Tema Western – epilogen

Jaha hörni.The_cowboy
Det var höstens tema det.
25 stycken ”westernfilmer” hamnade under luppen.
Vissa betydligt bättre än andra.
Vissa mer nostaligivärde än andra.
Vissa mer fartiga och traditionella än andra.
Men ingen riktigt dålig.

I mitt westernbibliotek finns ju naturligtvis ett antal fler filmer än dessa, men någonstans kändes det som att just runt 25 st var ganska lagom att välja ut att presentera här på bloggen. Ser man till spannet på åren tror jag att det har varit ett ganska ok sådant, och de flesta stilarna har fått några minuter i rampljuset.

Självklart kanske du som läsare saknar vissa filmer, men återigen..det hade blivit galet mastodontiskt att ta med precis alla filmer som flipprat genom min hjärna. Jag hoppas att de som nu syns på bloggen ändå ska kunna representera de olika tidsåldrar som fenomenet westerns har funnits i.

Andra titlar att nämna, som inte kom med här, skulle naturligtvis kunna vara; Diligensen, Little Big Man, Den Onde, Den Gode, Den Fule, Mot Fort Humboldt, någon av Trinity-filmerna, Harmonica – en hämnare och varför inteden italienska Django osv osv…

Det som också slagit mig under sensommaren och mörka hösten är hur gött det har varit att få gräva ned sig i westernmyten igen, lite fantast som jag är, och att hela westernmyten fortsätter att fascinera mig även i vuxen ålder.
Jag hoppas att du som kanske följt detta lilla filmrace också har haft visst utbyte av genomgången, och är det nu så att jag rentav har kunnat planterat något litet filmtips hos dig så är ju det bara en trevlig bonus…!

Kommentera gärna om du har några synpunkter på temats innehåll eller om du saknade någon speciell film.

Bloggen får med största sannolikhet anledning att återkomma till denna mytiska era i historien, men för nu är det dags att stoppa tillbaka revolvrarna i hölstret och rida in i solnedgången…

Tack för kommentarer och visat intresse!

Buffalo Bill Cody's Wild West Troupe

4 kommentarer på “Tema Western – epilogen

 1. Jättekul tema att följa!

  Trots att du tagit upp en hel del olika filmer upplever jag ändå att western som genre är mindre varierande än andra — att man sällan använder just westernmiljön för att utforska mångahanda psykologiska frågor eller element. Det blir gärna laglöshet mot raka ryggar eller frihetsaspekten. Eller är jag helt ute och cyklar i min genreokunnighet? Tänkte att det möjligen skulle kunna vara en anledning till att westerns (och krigsfilmer?) upplevs som en smalare genre än tex sci-fi.

  Gilla

  • Tack för att intresset fanns! 🙂
   Intressant teori det där! Det stämmer nog ganska bra att, förr iaf, var genren ganska smal…och det fanns liksom bara läge för ett sorts grepp på historierna. Men mot senare år kanske man ändå sett att vissa försök gjorts att behandla även andra ämnen inom westernkulturens ramar….? Ju modernare årgång på berättelsen, mer samhällsinriktat manustänk…?

   Gilla

 2. Försökte komma på några smalare westernfilmer med annorlunda grepp men kommer bara fram till Dead Man och The Ass. of Jesse James. Finns naturligtvis fler, men kännetecknande för båda dessa är väl att de primärt inte känns som westernfilmer heller.

  Roligt och bildande tema! Har fått läsa om filmer jag inte ens visste fanns!

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.