Häng dem högt (1968)

Efter att Clint Eastwood gjort stor succé med filmerna i dollar-trilogin, kände väl amerikanarna att nu fick det vara nog. Stjärnan måste hem till staterna. Och det med en rejäl western på amerikanskt vis. Regissören Ted Post fick, faktiskt efter att självaste Sergio Leone tackat nej, uppdraget att regissera Clintan i denna rätt sävliga historia om kofösaren Jed Cooper(Eastwood) som falskeligen anklagad för boskapsstöld hängs i första bästa träd, men överlever, återhämtar sig och återupptar snart sitt gamla yrke som marshal i territoriet för att kunna spåra upp och hämnas på de män som försökt hänga honom. Filmen skiljer sig dock från de relativt simpla spagetti-westerns Eastwood nu antagligen hade rutin på att spela in. Här skulle han plötsligt agera mer aktivt, med avsevärt mer dialog.

Och för att vara en western från slutet på 60-talet är det märkbart mycket dialog i filmen. Man märker tappra försök att skapa någon sorts socialrealism mitt i det torra präriedammet. Och det lyckas väl sådär. Svenskättade Inger Stevens gör en lågmäld kvinna som givetvis fångar Eastwoods intresse. Manuset låter oss i parti och minut förstå att hon varit med om tråkigheter , och det krävs en sårad Eastwood som lämnas i hennes vård, för att hon ska tina upp. Mellan kyssar och nojsiga utflykter på prärien ägnar sig Cooper åt att systematiskt spåra upp de fulingar han är på jakt efter.

Regissör Post låter historien tralla på till den väntande finalen då allt en gång för alla ska ställas tillrätta. I sanningens namn är man naturligtvis aldrig orolig för att Eastwood ska misslyckas med att få sin upprättelse. Häng dem Högt är en rätt lågmäld western som kanske åldrats aningen för mycket. Men intresssant i jämförelse mot de otaliga europeiska westerns som massproducerades i kölvattnet av Eastwoods dollar-filmer…

Betyget: 2/5

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.