Faster (2010)

The Rock kör en Terminator.
Så kan nog läget bäst sammanfattas när Dwayne Johnson blir hämnarkungen nr 1 i denna ytliga s.k. thriller.

Nyligen utsläppt från finkan är Johnson´s figur, The Driver, fast besluten att hämnas de bastarder som är skyldiga till hans brors död och att han själv förpassades till dödsriket under några minuter bara för att sedan vakna upp till 10 år i fängelse för grovt bankrån.

Vår huvudperson skyr inga som helst medel och i samma sekund han blir en fri man börjar jakten på skurksen. Uttrycket ”öga för öga, tand för tand” har väl sällan passat så bra som här och The Rock sparar in på dialog för att istället gå fram som en sammanbiten ångvält utan samvetskval i sin iver att avliva oönskade element.

I den lilla sidohistorien som löper strax under huvudspåret ser vi självaste Billy Bob Thornton som synnerligen sluskig snut med kort tid kvar till pensionen. Thornton blir tillsammans med kollega (Carla Gugino) inblandad i jakten på Johnson och att försöka stoppa dennes hämnarodysse´. Lägg sedan därtill en synnerligen märklig hitman (Oliver Jackson-Cohen) som plötsligt dyker upp från ingenstans, anlitad av en okänd uppdragsgivare för att av någon anledning stoppa Johnson, så är laguppställningen i det närmaste komplett.

Regissör George Tillman Jr. (Men of Honor) satsar på dammiga ökenvägar, småstadshak, biljakter enligt standardrutinen och givetvis lite shootout-scener enligt patenterad modell. Den synnerligen taskige skådisen Dwayne Johnson agerar precis lika träigt och nollställt som förväntat. Den lurige lönnmördaren har mest bara en massa inre dialog med sig själv (vilket tenderar bli komiskt till och från) och den enda som orkar ge något som helst djup åt sin roll är naturligtvis Billy Bob T. Å andra sidan är väl den mannen en naturbegåvning, sätt honom i vilken slaskrulle som helst men nog tusan gör han en stabil insats. Manuset har sina obligatoriska svängningar med tillhörande twist, men orkar ändå inte upp till en nivå som gör det oförutsägbart och därmed intressant.

Faster bjuder inte på något utöver det förväntade. Hantverket är förvisso rätt habilt, actionsekvenserna väl filmade men historien får mig knappast att höja på ögonbrynen. B-film som ser lite för bra ut för sitt eget bästa.

”I created my own hell.”
”And I am the demon who crawled up out of it.”

4 kommentarer på “Faster (2010)

  1. Johnson tycks mest blomma ut som komiker… Men det skulle vara intressant att se en daeth match mellan honom och Vin Diesel som inte verkar ha ett spår av självdistans.

    Gilla

  2. @filmitch: Nä The Rock får nog rikta in sig på att kanske vara gäst på röda mattan möjligen…

    @Sofia: Intressant tanke det där…båda lirar liksom i samma fack på något sätt…

    Annars låter ”daeth match” rätt coolt också…. 😉

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.