Filmspanartema: På Väg!

Jahapp, årets första tema lyder som ovan. 
Hur närmar man sig det då?
Som vanligt finns det ju tusen ingångar och vinklar på dessa mustiga ämnen. Vinklar som också gör att man kan ta sig an rubriken på de mest oväntade och väntade sätt, vilket naturligtvis är det roliga i sammanhanget.

Idag kör jag en sorts komboapproach, försöker som vanligt hitta en vinkling till min egen vardag och liv, och avsluta med en med traditionell glimt av vad ett praktexempel inom filmvärlden skulle kunna vara när det gäller ovanstående.

runt Vättern har mången bra formuleringar kommits på!

Förutom att vara kontorsknegare, hobbyrecensent och filmdåre i största allmänhet är jag också sedan ett par år särbo med en alldeles fantastisk kvinna. Vi har rätt många mil mellan varandra, vilket innebär ett antal timmar  i bilen på vägen varannan helg när vi träffas. Ganska snart upptäckte jag att det också gick att förena nytta med nöje under dessa fredagseftermiddagar i bilen när det gäller mitt bloggande om film.

Normalt ser jag på film i veckorna, filurar och  funderar ett tag på bra inlägg, och till slut hamnar orden på bloggen. Nu upptäckte jag också dessutom att istället för att sitta och bara lyssna på musik och  glo ut på den svenska naturen medans jag körde, kunde jag ju istället fundera på hur nöjsamma(nåja) bloggrecensioner i loopen skulle kunna utformas. Här låter jag nu alltså E4:an söderut från Östergötland till Småland vara backdropen för många av mina recensioner som hamnat här på Flmr.

Att se film är ganska underbart som nöje. Att fundera på film och hur man vill formulera sig kring detta fenomen är ock ganska härligt. Här har således funnits många stunder för tankar på vinklingar, infall och beskrivningar på innehållet i de filmer jag älskar att titta på. Givetvis gäller det att ju bevara de oerhört smarta tankar som man kan få i skallen under sin solofärd längs den svarta asfaltsfloden genom vårt land, men det har nästan alltid löst sig med proceduren att vid första bästa tillfälle plita ned speciellt bra funderingar, eller att helt enkelt bevara dem extra bra i minnet. Således kan nu avslöjas att många av de poster som publicerats här på bloggen garanterat har tillkommit genom en nördig tankeverksamhet av en man i en bil PÅ VÄG någonstans i vårt avlånga land.

****

Såja, från denna ansträngda ingång till dagens ämne, raskt över till ett exempel på ett alster som jag personligen anser vara bland de bättre i att väva in dagens rubrik i sin existens:

plattan i botten!

När gamle Alvin Straight plötsligt får för sig att hoppa på sin motorgräsklippare (!) för att bege sig otal mil genom den amerikanska landsbygden mot en sjuk bror och en möjlig försoning, är detta filmmagi med begreppet roadmovie i annorlunda tolkning. I David Lynch´s regi blir det extra trevligt då Lynch för en gångs skull verkar satsa på feelgood nästan hela filmen, och lämnar sin svarta fantasi och dolda agendor utanför. Filmen är naturligtvis The Straight Story från 1999, och visar upp ett USA som banne mig ofta inte skildras…det positiva och vardagliga där välviljan och faktiskt myten om den goda medmänniskan för ett par ögonblick får vara verklighet. Slitne Alvin (Richard Farnsworth i sin sista roll) möter på sin mastiga och långsamma färd ett otal karaktärer som alla har något att berätta och påverkar Alvin på ett eller annat sätt, liksom vice versa.

En film som egentligen låter oerhört banal, men som alltid påverkat mig på ett varmt och hjärtligt sätt. Jag har säkert sett filmen ett par gånger vid det här laget, och slås alltid av hur snäll filmen är, och hur varmhjärtat filmmediet kan utnyttjas. Det är Lynch med finstämd berättarstil och jag tror verkligen på att han velat få till en mjuk och trevlig tro på det som kallas medmänniskan. Kanske han här tar en liten detour runt alla de vanligtvis mörka och gåtfulla historier som annars verkar vara hans signum…?

Alvin är hela tiden PÅ VÄG, men han tar sig också tid att verkligen möta de människor han…eh…möter längs vägen. Det är enkelt i dialogen, men samtidigt levande och vitalt. Att det hela sedan också baseras på en verklig händelse är naturligtvis än mer förtjusande.

Se där, ett exempel på när begreppet PÅ VÄG korsar mitt filmsinne under trevliga former och ljuv musik uppstår. Rekommenderas varmt för alla som ännu inte sett den!

Och nu…., nu hoppas jag att vi är på väg mot den ljusare delen av året med fullt fart!

Joråsåatt!

Och Du:
…nu som vanligt över till de andra Bloggisarna nedan för att kolla deras tolkning av månadens tema.
Seså, skynda!

Addepladde
Except Fear
Fiffis Filmtajm
Filmitch
Filmparadiset
Fripps Filmrevyer
Har du inte settd en?
Jojjenito
Mode+Film
Moving Landscapes
Rörliga bilder och tryckta ord
The Velvet Café

18 kommentarer på “Filmspanartema: På Väg!

 1. Ping: Vanishing Point (1971) | Addepladdes filmblogg

 2. Ping: My favorite road movie of all time « The Velvet Café

 3. Ping: On the road again… « Rörliga bilder och tryckta ord

 4. Ping: Filmspanar-tema: På väg « Jojjenito – om film

 5. Ping: På väg « Har du inte sett den?

 6. Ping: Filmspanarna: The Road Warrior (1981 Australien) | FILMITCH

 7. Kul med återigen ett lite mer personligt inlägg 🙂 Själv föredrar jag tåg framför bilen, men det har kanske bara med vanan att göra? The Straight Story stod länge som kandidat, inte minst för att jag aldrig sett den. Din text argumenterar utmärkt för att den inte bör glömmas bort även utanför temat.

  Gilla

 8. Vad mysigt det är att läsa såna här lite mer personliga inlägg tycker jag. Tack för en fin inblick i ditt liv 🙂

  @Sofia
  Vad härligt att du har denna PÄRLA kvar att se. Jag avundas dig.

  Gilla

 9. Även jag funderar på blogginlägg i mina resor till o från jobbet. Jag måste alltid ha en ”ingång” om filmen jag ska skriva om annars blir det svårt.
  Straight story är en fin liten film och en bra film att nämna i detta tema.

  Gilla

 10. Underbar inledning på inlägget. Jag vet att flera av våra kollegor skriver sina revyer samma kväll som filmen setts, men jag kan nästan inte förmå mig att skriva så snart. Jag måste smälta, analysera och känna efter. Mina mil på E4:an är istället promenaderna, antingen i skogen eller runt sjöarna.

  Sen var jag fascinerad av ditt filmval. Alla älskar denna film! Det måste fan vara första filmen som så unisont får full poäng av den brokiga skara som utgör Filmspanarna. Jag gav den också 5/5, Jojjenito, Filmitch, Fiffi, osv… Har såvitt jag vet inte dissats av en enda i samlingen…?

  Kan det vara Filmspanarnas signaturfilm? ”Vår” film?

  http://fripp21.blogspot.se/2011/08/straight-story-1999.html

  Gilla

 11. Jag har inte sett den här filmen, men det låter ju som något jag borde leta upp.
  Det är ingen dum idé att passa på att tänka när man är ute och reser. Själv är jag ju en hopplös podcastjunkie och har alltid något inpluggat i öronen. Blir inte mycket tänkt då!

  Gilla

 12. Jag är ledsen, Henke, men jag måste förstöra din teori. För mig är det bara en 4/5, men jag ställer mig gärna i er hyllningskör ändå.

  Fina och intressanta tankar om funderandet om formuleringar. Jag brukar faktiskt också tänka på formuleringar på ett liknande sätt, men ofta i samband med att jag har tråkigt eller på något sätt försöker slappna av. Då är det roligt att tänka på infallsvinklar och formuleringar. Dessa är sällan lika briljanta när jag väl tar till tangentbordet, men det gör inte heller så mycket.

  Gilla

 13. High five! The Straight Story är den varmaste och finaste film jag nånsin har sett. The Station Agent kanske kan konkurrera.

  Förresten, har du slutat med betyg? Men jag antar att det är 5/5. 😉

  Gilla

 14. Alvin Straight och hans gräsklippare verkar gå hem i alla läger! Härligt! 🙂
  @Jessica: Jag är också lost på Pods! Kombinerar ofta filurande med favvopoddar!
  @Jojje: Nej då, har betygen kvar! Här valde jag dock att inte använda några stjärnor eftersom det var en Tematext. Men en femma är det ju lugnt!

  Gilla

 15. Ping: moving landscapes · På väg

 16. Ping: På väg: Allt och inget om The Road Warrior! | Filmparadiset

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.