Dog Soldiers (2002)

Regissören Neil Marshall´s (Doomsday) debutfilm är sannerligen en uppfriskande fläkt i filmvärlden. Halvdussinet brittiska soldater på militärövning i skotska högländerna stöter på oväntat motstånd i form av en flock hungriga varulvar (!) som vill göra processen kort med de surmulna soldaterna som hellre hade suttit på puben och kollat in fotboll. Gruppens handlingskraftige sergeant tänker dock inte ge upp så lätt och de jagade soldaterna finner tillfälligt skydd i ett övergivet hus mitt ute i skogen tillsammans med den mystiska kvinnan Megan som dykt upp från ingenstans.

Dog Soldiers är så där härligt hurtigt rapp och galet spännande, även när man som jag nu ser om den efter ett par år. Den osannolika storyn blir bara bättre ju längre filmen går. Skönt skådespel här av idel gnälliga britter som inte missar en chans att leverera lite torr engelsk humor i tid och otid. Filmen visar också prov på finurliga och effektfulla scener när varulvspacket gör sitt bästa för att komma åt de barrikaderade soldaterna. Tacksamt också tycker jag att man valt att inte luta sig mot CGI-effekter, utan satsar mer på levande action, och kan man stå ut med att varulvarna stundtals ser ut som välsminkade maskeraddeltagare på styltor, har man här en liten högtidsstund framför sig.

Bland figurerna i denna militärövning med oväntad twist känns Sean Pertwee (Event Horizon) igen som den rejäle karlakarlen Sgt Wells, i övrigt är det jämnt spelat av de andra skådisarna vars ansikten inte direkt rosat filmomslagen men inte gör dem sämre i sammanhanget för det.
Livfullt, fantasirikt, skön humor och med den sedvanliga lilla överraskningen i backfickan.

Betyget: 3/5

2 kommentarer på “Dog Soldiers (2002)

 1. Många fina recensioner som skrivs här. Bra jobbat! Jag läser de flesta men är dålig på att lämna spår efter mig. Så tänkte ändra på det här och nu. 🙂

  Jag är ordentlig svag för Neil Marshall och hans stil. Känns som det ligger väldigt mycket ”filmkärlek” bakom hans verk, inte minst Dog Soldiers.

  Jag gillar samtliga tre filmer han gjort riktigt mycket. Inte minst Instängd, men tycker även Doomsday var riktigt undrhållande och en film som fått oförtjänt mycket skit.

  Nä ska bli spännande att se vad Neil Marshall kommer med i fortsättningen. För jag kommer säkerligen gilla det.

  Gilla

  • Tack för de orden! *skruvar lite generat på mig*
   Har länge känt att det vore kul att förmedla de känslor man haft när man sett en film. Ångrar bara att jag inte började med det tidigare, har lyckats samla på mig en jäkla massa film under åren. Tänk om man skrivit om alla dem….

   Angående Marshall så håller jag med dig, det känns verkligen som han hyllar filmkonsten i sina alster. Jag tyckte början var så bra i Doomsday, med backstoryn och allt…sedan blev det lite för….tunnt i manuset…alltså början var riktigt stark storymässigt och jag önskar man hade hållit samma ”höga” nivå….nu blev avslutningen lite…billig…på något sätt.
   MEN, Marshall är definitivt en kille som jag gillar skarpt!

   Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.