The Darkest Hour (2011)

Nu har jag faktiskt ägnat en hel förmiddag åt att försöka hitta något med den här filmen. Något som inte kommer att placera den i träsket över jaha-blaha-filmer.
Det har gått sådär.

Jag vill ta fasta på att filmens första 15 minuter ser aningens lovande ut. När the shitstorm brakar lös går det att hitta lite svajiga men ändå intressanta vibbar mitt i den filmiska paniken som uppstår på Moskvas gator och ingen vet vad som pågår. Jag vill också tjusas av att filmen utspelas i Moskva av alla ställen och att man trots allt fått till en och annan snygg scen över öde gator och torg i denna del av världen.

Någonstans vill jag också tycka om att filmens invaders kommer i en aningens udda form, låt vara att det ligger tunga copycat-vibbar från Världarnas Krig över det hela. Effektnissarna har också ett par helt okej ögonblick under historiens gång.

Kinnaman tar partyweekend i Moskva

Men, men, men….jag kan omöjligt tycka om det kackiga skådespel som bjuds av det obligatoriska gänget på flykt som ju längre det rullar på plötsligt blir svinsmarta och krystar fram värsta slutledningsförmågan. Det är givetvis fartiga amerikanare under ledning av bla Emile Hirsch som vet bäst. Svenske Joel Kinnaman halkar in i gruppen, som just svensk, försedd med det något udda namnet Skyler (!) och levererar ett skådespel som man får hoppas att han inte gärna pratar speciellt mycket om i framtiden. Man bryr sig liksom inte om vad som händer dem eftersom de så snabbt blir så ointressanta karaktärer.

Nä, det här blev ju inte speciellt bra alltså. Historien tappar blixtsnabbt både fart och intresse och känns till slut som en riktig B-soppa. Lite synd är det allt, grundidén är inte helt knasig, berättad på rätt sätt vill säga. Det är den inte här.

The Darkest Hour är nästan ok i runt tjugo minuter. Sedan är det kört. Superkört. Då spelar det ingen roll att det någonstans lite här och där finns en och annan rätt schysst filmeffekt. Det räcker inte till ett godkänt betyg hos dagens gnäll-Flmr.
Fan, en tvåa hade jag hoppats på att få klämma dit i alla fall.

4 kommentarer på “The Darkest Hour (2011)

 1. Spelades den in i Öst? Börjar nästan kännas som om inspelningsplatserna kan utgöra en indikator på filmers kvalitet. Lite lutsigt att Hirsch hoppade på den här, jag har fått intrycket att han satsar på mer seriösa filmer. Speed Racer får kanske vara undantaget som bekräftar regeln.

  Gilla

  • Jepp, inspelad on location in Moscow minsann!
   Hur många ryska stålars som via oligark-kontakter plöjts ned i produktionen kan man väl bara spekulera i …

   Rätt långt från Into the Wild och hit för Hirsch är det ju onekligen också….

   Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.