Wrecked (2010)

Klassas i de officiella rullorna som en kombo av äventyr/drama och mystery, och är det något det är så är det sannerligen mystery. Egentligen ett smärre under att historien har kunnat dras ut till i sammanhanget oändliga 91 minuter, men så är nu faktumet och resultatet låter kanske inte direkt hurra för sig.

Filmens största tillgång syns i bild direkt. Adrien Brody. Märkligt nog är jag inte alls förvånad att se honom här, som om det finns något konstigt självklart över att just han är mannen att gestalta dagens huvudperson. En man i ett bilvrak vaknar upp. Bilen har uppenbarligen kört av vägen rätt ut i spenaten och ned i en ödslig ravin. Han är skadad och minns inte ett jota av vad som hänt, men i bilen finns också två döingar. Han sitter oturligt nog fastklämd i bilvraket och får via den (trots allt) fungerande bilradion veta att en bank i området rånats på en större summa pengar av tre män som försvann i en bil. Lägger man ihop ett och ett så blir det naturligtvis två tänker vår överlevare…men…kan man verkligen lita på det..?

Det är naturligtvis Brodys film rakt igenom. Han sitter där han sitter, tills en sorts överlevnadsinstinkt får honom att försöka ta sig ur bilvraket men väl ute i den eländiga naturen,och skadad som han är, blir det inte mycket bättre. Att bilens bagageutrymme dessutom visar sig innehålla pengabuntar i massor får bara vår vän att än mer inse att läget är mer än prekärt. Och om han bara kunde minnas lite bättre än de fragmentariska flashbacks som verkar drabba honom…

utsikterna är inte direkt lysande

Det är Brody mot naturen kan man lugnt säga. Med ett tempo som inte direkt vill ta på sig springskorna blir det stundtals rätt svårt att uppbringa det nödvändiga fokuset som krävs för att en film ska vara sådär stabilt underhållande. Känslan av experimentfilm ligger och lurar bakom varje stubbe i den ödsliga naturen, och man undrar vid ett par tillfällen om det är just ett studieprojekt som växt ut till en större produktion..? Lyckan för dagens filmmakare är dock att man lyckats med konststycket att engagera just Brody i huvudrollen. Kanske han gillade idén, kanske han fick tillräckligt med sköna dollars för att skita ned sig the wilderness style..

Hur som haver är det just det faktum att det är Brody´s oneman-show som syns i bild, att hela historien utstrålar en sorts mystik med en och annan udda företeelse och att man undrar hur i h-e det hela ska sluta..som gör att filmen räddar sig själv från en totalt tråkhaveri.

Wrecked klarar sig precis från att gå just det öde till mötes som titeln betyder. Mest tack vare Adrian Brody som faktiskt är mannen att klara av en sådan här märklig roll. För lång och för händelsefattig, men samtidigt för oklar och mystisk för att avfärdas som the average garbage..

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.