Flmr vs Filmåret 1997!

 

Så var det dags för gamla hederliga 1997. 1997
Var detta då möjligen ett mellanår i filmvärlden?
Nej, inte alls vill jag påstå! Här finns gott om små godsaker. Liksom större fläskiga karameller!

Inte minst var det ett bra Hollywood/Blockbuster-år med många blytunga produktioner. Plus en galen fransman, som tog hjälp av just Hollywood för att visualisera en av sina knasiga filmidéer från ungdomen.
Häng med och kolla in!

1997. Bring it on:

***********************

10. The Game

The_Game

 

 

 

 

 

Olycksbådande och ovisst från regissören David Fincher. Jädrar vad man satt som på nålar och undrade vad som i herrans namn pågick! Michael Douglas plågas minst sagt både en och två gånger innan den galna upplösningen! Bygger mycket på överraskningseffekten, när väl katten är ute ur lådan så….., men har du inte sett denna ännu är det bara att gratulera. You´re in for a treat! Mörkt spännande hela tiden!

9. Donnie Brasco

Donnie_Brasco

En tät BOATS från maffialeden i New York som håller! Al Pacino gör kanonjobb som losern ”Lefty” och Deppen stilar som FBI-undercover agent med jobbigt uppdrag. Den övriga rollistan är classy och regissör Mike Newell bjuder på gangsterstory som han vore värsta Scorcese.

8. Face/Off

Face_Off

Knäppknas actionunderhållning av då hypade John Woo. Travolta och Cage spelar över så det står härliga till! Galna actionscener varvas med en underskattad Joan Allen som får stå för skådisfinliret här. En härlig actionstänkare är det dock fortfarande! Ännu har ingen gjort filmvåld med finstämda ”over the rainbow” som musikalisk backdrop snyggare.

7. Con Air

Con_Air

Popcornsrulle De Luxe! Jerry Bruckheimer visste såklart vad han gjorde, som vanligt! Full fräs mest hela tiden och Cage sportar ännu en hiskelig frilla! John Cusack oväntat bra i actionsammanhang och John Malkovich är förstås HELT PERFEKT som filmiskt badass! Gillar man action går det inte att bli besviken här!

6. Cop Land

Copland

Stallone visade alla som tvivlat på att han kunde spela ”seriösa” roller. Som snuten Freddy i förorten i New Jersey avslöjar han både maffiaconnections och korruptioner. Synd bara att kvarteren bebos av New York-snutar som tycker lantisen Freddy ska hålla sig till att dela ut parkeringsböter. Blytung rollista där förutom Sly även namn som Robert De Niro, Harvey Keitel, Ray Liotta och Peter Berg (yes..regissören) hittas. Thrillerdrama av bästa märke!

5. Starship Troopers

Starship-Troopers1

90-talet. Paul Verhoeven´s gyllene årtionde!? Han förnekade sig inte. Här drar han på med rymdkrig, superdupervåld och jätteinsekter! Nästan fascistiska undertoner i berättandet, men en underbar satir förstås! Actionkaramell som tål att ses igen nästan när som helst!

4. Jackie Brown

Jackie_brown

Jag hävdar fortfarande att detta kan vara Tarantinos bästa rulle ever! Manuset knivskarpt snyggt, dialogen..DIALOGEN..gott folk! QT när han är som bäst! Pam Grier är störtskön i titelrollen och Sam Jackson är (som vanligt) en fullständig jävla dåre! Plus en sinneslö De Niro, jo jag tackar!

3. Det femte elementet

5_elementet

Ojoj..vilken galen film! Den liknar inget annat! Ett frosseri i färger, knäppkomedi och sci-fi-galore! Luc Besson har öga för färg och form, minst sagt! Bruce Willis kämpar på i den knasigaste framtid man skådat på länge. Men jävlars vad underhållande!

2. Titanic

James Cameron slog på trumman med yviga slag….och kom undan med det! En maffig film som innehåller ALLT man vill ha som filmtittare! Hollywood från sin absolut bästa sida! Episkt äventyr.

1. Contact

Contact

Jag älskar smart och ”seriös” sci-fi. Jag älskar den här filmen. En av få som fått guldbetyget på denna filmblogg. Jodie Foster får plötsligt kontakt med världsrymden och drar igång en cirkus av händelser, ifrågasättande, filosofiska och teologiska funderingar. På ytan en film, på djupet en helt annan. Mäktig och känsloframkallande. Carl Sagan skrev bokförlagan. Förstås.


 

Bubblare: L.A. Konfidentiellt, Men in Black, Wag the dog, Absolut makt, Livet från den ljusa sidan, Air Force One

*********

Som vanligt kollar du här in vad övriga delar av the filmbloggers tyckte om det aktuella året!

7 kommentarer på “Flmr vs Filmåret 1997!

 1. Nämen, ytterligare en förstaplacering för Contact — trevligt! Annars börjar jag inse att jag missade The Game som bubblare _också_. Vad gjorde jag för usel research egentligen? En mycket solid lista, kudos!

  Gilla

 2. Ja du endast ett överlapp måste vara rekord men detta är ett år med många filmer som är ”helt ok” Dina 6,8 och 9 var med ett bra tag i min urvalsprocess.

  Gilla

 3. Vilken redig blockbusterlista från den här året! Vilka filmer! Och din nummer ett kändes på nåt sätt självklar. 🙂

  Vi har hela fyra överlapp varav två på samma placering till och med (dessutom kantboll på Copland). Det var ett riktigt bra filmår måste man väl ändå säga?

  Gilla

 4. JA, jag tror att jag vet vem bland alla filmspanare som har topplistor som liknar min allra mest. Flmr! Hela fem överlapp. 50%. Jaha.

  Har inte sett Donnie Brasco eller Cop Land.

  Contact? Intressant. Skulle nog haft med den som bubblare, men den gled undan.

  Gilla

 5. The Game – Given på listan, fast högre upp så klart 😉 Men håller med om att den är bäst första gången. Å andra sidan tycker jag uppenbarligen den håller bra efter flera tittar då jag har den på topp fem.

  Donnie Brasco – Även den given. Gillar samspelet mellan Pacino och Depp, men den har mycket mer än så.

  Face/Off – Väldigt länge sen jag såg den. Helt ok då åtminstone, vet inte vad jag skulle tycka idag. Kanske blir en passande sommarfilm 😉

  Con Air – Nej, jag har aldrig sett storheten. Men så gick det inte heller att se om den senast jag försökte. Stängde av efter bara någon minut, haha.

  Cop Land – Även denna given på min lista. Sett två-tre gånger, men fler kommer det att bli.

  Starship Troopers – Ska se om någon dag (kanske i sommar). Helt ok, men inte great när jag såg den för över tio år sen.

  Jackie Brown – Härligt att du uppskattar denna Tarantino. Tycker det är hans bästa efter Pulp Fiction, men skönast av dem alla.

  Det femte elementet – Klart trevlig, men tappat med åren. Gillade den mer när det begav sig.

  Titanic – Är ingen sucker för denna, men bra är den. Bara inte jättebra för att ta sig in på min lista.

  Contact – Har bara sett den en gång och det var många år sen. Gillade den då. Behöver se om den för att se om den kan ta ytterligare ett steg och in på listan. Den har en bra chans till det. Sugen på att se den i sommar! 😉

  Gilla

 6. @Sofia: Tack! Å andra sidan missade jag ju Grosse Point….det kändes surt..

  @filmitch: ja men nån gång måste det väl diffa också antar jag. 🙂

  @Fiffi: Ja det känns som en rejäl Blockbusterlista! Och sånt behövs ju! Bra nivå på våra överlapp…och visst var det här ett bra år ändå! 🙂

  @Henke: 50%! Det tar vi näven på! Copland och Donnie får du ju se förstås! Liksom Contact!! Vore ju synnerligen intressant att höra dina tankar om den (med tanke på Interstellar…!)

  @Movies-Noir: Se där ja! Nu har du ett par sommarfilmer fixade! 🙂

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.