Baksmällan (2009)

Doug (Justin Bartha) ska till att gifta sig och kompisarna Stu och Phil fixar tillsammans med brudens bror Alan en liten weekendtripp till Las Vegas för hela gänget. Dags för en sista festarhelg som ungkarl.

Och som de partajar. Nästa morgon vaknar de alla upp i en totalt demolerad hotellsvit, och det värsta är att brudgummen själv saknas! Vad kan bli värre? Jo att ingen av dem kommer ihåg vad som hände kvällen innan eller vart Doug har tagit vägen. Nu gäller det att försöka minnas vad som egentligen hände för ett dygn sedan, och vägen dit blir allt annat än rak…

Upplägget för denna komedi kan låta som vilken dussinvara som helst, men i regissören Todd Phillips (Starsky & Hutch) händer blir det till en riktigt underhållande historia. Kanske den roligaste filmen som kom under 2009! Phillips håller sig från de flesta under-bältet-skämtena, och lyckas balansera på ett smart och fyndigt sätt på den slaka linan som kallas lågvattenhumor. Filmen ljuger inte om sitt enda syfte, att underhålla för stunden, och det är i ett sådant sammanhang som den står ut. Rapp, tempofylld och utan att stanna upp i någon sorts eftertänksamhet. Det är full fart från början och det blir bara värre…

De inblandade skådisarna gör sitt till för att detta ska underhålla hela vägen in i mål, något som ju amerikanska komedier ofta har så förtvivlat svårt med. Av de fyra huvudrollsinnehavarna är det utan tvekan Alan (Zack Galifianakis) som stjäl uppmärksamheten med sitt tokgalna beteende som ofta får mig att skratta högt i soffan.

Det blir ett digert jobb för de tre bakfulla gossarna att lösa mysteriet med den försvunne Doug, och dessutom se till att hinna hem i tid till det väntande bröllopet. Håll även utkik efter en störtskön Mike Tyson(!) i en liten roll, och alltid sevärda Heather Graham (Boogie Nights).

Baksmällan överraskar genom att vara rolig nästan hela tiden och rekommenderas på bästa sätt som motion till skrattmusklerna.

Betyget: 4/5

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.