Trapped in Paradise (1994)

Varför inte en Nicolas Cage-rulle lagom till jul? Som dessutom utspelas i jultider med snöoväder, hästdragen släde, skimrande lyktor och ett julens budskap invävt i komeditecken. Vid detta tillfälle hade Cage ännu inte blivit eh….Cage as we know him och nått den viss form av stjärnstatus han senare skulle komma att vinna, och spelar i denna ganska harmlösa historia den äldste av de tre bröderna Firpo.

Alla tre bröderna har diverse kriminella bakgrunder och Cages figur Bill är den som lyckats bäst i återanpassningen till samhället. De andra två är hopplösa fall, den ene mytoman av det värre slaget (John Lovitz) och den andre obotlig kleptoman (Dana Carvey).
Märkligt nog lyckas dessa två olycksfåglar bli frisläppta lagom till jul, vilket retar Bill som tänkt sig att slippa dem ett tag till.

Omständigheter gör att de tre bröderna hamnar i en mindre håla som rustar för julfirande. Cage och co (som trots allt behöver pengar) har tänkt sig en liten stöt mot stadens bank som sägs innehålla rikligt med pluringar. Vad de tre bröderna inte har räknat med är att nästan alla i den vänliga staden är just….vänliga, vilket gör det svårare för dem att dels råna banken, och dels komma undan med gott samvete och pengar i behåll.

överspelet Nic är en ladies man oxå!

Lägg därtill en kvinna som Cage fattar tycke för, klantiga poliser och FBI-agenter, en kidnappad mamma, en liten stad insvept i snö och storm på ett lagom mysigt sätt, lättuggad humor med hög julfaktor och du har en ganska oförarglig story om godheten i oss alla. Kort sagt, en alldeles ordinär, overklig amerikansk julhistoria. Det är sliskigt, julhumor och en lagom överspelande Cage. Ungefär som vanligt alltså.

Trapped in Paradise blev ingen större framgång och glömdes ganska snabbt bort. Likaså var kritikerna inte speciellt nådiga, MEN det hindrar inte mig från att varmt rekommendera denna lilla bagatell som avkopplande förströelse i väntan på doppardan.

Julfaktor: Mycket hög. Snöstorm, julsånger, julklappar och det allestädes närvarande budskapet om allas godhet just vid den här tiden på året. Man kommer liksom inte undan allt detta i den här rätt enkla och harmlösa historien.

Annonser

7 comments on “Trapped in Paradise (1994)

 1. @Pladd: Tycker absolut du bör ta dig en titt!

  @Sofia:Åjo! det gäller att inte ha för höga krav på rullar av den här sorten! det ska vara sliskigt, konstruerat och väldigt mycket over the top..det är ju då det är som bäst!

  Amerikansk vulgojul gör sig oerhört bra på film. Och humorn ska hållas enkel och töntig…

  Seså, ge den nu ett nytt försök till glöggen och pepparkakorna!
  😉

  Gilla

 2. Du har onekligen en poäng där. Haha, vulgojul, det är ett uttryck jag måste använda mer 😀 Kanske borde göra det, men det känns som om mängder med skumtomtar och julmust är ett bättre komplement till en sådan här film. Glögg och pepparkakor reserverar vi för White Christmas och It’s a Wonderful Life.

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s