Crank 2: High Voltage (2009)

Att torpeden Chev Chelios föll ur en helikopter och liksom dog (?) i första Crank är såklart inget hinder när det gäller att trolla fram en fortsättning.
Crank 2: High Voltage tar vid omedelbart där föregångaren slutade. En kinesisk skurkliga är framme och roffar blixtsnabbt åt sig Chevs kropp och forslar iväg den för att i nästa sekund helt sonika skaka liv i honom innan de opererar ut hans hjärta (!) och ersätter det med ett mekaniskt plasthjärta som då och då behöver laddas upp med elektricitet!
Joråsatt.

Just på den nivån ligger det, och om man tyckte att första Crank var något i hästväg så är det inget mot denna fortsättning, som ser en ilsken Chev på jakt efter sin gamla pump. För att nå fram till den skyldige och dessutom få reda på varför just hans hjärta är så attraktivt, måste han bokstavligen slå sig fram genom Los Angeles mindre glamourösa kvarter och möter gång på gång figurer som hade platsat på första bästa freakshow.

Crank 2 är filmen som egentligen inte skulle ha blivit av.
Upphovsmännen och regissörerna Mark Neveldine och Brian Taylor sade först blankt nej när förfrågan om en uppföljare kom från filmbolaget, och sedan gick de i alla fall med på att skriva ett manus och under det arbetet insåg de att de också nog borde hålla i regipinnen så att det blev på det sättet de hade tänkt sig.
Kvar är det vansinniga bildtempot och den helt galna klippningen. Själva historien är helt klart sämre än föregångaren, men tillräckligt over-the-top för att man ska kunna förlåta det och istället njuta av detaljerna.
Gott om eldstrider, taskiga skämt och allmänt kaos i parti och minut.
Ett färgstarkt persongalleri hinner flyta förbi under filmens speltid och den uppmärksamme kan skymta såväl en ex Spice Girls-brutta som gamla avdankade porrstjärnor i strejkartagen!

Jason Statham är tillbaka i rollen som Chev och allt annat vore naturligtvis en omöjlighet. Statham är den som mer eller mindre bär filmen på sina axlar. Med ett kalle anka-manus som det här i sin hand gör han det enda rätta, spelar ut och spelar över så det står härliga till. Statham har mer eller mindre byggt sin karriär på högoktaniga actionrullar, men är en skådis som man troligen kan plocka även seriösa inslag ur.
Med sig på galenskaperna i filmen får han sin gamla kärlek Eve (Amy Smart) som stöttar honom på alla de sätt hon kan.

Filmen fokuserar i första hand på att Chelios behöver ladda upp sitt hjärta med jämna mellanrum, och manuset ser till att inget sätt är det andra likt.
Visste du tex att för att få friktion och en viss elektricitet i kroppen kan man använda sig av den briljanta idén att idka samlag inför en fullsatt galoppbana mitt på blanka dagen!
Det är kanske sådana tokiga manusdetaljer som gör att Crank-filmerna ändå skiljer sig lite från mängden.
Samtidigt går det inte att komma ifrån att mycket återanvänds och upprepas in absurdum.
Den första filmen var så adrenalinstinn att man nästan storknade själv i soffan. Nu vet man mer vad som väntar och bländas inte lika lätt av galenskaperna.  Nu, liksom då, lider filmen av att tempot ändå mattas mot slutet och avslutningen i manuset känns direkt svagt och lite hafsigt. Den svarta humorn som finns inbyggd som ett snyggt komplement gör sig dock perfekt i proportion till hela den osannolika idén med denna film.

Många kommer säkerligen att ha ett och annat att anmärka på filmens uppbyggnad och nästan totala avsaknad av realism och vettighet.
Men, kan du köpa storyn i denna galna actionkarusell kommer dock Crank 2:High Voltage att bereda dig visst nöje i sin skräpighet.

Men sedan räcker det nog.

Betyget: 2/5

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.