The Dark Knight (2008)

Om Superman Returns är uppbyggd på lite mer klassiskt manér och med aningens mjukare inriktning, så är Christopher Nolan´s  andra film om den brottsbekämpande enslingen i Gotham desto mörkare och mer svårtillgänglig.

Efter första titten vet jag att jag hade lite problem med vad jag skulle tycka, spontant kändes det som den mest udda av alla filmer om fladdermusen hittills, den som gått absolut längst ifrån Batman-konceptet och de uppställda ramar som funnits för hur den här sagan ska behandlas. Och det var från början inte självklart en positiv känsla. Denna andra gång känns det som jag kan se lite mer i den. Och framför allt, se den starka drivna story som spelas upp. Kanske den mest vuxna superhjältefilm, jämte vissa X-Men-delar, som gjorts. Ett modigt grepp av Nolan, och utmanande.

Gotham i förfall. Skurksen härjar fritt och polisen gör gemensam sak ihop med stadens nya karismatiske åklagare Harvey Dent för att sätta åt ligorna, i bakgrunden vakar som vanligt Batman över det hela med säker, men något uppgiven, hand. Det nya, högst oroväckande, hotet mot framgång för lagens män heter Jokern och är en vettvilling helt utan gränser som skamlöst bjuder ut sig till att döda Batman mot stor del av maffians förmögenhet.

Vad denna film lyckas ordentligt bra med är att visa på moralens förfall i alla dess former. Till vilket pris måste allt ske? Bruce Wayne uttrycker en frustration över att ständigt vara den enda som står mellan kaos och ordning, han vill inget hellre än att staden ska få någon ny kraft att lita på. Harvey Dent är orädd och modig, men till vilken gräns? Och vad krävs för att knäcka en man som honom?

Nolan målar upp en dyster bild av en stad där mörka krafter är i omlopp, där ingen verkar kunna lita på någon, där även de goda blir ansatta av det mörka. Lägg till detta den bindgalne Jokern som verkar jobba helt utan egen agenda, en sidokraft som hotar från alla möjliga håll.

Trots sina starka politiska och moraliska funderingar är det också en tung actionfilm, även om huvudvikten inte tycks ligga på detta element. När Nolan dock släpper loss envigen mellan Batman och skurksen i lagom utportionerade doser  är det naturligtvis toppklass på det som förevisas. Intressant i sammanhanget är att varje segment i filmen tycks vara uppbyggd enligt små kapitel och modellen intensiv dialogdriven dramasekvens som avslutas med en actionsekvens, för att sedan börja om igen.

Christian Bale är för dagen väldigt återhållsam i sin Batman-roll, men när han väl väser sina få repliker så är det med sedvanlig pondus och en sorts olycksbådande föraning, vilket också gör att han känns som den bäste tolkaren i denna komplexa roll. Som Wayne är han mer en jobbig-jäkla-playboy med irriterande divalater, helt enligt mönstret. Heath Ledger gör förstås en galet bra version av Jokern, och lämnar Jack N bakom sig i den klassen, vilket normalt sett inte är det lättaste. Ledgers fenomenala gestaltning av en helylledåre med skrämmande personlighet är hela tiden den oroväckande faktorn som alla måste ta hänsyn till. Aaron Eckhart förtjänar också ett par rader som åklagaren Dent, filmens kanske egentliga huvudroll, vilken går ett dystert öde till mötes trots sin godhjärtade agenda. I övrigt som vanligt välspelat in i minsta biroll.

The Dark Knight är ingen traditionell superhjältefilm. Nolan riktar mer in sig på ett drama om det goda och onda. Det är kanske mer Chicago än Gotham över spelplatsen, serietidningskänslan är knappast närvarande, Batman är ingen positiv kille och Jokerns slutgiltiga öde göms möjligen i visst dunkel. Inget mästerverk hävdar jag, men nog så underhållande och tung.

”The famous Bruce Wayne. Rachel’s told me everything about you.”
”I certainly hope not.”

9 kommentarer på “The Dark Knight (2008)

 1. Wååw, oh no! Ett mästerverk ungefär 370 dagar om året. Vid första biovisningen var jag lite tveksam, men har sen sett den både tre och fyra gånger och varje gång har den faktiskt känts aningen bättre än förra gången. Den bästa superhjältefilmen och en av rätt få hellyckade actiondraman.

  Så, nu får det vara slut på lovebombandet. 🙂

  Gilla

  • Intressant ändå att du också tvekade aningen efter första visningen. Precis som jag, men håller absolut med om att den tog sig efter omtitten… 🙂

   Instämmer än en gång i att det är nog den mest seriösa superhjältefilm vi fått oss till livs..

   Gilla

 2. För mig är den här är så näääära en fullpoängare som en superhjältefilm kan bli utan att vara det . Den håller för MÅNGA MÅNGA omtittningar 😀

  Gilla

  • Det låter gött! 😉
   Jag lovordar gärna filmen för dess många kvalitéer, det ÄR en väldigt stabil historia och ett snyggt actiondrama…

   …däremot finns det en del små saker jag i min värld stör mig på…tex att man dukar upp i manus med Jokerns alla påhitt och bemödar sig verkligen om att sakta men säkert framställa honom som helgalen…för att sedan mer eller mindre ganska snopet avfärda honom utan någon större dramatik…lite blåst där på den STORA uppgörelsen liksom..blir mer som i förbifarten…

   Likaså finns en del scener som gott kunde kortats lite och kanske till och med strukits….

   …men vad tusan, så är det ju med film! Nu ser man ju fram mot den avslutande delen i trilogin trots allt! 🙂

   Gilla

 3. Jag gillade faktiskt Batman Begins bättre trots den töntiga titeln. TDK var för lång, hade för många huvudpersoner. Kände att hela Dent-historien borde ha varit en film och Jokern en film. En lite för tokhajpad film mina ögon. Men bra. Håller med om ditt betyg.

  Gilla

 4. Jag gillar också BB, men inte bättre, de känns som väldigt olika filmer för min del. Däremot skulle jag nog släng dit i alla fall en fyra, det tycker jag nog att den mörke riddaren kan vara värd.

  Men visst tappar den lite driv i slutet, möjligen på grund av att den helt enkelt är för lång. Därav inte fullt betyg.

  Otroligt välskrivet som vanligt!

  Gilla

 5. Bra skrivet med en del skarpa iaktagelser 🙂 Håller med om det mesta du skriver kanske lite snål i betyget tror jag satte 8/10. Jag gillar faktiskt BB bättre en stor anledning är att TDK är aningen för lång.

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.