Red Riding 1980 (2009)

6 år efter journalisten Eddie Dunfords försök att nysta i fallet med The Yorkshire Ripper är situationen värre än någonsin i den härjade delen av England där befolkningen fruktar att gå ut och lever i blind panik inför den okände mördaren som inte visar några tecken på att sluta.
Polisen står maktlös och ledningen beslutar sig för att kalla in den effektive mordutredaren Peter Hunter som en sista lösning.
Hunter börjar omedelbart gräva i polisens arbete och inser snabbt att korruption och mörkade sanningar döljer sig i ett virvarr av skräck och fruktan som belägrar det ogästvänliga Yorkshire och dess omgivningar. Dessutom kastar Hunters förflutna inom poliskåren också långa skuggor över det pågående utredningsarbetet.

Andra delen i denna trilogi fortsätter i stort sett i samma stil som föregångaren. Samma kala, avklädda bildspråk och den dystra stämningen som ligger över varenda bildruta. Den här delens regissör, James Marsh, fortsätter på den inslagna vägen vad gäller farten i berättandet, möjligen är den aningen rappare i sitt tempo inledningsvis, men sjunker snart ned i det dystra, krypande sättet att berätta. Även denna historia kan upplevas som aningen kantig och oformbar om man jämför med andra sätt att berätta en film, men är å andra sidan det som gör dessa Riding-historier till något som sticker ut i mängden. Som vanligt förstklassiga rollprestationer och en detaljerad, råbarkad, miljö som effektivt skalar bort alla känslor av värme och positivitet.  Paddy Considine (Hot Fuzz) gestaltar Hunter med en sorts besatthet som oroar mer än ger intryck av lugn och kontroll.

Red Riding 1980 tar historien ännu ett steg framåt och befäster det faktum att brittiska kriminalhistorier kan vara nog så skitiga, råa och kalla utan att tappa ett endaste dugg i intresse.

Betyget: 3/5

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.