Världarnas krig (2005)

Dags för ett nytt grepp i återtittssäcken, och upp på bordet kommer ett alster från firma Spielberg/ Tom Cruise. Efter det rätt framgångsrika samarbetet i Minority Report 2002 fick de här nu tillfälle att jobba ihop ännu en gång i en film som känns stabil men… kanske inte så mycket mer.

H.G. Wells gamla klassiker är smidigt justerad till nutid och försedd med lite ny flashig teknologi, även om Spielberg varit mån om att behålla den gamla karaktäristiska utformningen vad gäller de invaderande främlingarnas farkoster från boken.

Ray (Cruise) är den nonchalante och nästan odräglige deltidspappan som väljer helt fel tillfälle att få hand om sina två barn. Snart befinner sig både han och resten av en skräckslagen befolkning på flykt. Vart kan man ju undra eftersom de illvilliga oönskade från rymden tycks dyka upp precis överallt och sprida skräck med allt från dödsstrålar till makabra fångstarmar som placerar sina offer i något som bäst kan beskrivas som matburar.

Man kan tycka vad man vill om Hollywood och Spielbergs förmåga att väva in historierna i stråkar, känsloutspel och billiga tricks för att få publiken att känna medömkan, men ingen kan ta ifrån denne sagofarbror att han är och har alltid varit en mästare på att behandla ämnet förälder/barn och dess relationer på ett både engagerande och effektfullt sätt. Ray går på knappt två timmar från ett oansvarigt ego till en vilt kämpande pappa som vägrar ge upp när det ser som mörkast ut.

Javisst, Spielberg tar möjligen små genvägar och lätta illusioner till hjälp, men det blir jäklar så tätt och intensivt medkännande. Miljön i filmen blir också mer dyster ju längre Ray, sonen Robbie och dottern Rachel rör sig igenom det alltmer öde och skrämmande landskapet. Tempot tenderar efter ett tag att växla ned ordentligt och filmen hamnar farligt nära tomgång, men räddas precis innan detta av ett par plötsliga intensiva scener mot slutet. Som vanligt i en Spielberg-produktion toppklass på både effekter, skådespeleriet och helhetskänslan. Cruise behöver inte skämmas för sin insats och har allt som oftast sina ljusa stunder som skådis. De två barnen Dakota Fanning och Justin Chatwin visar upp ett riktigt bra samspel med stjärnan Cruise och jag tror faktiskt på att de är en familj, om än med vissa kommunikationssvårigheter i början.

Världarnas krig är en snygg nyinspelning där Spielberg satsat på att behålla den gamla skrämselkänslan från boken, originalfilmen, och kanske till och med Orson Welles klassiska radioteaterversion. På gnällkontot noteras att det är föga överraskande eller upphetsande rent storymässigt. Stjärnregissören håller sig på den stora breda vägen vilket betyder att vi rätt snabbt kan räkna ut på ett ungefär hur det ska sluta även med de inre känslokonflikterna.
Inte en av hans bästa, men hög lägsta-nivå.

”They’ve been planning this for a million years. We’re beat to shit”

13 kommentarer på “Världarnas krig (2005)

 1. Sofia: Vad Spielberg är bra på (tycker jag) är att ofta lyfta fram familjerelationerna. Kanske mest synbart i hans äldre filmer som Hajen, E.T., Närkontakt… Familjen verkar vara väldigt starkt tema i hans berättelser, kanske speciellt avsaknaden av fadersgestalter.

  Sedan kan han naturligtvis knepen att veta precis vilka strängar det ska spelas på för att det ska bli övertydligt, och i vissa fall smetigt…

  Voldo: Som sagt, filmen är ett proffsigt hantverk i hans portfolio. Jag gillar den absolut eftersom den behåller den gammeldags tonen mitt i allt det moderna.

  Gilla

  • Ja..jo…men lika fullt var det ju relationer som stod lite i centrum som kontrast till allt som hände runtomkring även där.

   Gilla

 2. Av nån anledning tilltalades jag av specialeffekterna i filmen, trots att sådant oftast gör mig föga upphetsad. Kanske var det i kombination med den härliga undergångsstämningen i filmens första del. Men sedan tappade jag tyvärr engagemanget, tyckte det blev för segt på nåt sätt.

  Gilla

 3. Källarscenen med Tim robbins blev aningen seg men annars var detta en ganska bra film från Spielberg. Tror många störde sig på det lite snopna slutet men Spielberg var trogen förlagan där vilket jag gillade.

  Gilla

 4. Jag tycker nästan källarsegmentet är filmens bästa. Och iom att de behållit boken inledning skulle det ju bli väldigt påklistrat att ha ett annat avslut — det är ju liksom den där liknelsen människa-bakterier som är hela grejen.

  Gilla

 5. Postar en liten teaser från min recension som nån gång kommer att dyka upp på bloggen.

  ”Inledningen – när det märkliga ovädret kommer, när Cruise ger sig ut för att undersöka vad som har hänt, när den första tripoden kommer upp ur marken (sjukt bra), när Cruise flyr med sina barn, när de åker till huset där barnens mamma bor, när de hamnar i den galna folksamlingen och blir bestulna på sin bil, när de försöker komma med färjan, osv, osv – är en riktig berg-och-dal-bane-tur som Spielberg är en mästare på.”

  Håller med (alltså inte Sofia då) om källarscenen: då dog filmen fullständigt för mig.

  Gilla

  • Låter som ett splittrat omdöme där minsann!
   Kan man ana ett godkänt-betyg iaf…? 😉

   Källarscenen är ju otvivelaktigt det segment som drar ned tempot i filmen så pass långt in i historien, men ändå känns det inte helt fel eftersom viss Speilbergsk spänning inträder i samma ögonblick de fula utomjordingarna tittar in och snäppar upp det hela igen. (tycker jag dårå)

   Gilla

   • Mjo, lite splittrat var det nog. Godkänt? Jo, det blev det faktiskt. Kanske överdrev lite om källarscenen. Tempot ändrades kan man väl säga. Robbins karaktär var jävligt skum. Filmen kanske skendog sen levde den igen. 😉

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.