Tema Western: Fort Apache (1948)

Lika svårt som det är att undvika Clintan, lika omöjligt är det att inte fastna på John Wayne när man botaniserar sig igenom den filmiska westernhistorien. Är det kanske till och med de två största affischnamnen i den här genren? Ja varför inte?

Här då ett Wayne-alster från slutet av 40-talet. The Duke hade nu ordentligt slagit igenom i Hollywood som stjärna, mycket tack vare regissören John Ford som gav honom en minst sagt betydande roll i den klassiska Diligensen 1939, Waynes nuna var här, vid femtiotalets intrång, synnerligen i symbios med westerneran som rådde i filmfabriken. Kanske har Wayne till och med Ford att helt tacka för sin filmkarriär…? De två skulle komma att samarbeta i uppåt trettio filmer (!) under sina dagar i filmbranschen. I dagens rulle är det dock inte just Waynes figur som står i centrum. Istället är det en yngre version av Henry Fonda vi ser i rollen som nytillträdd befälhavare över ett av kavalleriets mest avlägsna utposter, Fort Apache, mitt ute på prärien i västra delen av landet. Fonda, eller överste Owen Thursday som han heter här, är arrogant, osmidig och en paragrafryttare utan dess like. Thursday tycker naturligtvis själv att han är värd mycket mer än befälet över ”denna soptipp” till plats.

Och som om detta inte var nog tycks moralen vara låg, rena semesterstämningen råda bland manskapet och de omkringstrykande apacherna inte alls hålla sig till de avtal armén träffat med dem. Att sedan armén inte alls håller vad de lovat i sina åtaganden är inget som den sure Thursday ägnar någon större tanke åt. ”Vildar är ju alltid vildar och behöver hållas i tukt och förmaning…eller hur…?”

goda råd börjar bli dyra…

Westernregissören Ford får här en än gång tillfälle att visa upp sina färdigheter när det gäller att skildra maffiga präriescener laddade med dramatik och action stöpt i den patenterade visuella stil som 40- och 50-talet kunde visa upp. Viss form av självkritik som nation förekommer också, kanske lite förvånande, då historien i själva verket är en snyggt förklädd skapelse om general Custers sista strid. Här räds man inte att inom leden faktiskt peka på moraliska skiljaktigheter i synen på hur behandla andra. Fondas´Thursday får effektivt klä skott för den trångsynta och oflexibla myndigheten USA, medan filmens kanske riktige hjälte kapten Kirby York (John Wayne) oftast är den som får lösa problemen, och också är den som försöker rädda konflikten med apacherna från att eskalera till fullskaligt krig. Naturligtvis behöver jag väl egentligen inte nämna att han misslyckats tack vare knäppskallen Fonda och dennes ego…

Utöver denna konflikt som pågår nästan igenom hela filmen, bjuds man också som tittare på lite ”livet på fortet” då fruar och döttrar ska gestaltas på sedvanligt stoiskt och tålmodigt sätt. Naturligtvis är ingen film från den här tiden komplett utan lite snyggt koreograferade dansscener när det ställs till med fest på fortet i gammal fin tradition. Lägg till detta den lika patenterade naiva humorn och detta blir ett praktexempel på mallad western enligt beställningsformen.

Förutom då den rättrådige Wayne och den puckade Fonda (som dock faktiskt gör sin roll bra) dyker det också upp tidstypiska stjärnor som Shirley Temple (som tonårsdotter) och Ward Bond (som skulle dyka upp i nästan varenda Wayne-rulle de kommande åren).

damerna måste få sitt med dans!

Historien blir på ett sätt lite tvådelad då den inte väjer för att kritisera de amerikanska myndigheterna eller dess företrädare i det här fallet, Thursday, men också satsar stor del av krutet på att hjälteförklara de beridna styrkorna som utan tvekan var beredda att lämna sitt trygga högkvarter för att möta faran ute på prärien. Må det vara indianer eller annat löst folk. Stort drama således och en sådan man som Ford visste naturligtvis hur att slipa kanterna för att få filmen att gå hem i stugorna anno 1948.

Noterbart skvaller att rapportera efter sedvanligt bläddrande i luntorna är bla att Ford hade stora problem med att jobba med den kända Shirley Temple, då han menade att hon helt saknade talang för skådespeleri. Häpp! Henry Fonda å sin sida började få onda ögat i Hollywood tack vare sina politiska vänstersympatier och detta var den sista film han medverkade i innan han blev svartlistad ordentligt i branschen…och Wayne då…tja…han bara liksom fanns där och gjorde vad han skulle på sedvanligt karaktäristiskt sätt.

Fort Apache känns idag möjligen ganska rejält sliten och tunn rent filmiskt. Den rätt intetsägande originaltiteln för oss Svedalabor gick dock inte an och det betydligt mer rafflande (men fördomsfulla) Indianöverfallet vid Fort Apache lanserades snabbt. Dock går det inte att komma ifrån dess ibland storslagna präriescener och Fords öga för traditionell westernkänsla. Att manuset sedan också vågar lägga sympatierna delvis hos indianerna ger ett litet plus i kanten. I grund och botten är det dock ett drama enligt förväntad modell the old style. Intressant som tidsdokument kanhända, men inget att sätta klassikerstämpel på om du frågar mig.

5 kommentarer på “Tema Western: Fort Apache (1948)

  • Ack ja är det väl så.
   Här är det alldeles för traditionellt tillyxat i nästan varje alster. Speciellt när det gäller 40- och 50-talen…Möjligen kan man ana ett litet mönster ju yngre filmerna blir, att kvinnorna får liiiite större plats i handlingen…men överlag är det ju gubbsens värld…

   ….naturligtvis finns ju alltid undantag som möjligen försöker jämna ut oddsen lite…något undantag kan möjligen hitta in i detta höstliga tema vartefter….hrm…

   Gilla

  • Stämmer gott att det kom en rulle -81 som hette ”Fort Apache the Bronx”, med Paul Newman i huvudrollen (filmen var sådär vad jag kan minnas). Tror avsåg titeln att polisstationen låg ”ensam” i ett fiendeområde som the Bronx var (och kanske är…)….precis som fortet i ovan nämnda western… 🙂

   Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.