Spartan (2004)

Val Kilmer är en snubbe att inte bli riktigt klok på. En skådis som minst sagt har varvat galna bottennapp i C-filmer med desto bättre insatser i A-ligan. Antingen har han bara jäkligt svårt att övertyga producenterna om att han besitter vissa talanger, eller också tycker han det är kul att utsätta sig för risken att ta en roll i vilken skitfilm som helst. Det enda som känns rätt uppenbart är att man aldrig tycks kunna räkna ut honom helt. Plötsligt finns han bara i en rollista igen, precis när man trodde att hans karriär kanske helt enkelt tagit slut.

Här dyker han upp som ”agent Scott” i något som verkar vara marinkåren eller liknande (det är lite oklart det där, och förblir så genom hela filmen). Scott är uppenbarligen känd för en tuff stil och att inte lägga fingrarna i kors. Nu behövs hans hjälp av Secret Service (!) som tappat bort dottern till en hög regeringstjänsteman. Det talas till och med om kidnappning och ett eventuellt fall av trafficking på hög nivå. Scott börjar luska i ärendet när uppgifter plötsligt strömmar in att man hittat den ganska partyvilda dottern drunknad. Fallet avblåses naturligtvis, men Scott fortsätter gräva lite djupare och upptäcker plötsligt att allt inte är som det verkar (har vi sett det förut…?) och att spåren leder i minst sagt oväntat riktning. Scott kan naturligtvis inte hålla sig borta från icke-fallet och kör igång en sorts enmansshow (även om han till en början får hjälp av en ung karriärlysten sidekick.)

Här är alltså ett ganska mörkt manus, skrivet av den rätt vasse David Mamet (Wag the dog, Hannibal) som även står för regipekandet. Mig veterligen var detta en film som passerade rätt obemärkt förbi, kanske beroende på filmens ganska stela och kliniska framställning. Vi får till exempel inte mycket till bakgrundsstory om Scott, inget som avslöjar varför just han är mannen vars tjänster kostymnissarna vill ta i anspråk. Kan man dock se igenom dessa hinder och oklarheter öppnar sig en lurig liten berättelse, kanske lite signum just Mamet, där konspirationsfantasier får chansen att flöda lite fritt.

Trots Kilmers stela och ganska osympatiska framtoning kan man inte låta bli att känna med honom ju längre in i härvan han lyckas nästla sig. Manuset är lurigt till en början, och övergår sedan till mer traditionell thrillerunderhållning. Inget fel på spänningen dock i slutändan, och det är helt klart att Kilmer är mannen vi ska förlita oss på det osar hett i slutakten.
Bra inhopp på birollssidan där William H. Macy återigen får göra en lagom osympatisk snubbe med oklar agenda, och gamle Ed O’Neill visar att han även kan se bister ut i thrillers och inte bara i  ”Våra värsta år”.

Spartan doftar konspiration och mörka agendor tillsammans med en kärvhet i berättarstilen som gör att den blir rätt underhållande. Det märks att det i första hand är en manusförfattare som står vid rodret, känns som krutet har satsats på dialogerna men Val Kilmer kommer ändå till sin rätt som tjurskallig och envis sanningssökare och Mamet lyckas på något sätt visualisera en story som blir lite egen, men ändå spännande.

5 kommentarer på “Spartan (2004)

 1. Skitsunkig titel tycker jag. Bara den får mig att bli helt ointresserad ÄVEN om det nu är en fullt duglig film. Så onödigt 😉

  Men du verkar ändå ha haft en rätt trevlig stund i filmfåtöljen? 😀

  Gilla

 2. Ja, den titeln hade fått jobba för att hitta till min dvd-spelare. Men jag är ett stort fan av Kilmer, så den här hamnar på vill se-listan. 🙂

  Gilla

 3. Jag är också ohyggligt svag för Kilmer så den här låter ju ändå som ett inte totalt bottennapp… Till skillnad från den filmen jag tänkte skriva om imorgon.

  Gilla

 4. Nu ska ni inte reta upp er på titeln. Förklaringen till just denna kommer också en bit in i filmen…. 😉

  fiffi: japp, riktivt trivsam thriller…

  Pladd & Sofia: vänner av Kilmer bör omedelbart sätta upp denna på sin lista!

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.