Sommarklubben: Jackie Brown (1997)

Känslan är att av alla Quentin Tarantinos filmer är det här kanske den mest styvmoderligt behandlade.
De som möjligen väntat sig något i samma stil berättarmässigt som föregångarsuccén Pulp Fiction blev kanske besvikna då regissören här klart lägger krutet på sin patenterade täta och rappa dialog istället för visuell action.

Själv har jag alltid tyckt oerhört bra om den här filmen. Men så är jag ju som ni vet också en sucker för manus där dialogen känns levande, snärtig och framför allt den stora ingrediensen som för en film framåt. Precis allt det som Tarantino tycks ha föresatt sig här….och visst känns det som en sorts hyllning till 70-talets blaxplotationrullar, vilket märks i stilen och musiken. Flygvärdinnan Jackie Brown (Pam Grier) dras in i ett spel om pengar som tillhör smågangstern och vapenhandlaren Ordell (Samuel L Jackson). FBI vill vara med på ett hörn för att sätta dit nämnde gangster, den trevlige borgensmannen Max (Robert Forster) dras till Jackies charm och har svårt att motstå hennes planer…och Ordell själv lurar i vassen med dold agenda för att säkra sina tillgångar.  

Med ett manus som Tarantino själv knåpat ihop på en bok av författaren Elmore Leonard (RIP) är det en ordentlig cirkus som utspelas i Los Angeles. Tarantino är sparsmakad med de visuella miljöerna och låter skådespelandet stå i centrum. Att engagera Pam Grier i huvudrollen känns som ett annat snyggt drag av regissören i sin homage till 70-talet.
Lägg till namn då också som Sam Jackson, Michael Keaton, Forster, Bridget Fonda som knarkande surfarbrud och en skön Robert DeNiro som den något sinnesslöe smågangstern Louis och vi har en brokig samling skådisar som alla verkar ha förstått vad Tarantino velat ha ut av dem.
Speciellt Jackson gör det riktigt bra som den tjattrande Ordell.

Jackie Brown är inte lika grafisk som Tarantinos andra alster och våldet är rejält i bakgrunden till förmån för dialogen. Bodycounten är löjligt låg, men Tarantino håller istället hårt på att skapa känsla i filmen genom inlevelse och snyggt agerande av alla inblandade. Som vanligt ett OERHÖRT läckert soundtrack som inramning vilket skapar en högklassig filmstund. En tidig Tarantinofilm som jag räknar in som en av hans allra bästa!
Lurendrejeri i sommarnatten.

full starfull starfull starfull star

4 kommentarer på “Sommarklubben: Jackie Brown (1997)

 1. Nu har jag i och för sig sett den här fler gånger än Pulp, men vete tusan om jag ändå inte föredrar Jackie. Pam Grier är ju ascool. Däremot hade jag kunnat leva utan både Bridget och Roberts karaktärer.

  Gilla

 2. Jag håller med dig i allt du skriver om JB. Har alltid varit förtjust i den ända sedan jag såg den på bio i England när den kom. Alla pusselbitarna faller på plats och det är en film jag sett om många gånger.

  Sofia kommenterade att hon gärna hade varit utan Bridget och Roberts karaktärer (förmodar att det är De Niro och inte Forster). Personligen tycker jag de är klockrena precis som alla andra. Men visst, jag kan förstå om de inte är jättelätta att tycka om för alla. Underbar scen dem emellan förresten när de ska gå ut på parkeringsplatsen och försöka hitta sin bil…

  Jackie Brown är på gränsen till en femma och när jag är på humör är det också en femma 😉

  Gilla

 3. Har iofs bara sett filmen en gång och den kanske borde ses om i rättvisans namn. Då gillade jag inte filmen alls, av och till kan jag finna att Tarantino blir lite väl pladdrig utan att komma någon vart ngt som jag finner JB, Pulp Fiction och Death proof dras med.

  Gilla

 4. Ping: Flmr vs Filmåret 1997! | Flmr

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.