Alien: Covenant (2017)

Jag kan direkt erkänna att jag nog icke var superpepp på den här rullen. Förra nedslaget i detta universum, Prometheus (2012), blev ju ändå en liiten besvikelse. Det var mycket flumflum och mest visuell grannlåt för ögonen. Storyn var helt enkelt inte mycket att yvas över, liksom den något inknöade actionbiten.

Därför då kanske denna lite inbyggda oro när nu del 6 sjösätts i den enorma svarta rymden. Hur skakar man fram ett nytt (helst bra) manus? Hur kommer sir Ridley Scott, för det är ju han igen, att agera den här gången? Har han tappat tron på ”sin” skapelse och gör som kostymnissarna i Hollywood vill? Cashen måste ju som bekant in, oavsett filmens inriktning. Som väl är, ett STORT puuhh här., tycks Scott fått sig en liten vitamininjektion och slänger fram något som känns igen från äldre dar! Bra eller dåligt? Bakåtsträvare? I en tid när väldigt många kända och älskade franchiser mer och mer gör blinkningar tillbaka till originalen…vill inte Scotten vara sämre. I ärlighetens namn kanske detta är just en upphottad original-Alien-rulle??

Och inte för att det stör mig. Inte alls. Jag gillar när en sorts ”realistisk vardag” (hrm) framhävs i rymdrullar…här är det lätt att ta till sig en besättning som vet hur man för sig bland kontroller och blippande skärmar på rymdskeppet. Det känns naturligt. Som att de faktiskt vet vad de pysslar med. Storyn då? Jo, ett rymdskepp på väg till en avlägsen planet. En ny koloni ska grundas. Lasten består av nedsövda kolonisatörer. En plötslig händelse gör att besättningen måste akutvakna ur sin rymdsömn. Dessutom; en konstig signal, från en okänd planet påkallar uppmärksamhet. Kan man rentav tänka sig att en koloni kan byggas där istället? Om miljön visar sig vänlig? Aj, bad mistake. Vi som hängt med Xenomorpherna genom åren…vet ju vad som väntar.

Så vad är nytt då? I ärlighetens namn inget. Samma misstag görs som vanligt, samma dumma beslut och möjligen ologiska luckor i manus. Same same all over again. Scott frångår icke en väl beprövad idé! Fantasilöst eller tryggt? Välj själv.
Så, varför gillar jag den här rullen bättre än förra då? För det gör jag. Jäkligt mycket mer! Kanske för att dagens utflykt känns mer rak, pang-på. Effektivare berättad och en mer linjär story. Tajtare. Scott struntar i att stanna till för länge i det filosofiska träsket (tack för det). Även om han låter Michael Fassbender, som är tillbaka i dubbelroll som ”nye” androiden Walter…OCH..som ”gamle” David, stå för lite djupsinnigheter runt människan, skapelseprocessen och det gudalika förhållningssättet från framför allt 1800-talets litteraturhistoria (Hej Byron…eller var det nu Shelley…?  😉 ).
10 år har gått sedan förra rullen, vilket dock inte hindrar att vissa gamla bekantskaper, som just David, således dyker upp.

”ryggont sa du?? ta två tabletter och titta förbi i morrn…”

Rullen känns inte som ett steg närmare svaret på Alien-ursprunget, däremot som en frisk brygga in mot nästa del av historien. Inte många svar ges här. Mer action, snabba effekter. Nu känns det som herr regissör använt båda sina händer, och inte bara vänstern, när han pekat ut stegen. Dessutom känns rullen mer följsamt klippt och editerad. Något som jag hade stora problem med i Prometheus. ”Nya Ripley”, Katherine Waterston, fyller kanske inte Sigourney Weavers kläder (även om Waterston också får sporta linne i finalen). Men det känns stabilt. Liksom hos de andra skådisarna, av vilka jag tjusas lite extra av Danny McBride (!). Att Fassbender är säker är ju sen gammalt.

Så! Apsnygg rulle med bra rymdaction, pålitliga facehugs och chestbursts. Och proppad med blinkningar till framför allt de två första filmerna i serien. Måhända finns en och annan detalj att störa sig på här, men filmens stora fördel är att den aldrig stannar upp och blir sådär pretto-filosofisk som den omedelbara föregångaren blev. Scott kör nu en mer publikfriande, måhända ytlig, stil. Och, den som nu trodde att detta var det sista vi sett av de räliga rymdmonstren….(finns väl ingen!??!)…kan fetglömma just det.
Och det är banne mig ingen spoiler.

En film med vissa brister, men ändå en klart coolare, mer gritty och bättre film än sin föregångare. Jag måste belöna med ett bättre betyg såklart.

I SoF-poddens avsnitt #89 snackar vi vidare om besöket hos de räliga Alien-typerna…

10 kommentarer på “Alien: Covenant (2017)

 1. Ping: Alien: Covenant (2017) | Jojjenito – om film...

 2. Haha, det tog ett antal minuter innan jag fattade att du inte försökte säga att Prometheus kom 2007 😉 Jag tänker att Ridley är en sådan där regissör som sällan blir bättre än det manus han har att jobba med. Här är det bättre manus, ergo bättre film.

  Men fick man inte ett svar på Alienursprunget i Prometheus?

  Gilla

  • Japp, det fick man nog. Jag erkänner att Prometheus inte direkt har satt sig i sinnet och minnet. Hahahaha. (omtit till sommarn kanske…?)

   Gilla

 3. Önskar verkligen vi hade fått se mer av den realistiska vardagen, som man fick se i prologfilmen Last Supper. För mig så var den lilla filmen bättre på att etablera karaktärerna än filmen var. I filmen drog actionen igång och sen visste jag inte vem som var ihop med vem förutom när de sa det uttryckligen.

  Fasiken, jag verkar ha varit på ett riktigt gnällhumör när jag såg den här. Så är det ibland. Men jag tyckte Fassbender var strålande, och vilken dag som helst så hade det räckt till åtminstone en stark trea.

  Gilla

 4. Hmm, kanske värd en titt trots allt då, jag har varit och är otroligt skeptisk mot denna film men ja.. kanske värd att se iaf då 🙂 Är en av dem som ogillade Prometheus också, tyckte att den var mer en egen film och inte rörde Alien-världen så mycket 🙂

  Gilla

 5. Ping: Alien: Covenant (2017) | Rörliga bilder och tryckta ord

 6. Håller med om att den grittiga vardagen är fin i filmen. De verkar kunna sina saker vilket är välkommet efter magplasket i den frågan i Prometheus. Tänker att en av anledningarna att de ändå inte är speciellt disciplinerade, tex obefintlig disciplin då det gäller karantän-regler, är just för att det är familjer/äkta makar som utgör besättningen. Svårt att ta svåra beslut då tänker jag…

  Tycker dock inte att Scott lyckas skapa en speciellt tät spänning i filmen. Det är nog mer på regissören än manusförfattaren tror jag.

  Gilla

  • Ja, det verkade ju vara rena rama familjestugan där. Förstås tänkt som ett led i den framtida kolonisationen (jädra tur att det fanns par som hade OLIKA utbildning och att alla passade in på detta mission.. 😉 )

   Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.