No Escape (2015)

No_EscapeKalla mig gammeldags. Kalla mig ytlig.
Kalla mig Hollywood-Steffo.

Men, ge mig en story där jag direkt kan identifiera mig med huvudpersonen. Släng in en familj som dagens ”hjälte” gör allt för att beskydda. Släng dessutom in en touch av hopplöshet och allmän förtvivlan över ett läge som verkar vara rena mardrömmen att ta sig ur.
Då har ni mig.

Vad gör det väl sen att storyn kanske inte håller sådär jättestabilt om man börjar syna sömmarna. Men…är det här en film där man SKA syna sömmarna? Såklart inte säger jag. Här är allt svart eller vitt. I fokus FAMILJEN. Och ÖVERLEVNAD. Dagens regissör John Erick Dowdle har fattat grejen med en engagerande rulle som dessutom klarar av att vara actionstinn, oförutsägbar och ibland på gränsen till ont-i-magen-nervig. Johorå.

Owen Wilson (av alla människor) är familjepappan som fått nytt jobb i oidentifierat sydostasienland. Hela familjen tas med på resan och ny tillvaro ska skapas en bra bit från gamla hederliga vardagen hemma i USA. Knappt hinner Jack (Wilson) installera sig på hotellet med frun Annie (Lake Bell) och parets två döttrar förrän skiten träffar fläkten! En statskupp! Arg lokalbefolkning som snabbt förvandlas till lynchbobb! Målet för deras vrede; utländska intressen…och i synnerhet västerlänningar och amerikaner! De stackare som kommer i vägen avrättas snabbt och skoningslöst. Panik och kaos. Jack och Annie måste plötsligt skydda familjen och försöka hitta en flyktväg. Hur gör man det i ett kaos som de aldrig varit i närheten av tidigare!?

Jag köper det rakt av! Jag ids inte börja fundera på logik och realism och varför ALLA ortsbor är så arga! Jag liksom skiter i det. Har fullt upp med att oroa mig för Jack och familjen. Dowdle har ett kanonöga för att skapa svettiga scener. Jag tänker på ett speciellt parti som utspelas på hotellets tak! Damn, vad obehagligt! Paniken! Och så döttrarna mitt i eländet! Ett par sekvenser där Jack mer eller mindre tvingas vara brutal mot dem för allas överlevnad…! Det känns i magen på mig som tittar!

no_escape-pic

mardrömmen startar för barnfamiljen

Den som vill hitta fel på rullen gör naturligtvis det. Det är ju en ”sån” film.
Jag friar mycket hellre och tjusas av att Wilson för tillfället befinner sig oerhört långt från sina ”vanliga” roller. Att gamle räven Pierce Brosnan dyker upp i en PERFEKT roll som alkad snubbe med oklar agenda. Att Dowdle kan hantverket och knepen för att spinna ihop en tajt story. Han visade ju i As Above, So Below att talangen mer än väl finns där. Här kör han fullt blås nästan från ruta ett.
Gott så!

Helt enkelt en rackarns bra rulle som jag kan komma på mig själv med att tänka på då och då!
Jag har inga som helst problem med eventuell orealism och logiska luckor. Tvärtom! Detta är helt klart en av årets bästa rullar när säsongen ska summeras vartefter!
Så det så!

 

Vi snackar mer No Escape i filmpoddens avsnitt nr 12, där jag fortsätter att ösa beröm över rullen! Fiffi har kanske en lite mer…sansad inställning.

 

7 kommentarer på “No Escape (2015)

 1. Gillade också den här. Gick och såg den på bio i hopp om att få lite action. Fick inte riktigt det. Fick MYCKET action. Det är helt klart en rakt igenom svettig upplevelse och i genren är den klart lyckad. Precis som du säger är den inte perfekt om man ska börja analysera allt. Men som actionfilm levererar den.

  Så här skrev jag om No Escape (och jag har en snyggare poster också, haha).

  Gilla

 2. Hel korrekt! Detta är en riktigt najs actionthriller. En av de mest spännande filmerna jag sett på länge. Jag förstår inte ens varför du kände dig nödgad att ursäkta dig/filmen för att den är ologisk eller orealistisk. Jag tycker inte ens man behöver göra det. Eller hur, va? Filmen är vad den är. Det kommer alltid finns tittare som egentligen ville se en annan film och väljer att tolka denna ur ett eljest perspektiv. Detta är inte en film om sociopolitiska aspekter mellan västvärlden och den så kallade tredje världen. Detta är en actionthriller och en bra sådan.

  Damn vad bra Owen Wilson är i denna roll. Han borde gör färre komedier! Och tusan så skön Brosnan är. Jasså, det är här James Bond hamnar när han kastats ut från MI6! 😀

  http://fripp21.blogspot.se/2015/09/no-escape-2015.html

  Gilla

  • Okejrå! Då ber jag inte om ursäkt alls! Förbannat bra film helt enkelt! Helt rätt i ditt påstående om att detta inte är en rulle från socialpolitiska fåran! Man måste ha andra glasögon på här! Wilson har en ny karriär på g om han vill!!! 🙂

   Brosnan är störtskön!

   Gilla

  • Men det är ju det som förstärker känslan av att man vill engagera sig i personerna! 🙂
   Och utan att behöva ödsla tid på att tänka på aspekten ovan som Henke beskriver!

   En näst intill perfekt kombo allt som allt! 🙂

   Gilla

   • Fast om man inte ska behöva tänka på tex sociopolitiska aspekter eller relationen mellan olika länder kanske inte filmmakarna borde förlägga filmen till ett sådant sammanhang. Då vill man ju bara ha alla fördelarna av miljön och sammanhanget utan att behöva ta någon av konsekvenserna av det. Lite ”fusk” kan jag tycka…

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.