The Book of Eli (2010)

Alltså, jag är lite svag för sådana här postapokalyptiska grejer. Redan när jag såg The Road Warrior för länge sedan på bio som ung spoling var jag nog fast. Här nu en story som har vibbar av Gibsons gamla goding.

I ett spöklikt och allt annat än ett  trevligt USA vandrar den ensamme Eli (Denzel Washington) mot kusten. Han har ett mission, att frakta en oerhört viktigt bok (behöver väl inte ens skrivas vilken) till ett speciellt ställe för att människan som individ ska ha något att tro på igen.

Låter självklart som en banal historia, men när den gode Eli passerar en namnlös liten håla som styrs av den ytterst otrevlige Carnegie (Gary Oldman) händer det grejer. Plötsligt är inte Eli så from man kan tro, besitter tvärtom rejäla kunskaper i allehanda möjliga stridstekniker. Carnegie inser att det vore guld värt att lägga vantarna på den ökända boken och skickar ut vad han har i eldkraft mot Eli som dock inte alls har några tankar på att frivilligt lämna ifrån sig den tjocka luntan.

Den här actionstänkaren från framtiden signerad Albert och Allen Hughes (From Hell) skulle faktiskt lika gärna kunna vara en western istället. Regissörerna har hottat upp myten om den ensamme främlingen som rider in i staden och hamnar i konflikt med the bad guys.

Manuset är förstås så pass lagom tjockt så att det förser oss som tittare med den nödvändiga info vi behöver, utan att vi ska behöva fundera alltför mycket på logiken och trovärdigheten. Storyn innehåller dock så pass mycket substans att jag verkligen vill veta hur det ska gå för vår hjälte Eli och hur hans ”uppdrag” egentligen kommer att sluta.
Det som missas berättarmässigt tas igen med råge på det snygga fotot med tillhörande ljussättning. Bilderna dras med en skön blekhet som fångar lite känslan av en framtid utan större hopp.
Denzel Washington och Gary Oldman är två toppnamn som borgar för snyggt framförande. Oldman som vanligt i sin sterotypiska skurkroll, men vad tusan. Varför ändra på ett vinnande koncept? Och Denzel…tja han gör som vanligt…förblir en av de good guys som man verkligen kan hålla på.

The Book of Eli är rejält ytligt underhållande och snyggt presenterat ögongodis med tillhörande Hollywoodaction. Räkna inte med några överraskningar, även om en snygg liten twist faktiskt hittat in i det ganska simpla manuset. Roande om än snabbglömt.

2 kommentarer på “The Book of Eli (2010)

  1. Jag kan hålla med om att manuset inte var så där jätteöverraskande…men ändå en sorts nyfikenhet som gjorde att man ville veta hur det egentligen skulle sluta, även om man kunde räkna ut på ett ungefär…

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.