Borg (2017)

Fast egentligen borde filmen banne mig ha originaltiteln, Borg McEnroe, över HELA världen. Ja, jag tittar på dig Sverige. Ännu ett billigt marknadsföringstrix för att casha in extra på publiken här hemma?

Dagens rulle dyker rakt ned i ämnet jag verkligen levde och andades med….då när ”det begav sig”. Sommaren 1980 var jag 15 år och spelade tennis mest hela tiden. När jag inte låg framför tv:n, vars två enda statstelevisonskanaler sände oavbrutet från Wimbledon (det kändes så iaf). Björn Borg var The King. På toppen av sin storhet. Fanns det nån som kunde slå karln? Vi tvivlade. Men i finalen dök han ju så upp, snubben som kanske ändå skulle kunna dräpa Kungen. John McEnroe. Illbattingen från Queens i New York. Hur skulle det gå?

Och hur skulle det gå med tittningen här? En svensk rulle gubevars! En boats till på köpet. Om en händelse som vääldigt många har en koppling till. Oron är dock helt obefogad. Filmen är snygg som tusan! Danske (!) regissören Janus Metz vet hur man skapar snygg dramaturgi av sport. Sverrir Gudnason är sjukt porträttlik Borg (och för övrigt Tom Hiddleston i Thor oxå). Borg säger inte mycket i rullen, men hans blick får säga desto mer. Effektfullt! Filmens två bästa pärlor är å ena sidan själva sportscenerna, tennismatcherna. Galet snyggt gjorda! Som att vara på centrecourten och ta del av dramatiken! Klippningen är fenomenal. Den andra pärlan stavas Shia LaBeouf. som hyrts in för att gestalta McEnroe. Kan vara en av LaBeoufs allra bästa insatser ever. Ärligt talat stjäl han varenda scen han dyker upp i. Och framförallt lyckas filmen på ett fint sätt visa hur bastarden McEnroe till slut vann den brittiska tennispublikens hjärta i det konservativa Wimbledon. Att LaBeouf inte fick en Guldbagge för bästa biroll är en smärre skandal, istället fick gamle Stellan Skarsgård det fula priset för sin roll som Lennart Bergelin i samma film. Ofattbart om ni frågar mig. Stellan cashar bara in sin lönecheck och går inte ett enda steg utanför sin comfortzone. Fegt filmjuryn. Och kanske borde Tuva Novotny fått liiite mer att jobba med i rollen som Borgs lojala käresta Mariana Simionescu? Nu blir hon mest bara ett sorts bihang

Så, filmen lyckas faktiskt få mig att sitta  med full uppmärksamhet, och jag känner att jag tar den till mig. Eller är det minnena och nostalgin som spelar ett spratt?
Hursomhelst, en mycket bra film som lyckas fånga allt det som fanns att tycka om från den här sommaren. Och så är rullen jäkligt läcker med alla sina tidsmarkörer.
Minnena pushar upp den sista stjärnan.

 

4 kommentarer på “Borg (2017)

 1. Snygg och bra film. Kontrasterna och relationen mellan Borg och McEnroe var intressant. De var nog mer lika än vad folk trodde. Bara det att de hanterade pressen på olika sätt. För mig räckte det upp till 3,5/5 i betyg.

  Haha, det roliga med titeln är ju att folk i t ex USA inte gillade titeln Borg McEnroe. De tyckte den var missvisande eftersom det var mest fokus på Borg och att McEnroe, enligt dem, var med för lite. Svårt att behaga alla…

  Gilla

  • Hahaha..så är det ju förstås.
   Läste en recension på en amerikansk sajt..som BARA skrev om LaBeouf! Inte ett ord om Gudnason, eller Skarsgård eller Novotny! Galet!

   Gilla

 2. Jag tyckte också själva matchen var filmens höjdpunkt. Men vad tyckte du om det runtomkring? Borg och Lennart? Borgs mentala hangups? Borg och Mariana? Relationen till kändisskapet? Själv tyckte jag inte att det alls gav lika mycket.

  Gilla

  • Bergelin kändes alltför klyschig. Mariana var ju nästan förpassad till kuttersmycke för Borg. Hon förtjänade en större plats i manuset. Med mer vettiga repliker.
   Känns som att storyn bygger just jäkligt mycket på Borgs ”svåra stunder”…vilket kanske är en sorts….konstnärlig frihet i manuset…? Finns överhuvudtaget någon sanning i det? Det är helt klart det sportsliga i hop med egna minnena som ”gör rullen” för mig.

   Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.