Revolutionary Road (2008)

Oj oj. Här blir det fetbetyg så det skriker om det. Det börjar intensivt, och växlar sedan bara upp i ångest, känslor, krossade framtidsdrömmar och allsköns olycka. Allt inbäddat i femtiotalets förotsliv. Den amerikanska drömmen gone bad. Frank möter April på en fest, tycke uppstår och plötsligt sitter de i villaförorten med barn, April som hemmafru och Frank med ett jobb inne i staden som han avskyr. Vad hände med äventyret? Vad hände med livsglädjen? Vad hände med åren som skulle vara vilda och livsbejakande? Allt detta verkar ha skrämts bort och kvar finns två unga människor som ser sina liv rinna iväg. April (Kate Winslet) sår den galna, men spännande, tanken att de ska ta sitt pick och pack och flytta till Paris. För att hitta meningen med livet igen, och varandra. Frank (Leonardo DiCaprio) tvekar men lockas av hustruns framtidsbeskrivningar. Frågan är om han är tillräckligt stark för att bryta sitt gamla mönster, lämna det som är bekant för det okända? Och hur ska han ställa sig till det faktum att han plötsligt erbjuds ett bättre jobb inom firman?

Sam Mendes återvänder till att studera en förortslivet i förfall, lite som han gjorde i American Beauty. Historien, hämtad från en roman av Richard Yates, avslöjar obehagliga sanningar om livet i förorten när inget blev som det skulle. Manuset träffar mig rätt i magen. Ångesten känns i väggarna i makarna Wheelers hem, trots den fina fasaden och försöken att upprätthålla någon slags relation till grannar och vänner. April längtar bort, vill göra något av sitt återstående liv och försöker desperat få Frank att fatta det. Han i sin tur verkar lida av samma tankar, men blir med åren bra på att kapsla in det och döva det med förnekelse. Hustruns brutala sanningar får honom dock att hamna i ett bryskt uppvaknande.

Trots stilsäkra beskrivningar av femtiotalet i bild och detaljer är det här i huvudsak en ren uppvisning av två förstklassiga skådespelare. Kate Winslet har aldrig varit bättre. I rollen som den ångestfyllda April växer hon med gigantiska mått som skådespelerska, och hennes hjärtskärande rop på hjälp gnager sig verkligen in i mitt bröst. Utstrålningen, replikerna, sättet hon rör sig och ser på sin omgivning. Hennes oförmåga att tackla den skrämmande verkligheten och insikten om att det aldrig blev som hon trodde. Det är obehagligt, fascinerande och tokbra gestaltat. Och så då den gode DiCaprio. Jag har skrivit det förr, och gör det gärna igen; han har sakta men säkert vuxit ut till en liten (numera en stor) favorit hos mig. Det känns som han nu klarar av vilken roll som helst, och frågan är om han varit bättre än här. I händerna på regissören Mendes blir han en kroppslig gestaltning av oro, fruktan, tillkortakommanden och ängslighet. En man som tvilar på sin egen förmåga, ser sin hustrus desperation men saknar medel att rädda henne.

Revolutionary Road är en sanslöst obehaglig och smärtsam resa in i villaidyllens falska kulisser. Det blir en naken skildring av hur två människor som älskar varandra sakta glider längre och längre bort från det de en gång trodde på. Det är välspelat, bra miljöer med sann tidsanda och bra persongalleri som backar upp de olyckliga två. Manuset vindlar hela tiden på avgrundens rand, bara för att stuntals landa på lite fastare mark och lura in mig som tittare i någon sorts falsk säkerhet. En tung film som sitter kvar länge i kroppen som en känslomässig tagg.

6 kommentarer på “Revolutionary Road (2008)

 1. Även jag håller med till fullo. En riktigt fin film!

  Speciellt intressant blir det eftersom det sägs att det här var anledningen till skilsmässan mellan Mendes och Winslett. Kanske inte den avgörande anledningen, men ett steg i ledet.

  Gilla

 2. Jag förstår verkligen inte storheten med den här, möjligen hade jag för stora förväntningar. Det är ju bara American Beauty-förortsångest några tiotal år tidigare. DiCaprion och Winselt gör bra tolkningar, men någon liten manusoriginalitet måste man väl ändå kunna förvänta sig… Jag är väldigt sugen på att läsa boken kan jag säga.

  @Pladd: Vad i filmen skulle ha haft en påverkan på Mendes och Winslets förhållande?

  Gilla

  • För egen del känner jag mer för paret Wheeler i den här historien än vad jag gjorde för personerna i American Beauty.

   Dessutom är manuset ganska tidlöst, går att applicera på vilket årtionde som helst. Problemen om att tappa bort varandra och förlora framtidstron blir aldrig omoderna. Här framställs det mer enklare, lättare att känna igen sig i, om man så vill. AB var mer svår att känna in, även om den i grunden behandlade samma dilemma.

   Känslorna var oerhört mycket starkare här, Winslet mer bräcklig än vad Benning var i AB, DiCaprio mer Average Joe än vad Spacey kändes i AB….

   Gilla

 3. Nu pratar jag om sånt jag inte har så bra koll på, men jag har läst att förhållandet regissör-skådespelerska inte gick helt smärtfritt. Det blev början på något som uppenbarligen inte gick att stoppa.

  ”During the making of Revolutionary Road, Miss Winslet told how she felt awkward being directed by her husband – particularly during sex scenes with her former Titanic co-star Leonardo DiCaprio.

  She said last year: ‘I just kept saying, ”This is too weird”. Leo told me to get over it, but I said, ”You’re my best friend and he’s my husband. This is definitely a bit weird”.'”

  http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1258142/Kate-Winslet-Sam-Mendes-split-mutual-agreement-years-marriage.html

  Gilla

 4. @Steffo: Jag kan hålla med om att AB var mer skruvad, men jag blev som sagt ändå besviken på själva händelseutvecklingen i den här. Det kändes liksom lite trött med förortsinstängdheten (ja, vi vet, förorter är helvetet på jorden), här tillförde manuset inget nytt.

  @Pladd: Huh, där ser man…

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.