Jurassic World (2015)

JW_posterEn del karameller är ändå värda att vänta på.

Redan 2004 fanns stora planer på att driva franchisen vidare, men Steven Spielberg själv stoppade det hela då han inte tyckte att det fanns ett tillräckligt bra manus.
Bättre att vänta.

Nu, 11 år senare kom tillfället.
Och naturligtvis är det en av 2015 års mest hajpade rullar, Och naturligtvis kommer du att hitta röster som både rosar och risar. Det är ju liksom ofrånkomligt. Själv älskar jag ju originalet från 1993, så peppen var ju som ni fattar GIGANTISK! Om än med en liten försiktig tanke om återhållsamhet också. Vis av erfarenhet vet man ju sen gammalt att i vissa lägen kan det slå bakut och bli värsta backfiren.

Här behöver jag dock ICKE oroa mig, känslan ett par minuter in i rullen känns trygg…känns stabil. Jag hör John Williams till förbannelse kända theme och jag svävar tillbaka till den magiska känslan som originalet skapade! Och detta redan innan en enda Dino dykt upp i dagens äventyr!

Rätt snabbt inser man att detta helt enkelt är en sorts nyinspelning av just originalet! Fast med en öppen park den här gången, fylld med besökare som i bästa Disney World-stil flänger runt och upplever de olika ”attraktionerna”
Dinosaurier i fångenskap är inget konstigt längre. Vardagsmat. Fullspäckade turer går ständigt till Isla Nublar. Men parkens ägare är inte nöjda, visst kosingen rullar in…men mycket vill ha mer. Mer spänning behövs! Mer fruktan åt folket. Svaret? En genmanipulerad dino som inte följer några som helst lagar. Indominus Rex (”Untamed King”!!!), ett riktigt badass som utan att tveka massakrerar för blodtörsten skull! En sådan måste ju såklart hållas bakom lås och bom! Och hur går DET!?! HAHAHA!
Ojoj..forskare leker Gud igen. Har man inte lärt sig något av John Hammonds misstag..!?

Varje filmisk konflikt behöver sina arketyper. Här får vi Bryce Dallas Howard som Claire, parkens manager och den som i början ser både besökare och dinosaurier som siffror i kolumner. Vi har de obligatoriska barnen (en Spielberg-produkt remember!?) som hamnar i trubbel. Vi har filmens manlige hjälte, en västförsedd Chris Pratt som dessutom kan bli känd som Mannen som talar med Raptorer…en ganska bra egenskap senare i rullen ska det visa sig! Och så kastar manuset självklart in en mänsklig hotbild, här Vincent D´Onofrio..stark man i företaget InGen…som ser dinosaurier som framtida vapen. Ajaj inte bra.

jw8

dancing with dinosaurs

Den som letar efter nymodigheter i dagens rulle får naturligtvis leta vidare.
Här handlar det om en äkta blockbuster. Som innehåller allt det klyschiga och förväntade. Den som vill bockar av i protokollet. Men vad gör väl det då det hela blir så satans charmigt, underhållande och dessutom respektfullt mot originalet!
Regissören Colin Trevorrov (Safety Not Guaranteed) gör inga misstag här vill jag hävda, och givetvis kan man också misstänka att exekutiva producenten herr Spielberg nog stått bakom regissörstolen och hojtat lite tips vid väl valda tillfällen! Men återigen, vad gör väl det!

Dagens dinoröj är SNYGGT så inihelvete. Här finns personer man bryr sig om, humor och traditionell spänning. Vad dagens film gör så bra är att den inte tar sig på största allvar, det blir mer som en upphottad blinkning till originalfilmen. En sorts svulstig åktur back in Dinoland. Håll koll på detaljerna, massor med små hyllningar till första filmen svischar förbi. För att inte tala om upplösningen!

Den som vill hittar förstås massor med saker att klaga på. Men att orka ondgöra sig över t.ex. den massiva produktplaceringen som förekommer är att göra sig själv en otjänst. Då missar man istället den lekfullhet och det publikfrieri som filmen proppas med.

Full med klyschor javisst.
Full med förutsägbara personer och händelser javisst.
Full med popcorn från ett Hollywood som spelar på redan inmutade marker javisst.
Logiska luckor, självklart.

Men, skit i det!
Jurassic World är en rasande grann sommarblockbuster som gör varje älskare av genren på gott humör. Pratt är stabil och buttert charmig. Howard går från stiff affärskvinna till hjältinna i djungeln i kjol och högklackat!
Och dinosaurierna? Tja, de LEVERERAR såklart! Har de nånsin sett snyggare ut!? Äventyret har ett igenkännande flow, låter oss minnas paralleller till de andra rullarna…samtidigt som den här kommer att kunna stå stadigt på egna ben under åren som kommer. För kidsen som inte har samma connection till sagan som en annan, är detta en perfekt inkörsport till filmerna från förr!

Filmen tar utan tvekan originalet från 90-talet in i 2000-talet på det mest charmiga och fartfyllda sätt man kan tänka sig. Jag sitter med ett flin och bara njuter.

Så här SKA en riktig popcornsrulle berättas!

 

Idag skriver såklart flera bloggkamrater om upplevelsen i den comebackande parken.
Tyckte de att det var värt entrébiljetten och den långa väntan?

13 kommentarer på “Jurassic World (2015)

 1. High five på den! Sommarens hittills skönaste popcornrulle! 😀

  Jag tänker på alla kids som ser den här filmen som sin första Jurassic-film, vilken grej alltså, vilken åktur. Och den där undervattensdinosaurien kommer garanterat göra att min bada-utomhus-fobi slår i taket. Fy fan ett sånt skräckinjagande djur!

  Gilla

 2. Otroligt lyckligt att du fick denna filmiska upplevelse. Då är allt fridens liljor.

  Tror dock inte att den kommer stå sig så länge som du spekulerar i. En film som Mad Max: Fury Road kommer göra det, men denna kommer vara glömd när höstlöven börjar falla. Den är för korkad för att kunna hålla balansen längre… Tyvärr.

  Gilla

 3. @Fiffi: High Five! Absolut sommarens skönaste blockbuster!

  @Henke: Allt fridens liljor! 🙂 Sommarens största äventyr ju!
  Naturligtvis kommer JW att stå sig hur länge som helst! Det finns en ny publik att flirta med nu…och denna kommer tjäna som ett startskott för en ny sväng (på gott och ont) med dinojäklarna.

  Med tanke på att rullen bara häromdagen blev den mest inbringande ”opening weekend-rullen” NÅGONSIN i USA (slog tydligen The Avengers från 2012)…finns det inget som pekar på att denna kommer att glömmas i första taget….

  Och varför skulle den det? Det är ju ett stycke frejdig fantasi!
  Ibland räcker det så.
  😉

  Och du, Mad Max är lysande också! Det finns plats för båda däruppe! 🙂

  Gilla

  • Spielberg är inte dum. Han har väntat in denna film, inte för det glimrande manuset, utan för att alla fans av JP nu blivit föräldrar och deras barn nu är i rätt ålder för JW. Så han håvar in JP-fansen med en hel kader nya fans. Smart business helt enkelt. Och Starbucks gör det bästa kaffet!

   Gilla

 4. Nästa spinoffrulle — the raptor whisperer? 😉 Jag tyckte mycket om att få se parken färdigbyggd i all sin kommersialistiska härlighet även om jag inte blev riktigt lika underhållen som du

  Gillad av 1 person

 5. Jag blev inte riktigt lika charmad som du men visst var det en hyfsat skön åktur i nöjesparken. Men att det fanns personer man brydde sig om? Hmm, nej, inte speciellt, för mig. Det skulle i såna fall vara bröderna när de var fast i gyrosfären men det var enda gången.

  Det finns uppenbara brister, i min ögon.

  Men, som vi båda konstaterar… Skit i det! 🙂

  Jag friar hellre än fäller den här gången. Bryce Dallas i högklackat, det var sagolikt fånigt men jag såg det som en slags matinéhyllning. Typ Djungel-Jane eller nåt.

  Gilla

 6. Som du redan vet är jag mycket skeptisk till den här filmen. Mitt största problem var nog att den var så ospännande men jag kan köpa att om det är första ggn man ser en film i franchisen så tycker man nog annorlund.

  Gilla

 7. Jag unnar dej upplevelsen, även om jag inte blev lika exalterad i stundens hetta. ”Spielberg-barnen” är ett roligt uttryck, och det var lite rörande med brödernas nyfunna tillgivenhet även om det klibbade något i gommen. Men skit i det!!! som nån brukar säga 😉

  Det fanns en scen som stannat på näthinnan i alla fall och det är när Claire springer med det rykande nödlyset i slow motion och ut ur mörkret kommer vår gamla kompis… då drog även jag på smilbanden.

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.