The Karate Kid (2010)

Ibland är det minsann lite skönt när ens förutfattade meningar och åsikter kommer på skam och det blir en annorlunda vändning på den berömda steken.

Som när man får för sig att göra en modern variant på gamla 80-talspärlan Karate Kid.
Jag menar, hur vågar man!? Mr Miaygi, bonsaiträd, ”wax on wax off” och Ralph Macchios sävliga gångstil är inget man leker med eller försöker sig på att förvanska bara sådär. Eller?

Desto roligare faktum då när man, om ”man” nu är  Will Smith och är snorrik, kan kasta upp ett antal miljoner och verkligen se till att det blir något vettigt av det hela. För det blir det. Trots att Smith´s unge telning Jaden har trimmats i huvudrollen som unge Dre, vilken med sin mamma flyttar från gamla hederliga Detroit till mystiska och främmande Peking. Dre känner sig förstås utanför, möjligen kan den nya bekantskapen med söta Meiying väga upp lite, men snart har han hamnat i onåd hos de lokala tuffa grabbsen som inte försitter en chans att göra livet surt för honom.

Lösningen på problemet heter Mr Han, en fastighetsskötare med oändligt mycket mer färdigheter på sina strängar och snart ligger Dre i hårdträning hos Mr  Han inför det förestående mästerskapet i kung fu (inte karate, trots att man alltså behållit titeln). På köpet får han givetvis också lära sig ett och annat om vett och etikett.

Alla som kan sin Karate Kid-histora hör ju här att man vårdar originalhistorien ganska ömt ändå och väver in den på passande ställen i den annars helt nya storylinen. Ett smart, och vackert, drag är att förlägga hela handlingen till Kina. På köpet bjuds vi därför förföriska bilder över det kinesiska landskapet komplett med mur och det känns också som att storyn med detta grepp får en egen identitet att bygga på.

När det gäller skådespelandet känns unge Jaden Smith i nio fall av tio som en kandidat i klassen ”lillgammalt irriterande kändisbarn” (och tidigare insatser på filmduken har inte direkt gjort något för att förändra den åsikten) men plötsligt gör sig knatten perfekt i rollen som Dre, lagom charmig och med tajming för när osäkerheten att vara en barn i ett främmande land ska lyftas fram. Speciellt märks det i scenerna ihop med ikonen Jackie Chan, som axlar rollen som Mr Han med återhållen pondus, och som bonus dessutom faktiskt visar att han kan skådespela också förutom att hoppa runt som en duracellkanin.

Filmen fungerar som bäst i de stillsamma scenerna, i dialogen och samspelet mellan Smith och Chan där de lyckas avhandla det mesta om livets gåtor. Givetvis läggs tonvikten också på de mer fysiska övningarna, och noterbart är att filmens fightscener är rätt råa och våldsamma. Dock utan att bli smaklösa. Wills Smith´s inblandning som medproducent märks möjligen av att filmen andas en sorts Smith-humor med ett par synnerligen underhållande scener/repliker som lite känga åt originalet från förr. Regisserande norrmannen (!) Harald Zwart har god hand med såväl det visuella, drivet och den allvarsamma biten på vägen fram till den stora tävlingsfinalen.

The Karate Kid i uppdaterad version är snygg, underhållande och riktigt rolig. Faktiskt en värdig ny version och med en egen charm. Det går såklart inte att undvika de värsta klyschorna men filmen har ett hjärta och känslor som räcker en bra bit in över mållinjen.
Och…en upphottad variant på den gamla ”tranan” som inte går av för hackor!

”Your focus needs more focus”

2 kommentarer på “The Karate Kid (2010)

  1. Kul, för visst blev man väldigt tveksam när man såg vem som skulle ersätta Ralph Macchio? Det är inte alla förunnat att se ut som 15 när man är 23 😉 Och att ersätta Morita med Chan är inte alls någon dum idé, även om de ju är väldigt olika till kynnet.

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.