Sommarklubben: The Mist (2007)

Ja här skulle man ju faktiskt kunna stanna upp och förlora sig i en lång lång utläggning om det till synes starka band som tycks råda mellan Frank Darabont och Stephen King. En tillfällighet eller ett sorts likformigt tänkande, som gör att Darabont på ett enastående sätt har lyckats visualisera varenda King-story han pillat med?

Här är inget undantag, och med rätt små medel (och för all del rätt fantasifullt ihopmeckade digitaleffekter) spelar han upp en synnerligen obehaglig men ack så spännande historia om vad som händer när en mystisk illavarslande dimma plötsligt sveper in i den lilla Staden (som så alltid i King-land är det en average-Joe-sömning småstad som råkar illa ut) och vår hjälte för dagen David  (Thomas Jane) tillsammans med sin son tar skydd i stadens supermarket. Tillsammans med en hoper andra förundrade har de nu parkettplatser när det gäller att beskåda det hemska som plötsligt tycks bebo den vita dimman och visar sig då och då.

Trots den yttre ramberättelsen är det naturligtvis en snillrik betraktelse om oss människor och vad som lockar fram det bästa respektive sämsta i oss. Eller kanske hur lätt vi påverkas av andra krafter i ögonblick av fara och rädsla. Efter en stund känns det snarare som hotet mer står att finna i grannen intill än vad som döljer sig ute i dimman.

Darabont har lyckats portionera ut den här berättelsen av King till en underhållande fullängdare där det för huvudpersonerna naturligtvis gäller att välja rätt läger innan filmens showdown tar vid. Trogna gluttare av The Walking Dead känner igen flera av skådisarna runt Thomas Jane´s figur. Det stör dock inte här och istället blir det både rysligt, tankeväckande och framför allt spännande. Även när man sett filmen förut! Några givna svar på situationens uppkomst finns inte, istället låter man oss ana att viss yttre påverkan från den intilliggande militärbasen kan spela in.

The Mist kombinerar skräcken för det okända och rädslan för vad människan är kapabel till i helt oväntade situationer. Säkerligen vad gamle King också hade i åtanke när han skrev storyn. Darabont står själv för filmens manus och satsar på en final som till och med författaren själv imponerades av så till den grad att han officiellt önskade att han själv kommit på det.
Dimmigt i sommarnatten! (vilket ju låter som något helt annat…)

6 kommentarer på “Sommarklubben: The Mist (2007)

 1. Darabont kanske saknar den där genen som gör att (nästan) alla andra gör hackmat av King-filmer? Eller också är han bara en jäkel på att välja rätt storys. Håller med du, tycker den här funkar både på det yttre och inre skräckplanet även om jag inte riktigt kan sätta fingret på varför de ibland lite halvkackiga tentaklerna är så läskiga. Jag fick faktiskt en helt ny uppskattning för träige Jane iom The Mist.

  Gilla

 2. Gillar också The Mist. Och Darabont, varför funkar han och King så bra. Vet inte. Nåt är det tydligen. Viktigast kanske är att King själv inte skrivit manus för då blir det så dåligt det kan bli (förutom Storm of the Century kanske).

  Däremot är jag en av de (få?) som inte är så förtjusta i slutet. Jag gillar själva idén men jag tyckte inte läget var så desperat att det kändes logiskt att Jane gjorde det han gjorde. Men jag gillar alltså själva idén. Hade man bara fått till utförande på ett bättre sätt så…

  Gilla

  • Jag gillar inte heller slutet, men det beror enbart på den allra sista ”twisten” de hakar på. Tycker den borde ha slutat med Janes handling och där tycker jag nog inte att det kändes det minsta ologiskt.

   Gilla

 3. En av de bättre filmatiseringarna av King. Såg om den för nga veckor sen, den s/V versionen och visst håller den fortfarande. Dock fann jag den vara lite pladdrig emellåt.

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.