännande, udda och obehagligt underhållande alster med rätt små medel.

Först en introduktion till de s.k. tower blocks som verkar finnas i varje engelsk storstad (eller i svenska med för den delen…). Enorma höghus i betong, som inte sällan hyser den kanske inte mest välbärgade invånaren i staden. Bostäder där både standard och service tycks vara på upphällningen. I dagens filmiska höghus har det gått så långt att det endast innehåller de 15 sista hyresgästerna som alla väntar på ordern om att de måste flytta ut.

Det hindrar nu inte mardrömmen att ta fart i och med att en okänd krypskytt från en närbelägen byggnad en morgon bestämmer sig för att skjuta på allt och alla han får syn på i huset. Dessförinnan har denne figur också sett till att blockera varenda utgång från hyreskomplexet, vilket innebär att de hyresgäster som haft turen att överleva den första attacken nu är instängda i den utdömda betongbyggnaden. Och kan räkna med att så fort de sticker fram skallen för mycket vid något fönster eller hamnar i skyttens synfält, smattrar en tyst och synnerligen dödande eldskur till.

Vem är skytten? Och varför skjuter denne mot alla besinningslöst och obehagligt träffsäkert så fort tillfälle ges? Och varför är det ingen som hör vad som pågår i grannskapet?

Kyligt berättad historia, där dock dramatiken ligger finfint och lurar runt hörnet. Precis som oklarheterna och den bisarra nyfikenheten hos mig som tittar. Ett litet överlevande sällskap hukar nu i byggnadens inre, där den företagsamma Becky (Sheridan Smith) ofrivilligt tar på sig ledarrollen och får försöka styra upp det hela med hysteriska grannar och oklara lägen. Kan den hatade grannvärstingen Kurtis (Jack O´Connell) möjligen vara till någon hjälp?

en spikpistol är ALLTID gött!

Filmmakarna lyckas snyggt med scenografin, det är kalt, avskalat och sjaskigt. Det sparas inte på det grafiska våldet när manuset kräver denna ingrediens och effekterna är obehagligt rappa. Lägg till detta en ödesmättad stämning över hela filmen, med hård och rå dialog i manuset.

Tower Block är 90 minuters ovisshet, rätt smutt förpackad i brittisk lågbudgetkostym fast ändå med viss finess. Såklart kan slutet, logiken och alltings varande diskuteras om man nu är på det humöret. Ibland är det dock enklare att bara njuta av den positiva överraskningen man inte hade väntat sig som krävande filmspanare.

3 kommentarer på “Tower Block (2012)

  1. Ping: Tre korta omdömen | FILMITCH

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.