Flmr vs Filmåret 1984!

 

 

Damn! Filmlistorna letar sig allt längre tillbaka i tiden! 1984_logo
Kul! Och svårt. För återigen; hur mycket relation kan man egentligen ha till ett filmår när det börjar glida för långt bort för att man ska kunna anse det vara en del av ens vuxna och bearbetande sinne/minne? Jag ställer mig (som en del andra) lite tveksam till hur pass trovärdiga sådana listor egentligen blir. Kanske är det mer relevant att lista favoriter i klump från vissa epoker?

Ok, 1984 var jag 19 år och har väl rätt bra koll på vad jag gillade då, och charmas av när jag ser tillbaka på historien.
Hela 80-talet borde man nog klara listmässigt iaf. Vi hoppas på det.

Dags att rulla listan. Men innan….en liten parentes bara för att symbolisera vilken tid vi egentligen pratar om just idag:

1984 – Datorn Macintosh introduceras, Vinter-OS i Sarajevo i Jugoslavien (Wassberg och Svan!!), Fanny och Alexander vinner 4 Oscars!!!, Herreys vinner Schlager-EM med Diggi-loo, snö-och hagelkaos i Norrköping mitt i sommarn! (men jag var på Öland och missade allt), Yvonne Ryding blir Miss Universum, Sommar-OS i Los Angeles (flygande gubben!), Chess har premiär i London, Ronald Reagan vinner valet i USA, Steffo rycker in lumpen på P18 på Gotland.

Och så filmerna, detta smutta Hollywoodår:

***********************

10. This is Spinal Tap

spinal-tap

Kanske en av filmhistoriens roligaste fejkdokumentärer. Fortfarande. Bakom kameran. Rob Reiner!

9. Karate Kid

karate-kid

Naiv, dumunderhållande skröna från det sköna 80-talet. Oj vad man charmades av den lite lusige Ralph Maccio! ”wax on, wax off!”

8. Ghostbusters

ghostbusters-1984

Kaos på gamla biografen Grand i december då ALLA ville se rullen på premiärkvällen! Vi hade köpt biljetter i förväg. Tur för oss! Idag näst intill utskälld. Orättvist. Underhållande spånigheter. Fortfarande.

7. Terminator

the_terminator_

Vi visste absolut ingenting om filmen eller regissören när vi bänkade oss i biografen. 80-talet visade strax upp en helt ny stil vad gäller actionröj. Oj, vad man tyckte om det! Kultstatus idag?

6. Gremlins

gremlins

Charmen! Töntigheten! Humorn! En given klassiker varje jul!

5. Streets of Fire

streets_of_fire_1984_685x385

Walter Hills rockn´roll-saga! Regnblöta gator. Musiken. Tuffheten. Diane Lane. Kyssen i regnet! Snyggare än manuset hade fog för, men det är ju skitsamma!

4. 2010

2010

Klart en rymdis måste komma in på listan! Peter Hyams när han var ett ess! Perfa uppföljare till kultklassikern 2001. Samma mystiska känsla, nu med lite spänning också. Snygg rulle dessutom!

3. Snuten i Hollywood

beverly-hills-cop

Satte ribban för hur en action-komedi-snut-thriller skulle se ut? Mixa skratt med tuff action. Eddie Murphy ung och..rolig! Musiken!

2. Indiana Jones och De Fördömdas Tempel

indy

Ogillas förvånande nog av rätt många. Detta är en hejdundrande berg-och-dalbana (!) av action, spänning, knashumor och effekter. 80-talet var Indys! Bang för bucksen!

1. Broadway Danny Rose

danny-rose

Kanske en av Woody Allens absolut bästa filmer! Älskar rullen! New York i svartvitt! Känslan! Humorn! Skojfriskheten! Jag upprepar det igen; Woodys bästa årtionde; 80-talet!


 

(Starka) Bubblare: Blood Simple, Sixteen Candles, Starman, Romancing the Stone

 

*********

Läs nu vad diverse bloggkamrater tycker om detta filmår från en svunnen tid:

 

16 kommentarer på “Flmr vs Filmåret 1984!

 1. Klart du orkar med 80-talsåren i alla fall!

  Vi har tre överlapp. Lagom.

  Största överraskningen på din lista var att finna en Woody Allen-film på första plats. Jag tror att jag kanske inte en sett den. Måste fixas till vid tillfälle.

  Gilla

 2. 1:an har jag helt glömt bort förutom att jag vet att den var rätt så charmig. 2010 var ett kul val. Den kommer ju inte i närheten av Kubricks konstnärliga vision, men visst är det en riktigt bra film! Jag var riktigt förvånad av att den var såpass bra. Mycket intressanta val… 😀

  Gilla

 3. Oj endast ett överlapp och då har jag sett alla filmer förutom Spinal tap som jag stängde av efter en stund – humor är svårt.
  Att Indy ogillas av många (jag avskyr den) är väl inte så konstigt? Short round o Willie filmhistorien hemskaste filmpar?

  Gilla

 4. 10. Ok som jag minns det, men inget speciellt.
  9. Ingen favorit.
  8. Inte heller någon favorit.
  7. Toppfilm som håller än (minus för vissa effekter).
  6. Småcharmig, såg den dock aldrig som ung så inte mer än ok.
  5. Hade vissa saker som var ok, men annars inget speciellt.
  4. Såg om denna nyligen och den är inte så tokig.
  3. Given toppfilm som jag älskar lika mycket nu som då.
  2. Den svagaste delen i trilogin, men funkar att se.
  1. Oj, överraskande att se denna i topp. Ingen av Woodys bättre i mitt tycke.

  Många toppfilmer (från min lista) som jag saknar, som Amadeus, Once Upon a Time in America, Paris, Texas, The Killing Fields och Blood Simple. Några av 80-talets bästa filmer bland dessa i mitt tycke.

  Gilla

  • Blood Simple är en bra bubblare…Amadeus är frejdig, Killing Fields var drama på…ok nivå. Once Upon A…är grovt överskattad.
   Paris Texas…mellanmjölk. 😉

   Gilla

 5. Trodde nog att Terminator skulle hamna lite högre annars var din lista fri från överraskningar den här gången. Jag kunde tom gissa rätt på din etta 😉

  Gilla

 6. Mittensektionen hade stabil återklang hos oss båda, men din etta måste jag erkänna att jag fortfarande inte sett (men jag tror minsann att det står en Woody-box i bokhyllan hemma). Din två har jag däremot inga större problem med att erkänna att jag ogillar starkt 🙂

  Gilla

 7. Oh, kul Med Woody Allen-ettan! Den har jag missat. Karate kid var nära min lista men det var nog minst 20 år sedan jag såg den… 2010 hade jag bara utgått från att den var skräpig men den verkar ju ha en hel del fans.

  Gilla

 8. Jag har sett brottsligt lite Woody Allen-filmer, men ettan du nämner låter ju intressant. Gillar oftast när nyare filmer görs i svartvitt, brukar bli något minnesvärt om inget annat.

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.