Trångt i kistan (2007)

Ah dessa engelsmän. När det gäller kriminalhistorier och diskbänksrealism är de näst intill oöverträffade, och det är banne mig nästan samma läge när det gäller att tillverka galet bra komedier. Gärna med mörka undertoner.
Som i dagens betraktelse. Daniel (Matthew Macfadyen) har fullt upp med att planera och genomföra begravningen av sin far. Minnesgudstjänsten ska hållas hemma i familjehuset där släkt och vänner ska ta ett sista farväl. Under en och en halvtimme får nu Daniel rätt mycket från den berömda fläkten när den otrevliga skiten träffar i form av bla en hysterisk släkt, en pillerburk innehållandes olagliga substanser, en skum dvärg och en uppdagad hemlighet från oväntat håll. Lägg till detta störtskön engelsk under-bältet-humor, på gränsen till vågad, och ni kanske fattar att det var länge sedan jag skrattade så tårarna rann i vissa sekvenser.

Lika pryda och moraliska som den stela engelska befolkningen kan vara, lika skönt omoraliska och över gränsen kan det bli när rätt tillfälle och stund ges. Tycker man att Daniel känns igen så beror det på att han kunde skådas i finfina engelska thrillerserien Spooks från BBC för ett antal år sedan. Likaså han fru i filmen (och i verkligheten) Keeley Hawes. I övrigt lysande ledigt spelat på rollfronten, med extra skrattvarning på den sure gamle Uncle Alfie. Bakom kameran bestämmer Frank Oz, och tycker ni er också känna honom till namnet så beror det ju såklart på Miss Piggy från Mupparna och en viss Yoda…

Trångt i kistan är engelsk, fräck, humor av bästa märke. Så härligt befriande med högtravande ögonblick som förstörs så grundligt av en ett helt galen historia med vändningar som för tankarna till gamla hederliga spring-i-dörrar-farser. Och det trevliga är att historien håller hela vägen också. Rekommenderas för alla med kärlek till brittisk intensivhumor som vågar gå lite över gränsen.

5 kommentarer på “Trångt i kistan (2007)

 1. Har velat se den en längre tid nu, men det har av någon anledning inte blivit av än. Men din fina recensioner sköt snabbt upp filmen på min ”vill-se-lista”:)

  Brittisk humor är precis som du säger bland det bästa och det känns som om ”Death at a funeral” passar mig som handen i handsken. Lite underligt dock att amerikanerna, med Chris Rock, kände sig manade att göra en nyinspelning bara tre år efter originalet.

  Gilla

  • Tack och bock för beröm…:-), bara att kolla in och skratta!

   Ja fy fasen för nyinspelningar…läste om den nya versionen, och vad jag kan förstå är det nästan en helt identisk film…*suck*

   Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.