Flmr vs filmåret 2009!

Årslistedags igen!
2009. Vad har vi på det?

Här de 10 alster som jag gärna framhäver lite extra från detta år, då skörden överlag var rätt god ändå.
I dagens lista hittas bla en sydamerikanare, en bullmamma med charmig envishet, en avdankad sångare, en tjurig regissör som levererade…och lite samhällskritik förklädd i snitsig sci-fi-kostym.
Dessutom ser man nu att det var ett gott år för humoristiska galenskaper.

Kanske håller du med om nåt.
Kanske inte alls om annat.
Som vanligt: låt kommentarerna flöda!

Ok, sluta jiddra och dra igång listan:

***********************

10. Hemligheten i deras ögon

Märkligt fascinerande drama/thriller/kärlekshistoria från Argentina. Drog hem Oscarn för bästa utländska film detta år. Vilket känns helt rimligt. Sätter en olycksbådande stämning från början. Lågmält, men växer i takt med speltiden. Mycket bra upplösning.

 9. Crazy Heart

Det går inte att inte älska Jeff B som gamle countryvraket Bad Blake!! Bridges PERFEKT i rollen. I en story som varken blir jolmig eller förutsägbar fullt ut. Maggie Gyllenhaal lysande som motpart och kärlekshistorien känns inte konstig alls. Melankoliskt vackert på något sätt.

8. Land of the lost

Listans mest oväntade inslag!? Jag ÄLSKAR Will Farrell och det här är lätt en av hans sjukt roligaste filmer! Skrattade så jag grät till vissa scener. Bygger på någon gammal tv-serie från staterna, men ironin och kängorna till valfria moderna sci-fi-rullar haglar i parti och minut. Och Danny McBride! Vilken dåre! Underbart! Bonus: bra effekter för att vara en lättviktig komedi!

7. Baksmällan

Skrattanfallen fortsätter. Skön svart humor! Precis my kind! Lite slapstick, mycket under-bältet. Precis som det ska vara! Bästa storyn såklart i hela trilogin! Här var allt fortfarande oborstat och hysteriskt underhållande. Zack Galifianakis innan han blev lite urvattnad. Vilken galning!

6. District 9

Action, thriller, Sci-Fi? Fan vet, men en otroligt snygg långfilmsdebut av Neill Blomkamp! Och humorn! Sharlto Copley BÄR rullen på sina späda axlar som den nördige tjänstemannen Wikus Van De Merwe (namnet!) vilken får ta tag i ”utomjordingsproblemet” som ställer till problem i Johannesburg. Trots blånekanden från alla inblandade är det NATURLIGTVIS en fräsig allegori om apartheid. Plus sköna effekter! En story som skriver oss på näsan, javisst. Men icke desto mindre underhållande!

5. Moon

Tunga retrovibbar i både dramaturgi och visuell presentation. Lågmält, avskalat, oroväckande och gåtfullt. Liksom lite filosofiskt på flankerna. Enkel film på ytan med stort värde djupare in i storyn. Sam Rockwell ser plågad ut på ett trovärdigt sätt. Tankvärd eftersmak.

4. Zombieland

Vad zombiegenren behövde? Lite popcorns-take på epidemin. Humor, rivigt bildspråk och den nervige Jesse Eisenberg i bra samspel med den coolsköne Woody Harrelson. Apokalyptisk saga med maffigt filmvåld, effekter, gott hjärta, knäpp humor och en listig Bill Murray som bonus! Missa inte! Feelgood i zombiebranschen. Är det möjligt?!

3. The Blind Side

Bronspengen till blonderade Sandra Bullock. Ah, jag gillar henne generellt och här är hon helt bedårande som envis rikemansmorsa med ovanligt medmänskliga värderingar. Ett udda inslag i den sociala sfären hon symboliserar. Det märkligaste av allt: historien är sann! Någonstans därute finns den ”riktiga” karaktären som vände upp och ned på det mesta under en period. Engagerande och vettig story utan att bli dravligt eller larvigt. Sandra mycket bra, med glimten i ögat.

2. Avatar

Jag vet. Många avskyr den och som Henke påstår, det är kanske en snygg omskrivning av Dansar med Vargar. Men kom igen….James Cameron har ALLTID levererat, och gör det här också! Så är det bara. Sagolikt snyggt gjord rulle som tog andan ur mig på bio. Till och med Fru Flmr! Och det är ett gott betyg! Stort värde i min bok. Kunde ha blivit fullpoängare om man inte frossat så vansinnigt mycket i slutstriden, då regissören släpper alla spärrar. Dessutom älskar jag ju Dansar med Vargar. Logiskt betyg här alltså.

1. (500) Days of Summer

Den lilla filmen om kärlek (”this is not a love story. this is a story about love”) som knäppte den stora Hollywood-besten ovan på näsan! Filmen som gör något med ditt hjärta och sinnen. Den roliga, svåra och lite ledsamma storyn om att kärlek är en av de märkligaste gåtor som finns att lösa. Man njuter varje sekund i sällskap med fenomenale Joseph Gordon-Levitt och übercharmiga favvon Zooey Deschanel. Tål att ses hur många gånger som helst! Ja, helt enkelt BÄSTA minnet från filmåret 2009!

övrigt: 

Honorable mentions: Star Trek (snyggheten), Vägen (vemodet), Watchmen (mörkret i storyn), Inglourious Basterds (Brad Pitt´s dialekt och Christoph Waltz´ nazist!)

KatastrofenThe Twilight Saga: New Moon (herregud!!!)

2009! Check!

*********

Vad tycker övriga kamrater om detta år? Har vi några crossovers och gemensamma nämnare?
Ta reda på det!

 

22 kommentarer på “Flmr vs filmåret 2009!

 1. Coolt, vi har inte ett enda överlapp mellan våra listor! I min värld är det ett bra bevis på ett mycket starkt filmår.

  Vad gäller din etta så får jag upprepa mig lite från kommentaren jag skrev hos Filmitch: ”Din etta har med stigande ålder (min alltså) höjts sig från en tvåa (i betyg) till en trea så när vi närmar oss 2024 och denna årslista från 2009 ska omvärderas kanske den kommer med som bubblare”. Den nådde – och når – helt enkelt inte fram till mina avdomnade känslospröt, liksom din plats 2 som jag skulle ranka som en av 2009-års sämsta filmer 😉 Smaken är som baken vardetja. 😀

  Och tack för tipset med Hemligheten i deras ögon. Jag har börjat titta på den ett par gånger men stängt av då det känts så osannolikt seg i början. Men det är bara att härda ut, jag ska ge den chansen 🙂

  Gilla

  • Tjipp!
   Japp, titlarna på allas våra bloggar skvallrar verkligen om att det var ett bra år. Både för stora och mindre Hollywood-dängor…och mindre produktioner med stort hjärta!
   Och vänta bara…till slut kommer du att höja 500 Days…förr eller senare. 😉

   Kul att du är nyfiken på Hemligheten…håller med om att första minutrarna var lite svårt att ta till sig..men så..med ens drogs man in i storyn rejält!
   Mycket intressant känsla faktiskt! 🙂

   Gilla

 2. Fyra överlapp och alla på din topp 5. Det är väl ändå ganska bra. Låt oss se nu då:

  10. Hemligheten. Inte sett, aldrig hört talas om. Thriller/kärlek Argentina. Låter som en film jag lätt skulle kunnat välja på filmfestivalen men samtidigt antagligen aldrig se hemma.

  9. Crazy heart. Den såg jag på Göteborgs filmfestival. Utan textning. Gav den 3/5. Jeff B var bra, men filmen i helhet kändes som ”minor The wrestler”…

  8. Land of lost. Såg brottstycken på tv. Blev inte imponerad. Men detta är kanske en film i samma genre som Stardust och Enchanted…?

  7. Hangover. Första halvan av första filmen är kul.

  6. District 9. Var ganska fräsch när den kom men filmen har utvecklats på samma sätt som ett knippe räkor utvecklas om de får ligga framme i solen för länge. Helt utan värdighet.

  5. Moon! Vilken låg placering! Encroyable.

  4. Zombieland. Mycket underhållande film. En typ av rulle som skulle kunna hamna var som helst på min lista, typ 9:a eller 4:a…

  3. The blind side. Trea! Japp! Sandy är glimrande.

  2. Avarar. Brrr. Usch.

  1. 500 days of Summer. Olidligt bra film. Och jag har sett om den så det var inte bara en dagslända!

  Bra lista! Den får 4/5 av mig.

  Gilla

 3. Flera av filmerna jag inte sett, men en del skulle nog falla mig i smaken…

  Nr 9: District 9 gillar jag verkligen, den ligger bland mina bubblare. Nog värd en omtitt!

  Nr 8: Land of the Lost skulle jag kunna se bara för referenserna som du nämner, Will Farell är kul, men ibland blir det för mycket. En nypa räcker.

  Nr 7: Baksmällan tycker jag var riktigt lökig.

  Nr. 5: The Moon blev jag lite nyfiken på. Gillar Sam Rockwell.

  Jag är ju en sen omfamnare av zombiegenren, sedan jag började titta på Walking Dead för ungefär ett år sedan. Så din Nr 4: Zombieland låter som en kul film!

  Nr 3: The Blind Side skrev jag om den för ett tag sen och var lite neggo. Gillade, men tyckte den var på gränsen till självgod. Men efter din ”på djupet”-recension fick jag större förståelse för filmen, men jag är ändå lite kluven. Hmm!

  Nr 2: Avatar: U know it 🙂

  Nr 1: Verkar vara en populär film bland Filmspanarna, men har själv inte sett. Tycker den verkar vara i det sockersötaste laget, med (möjligtvis överskattade) charmtrollen Deschanel och Gordon-Lewitt. Men borde väl eg. vänta med utvärderingen tills den är sedd…

  Bubblare: Watchmen tyckte jag jättemycket om första gången jag såg den, men andra gången blev jag medveten om hur sexistisk den är på sina ställen. Tråkigt att det är så svårt för superhjälte-genren att uppgradera de kvinnliga figurerna till moderna varianter där de inte måste ha stayups och likt Silk Spectre (den äldre) drömmer sig tillbaka och romantiserar våldtäkt (av The Comedian). Bortsett från det tycker jag Watchmen är fantastisk, i bildspråk, den melankoliska stämningen och karaktärernas nedgångna alter egon…

  Gilla

   • 😉

    Moon väntar på dig alltså! En upplevelse! Zombieland också! Är man sucker på Ferell så är såklart Land…utmärkt!

    Märkligt nog fastnade jag inte så mycket för Watchmen första gången jag såg den, men däremot vid omtitten tog jag till mig det mörka i berättelsen mer! Och hrm…du har såklart poänger där om det sexistiska…

    Mer Avatar-propaganda till Filmspanar-Folket!!

    Gilla

  • Ang. Watchmen – läs serien (troligen världen bästa) där ges en bättre bild av Silk Spectre och motiven ngt som inte kom fram i filmen. Är ljummen till filmen.

   Gilla

   • Ja, det är ju ganska vanligt att filmer inte har utrymme att fördjupa alla sidospår. Kanske borde läsa serien, är den snyggt ritad?

    Gilla

   • Skojar du 😉 Smarta bildlösningar, text och bild samspelar på ett sätt jag aldrig sett vare sig tidigare eller senare, Gibbons heter tecknaren kanske inte en av mina favoriter men han passar mycket bra till en såpass komplicerad och mångfacetterad historia.

    Gilla

 4. Yay för no 6. Klart bättre än no 4 😉 Och Watchmen skulle nog kunna vara starkare än en bubblare från min sida. Men som sagt, fortfarande känns det som om jag sett för få filmer från året för att kunna ge någon bra bedömning.

  Gilla

 5. Jodå en och annan tangering om vi räknar med bubblarna.
  Sett alla utom 8 och tre. Ingen film på listan ogillar jag och nummer tio är väl värd att nämnas. Jakten på fotbollsmatchen – mums 🙂
  500 days etta på tre listor – YES!!!!!!

  Gilla

 6. Är du ensam om att ha Baksmällan på din lista? Det känns märkligt att ett sådant mästerverk har tappat så mycket status. Kanske har alla tagit efter den så mycket att det nyskapande har vattnats ur?

  Gilla

  • Ja jag tror banne mig jag är det! Helt oförståeligt ju! 🙂
   Detta friska och galna mästerverk! Kanske är du nåt på spåren där med din teori om att stilen blivit lite urvattnad…? Inte minst har ju de kommande delarna i serien kanske blivit ett bevis på det? Men den här…den här är ju magnifikt rolig!

   Gilla

 7. Då var det (äntligen) dags för mig att kommentera här. Vi börjar med överlappen. Hur många har vi? Oj då. Inte ett enda. Men av de som är på din lista så hittar vi alla fall några av mina bubblare. Well, i alla fall en. Moon. 😉

  När det gäller Avatar så är jag på din sida. Jag hade en riktigt trevlig stund när jag såg den på bio. Det var en 3D-film som faktiskt funkade. En maffig bioupplevelse som hade kunnat hamna på min lista.

  Hemligheten i deras ögon konkurrerade om en plats på listan. En bra film. Precis som District 9.

  Land of the Lost har jag faktiskt inte hört talas om medan Crazy Heart är en sån där film som jag tänkt se.

  Gilla

  • Bra med ännu en Avatar-frände! 🙂

   Land of Lost rekommenderas starkt. Men man måste gilla Ferrell. Hårt.
   Och spana in Crazy Heart också såklart! Inte minst för Bridges skull!

   Gilla

 8. Ping: 2009 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.