Flamman & Citronen (2008)

I Danmarks, enligt uppgift, dyraste filmproduktion hittills (45 miljoner) får vi följa de två danska motståndsmännen Flamman, en ung idealist som inte tvekar att kasta sig in i riskfyllda uppdrag, och Citronen, den äldre av de två med fru och barn som får allt svårare att hålla isär sina två liv,  i ett ockuperat Köpenhamn under andra världskriget. Tillsammans är de två huvudmän i den kända danska motståndsgruppen Holger Danske och använder sin tid till att göra det de är bäst på, likvidera nazister och nazistsympatisörer.
På kort tid blir de två kämparna ökända hos den tyska ockupationsmakten och ett pris sätts på deras huvud.
Samtidigt smider de tillsammans med övriga motståndsmän planer på hur Köpenhamn, och i förlängningen Danmark ska befrias från tyskarna.
Det enda orosmomentet är att en läcka tycks finnas i den innersta kretsen och plötsligt måste både Flamman och Citronen vara vaksamma på vem de kan lita på.

Som vanligt visar danskarna att de kan göra film som känns realistisk och trovärdig ut i fingerspetsarna, en liten text i början skvallrar om att historien är berättad ”fritt efter verkliga händelser”, och givetvis kan säkert sanningshalten i vissa delar diskuteras i detta drama.
Välspelat och intensivt framfört är det dock. Kanske första timmen känns lite transportsträcka och aningen oengagerande, där snygga miljöer och rapp dialog istället får stå för underhållningen. Det tar sig dock ju länge historien rullar på, och de två huvudrollsinnehavarna, Thure Lindhart som den envise och till synes iskalle Flamman och allas vår Mads Mikkelsen som den buttre Citronen, gör sina figurer med känsla och engagemang.
Speciellt Citronen slits mellan livet som motståndsman med spänningen som vardag, och sin fru och dotter som han knappt ser.

Välspelat i övriga roller, och naturligtvis var detta en stor succé i hemlandet. I Sverige släpptes den direkt på dvd, vilket kanske är lite synd eftersom historien rent visuellt är i det närmaste perfekt presenterad med verkliga miljöer och synnerligen snyggt skapade datoreffekter som på ett nästan omärkligt sätt vävts in, och ska kanske avnjutas bäst på bio.

Flamman och Citronen visar än en gång att Danmark ÄR det nordiska huvudfästet vad gäller film och televison.
Intensivt, dramatiskt och väl så realistiskt som man kan kräva.

Betyget: 3/5

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.