The Hateful Eight (2015)

hateful_eight_payoff_finalNy Tarantino! I samma vatten som den förra rullen (Django Unchained), westernvärlden.
Kommer han verkligen undan med det? Regissören som ändå kanske är lite känd för att väva ihop sina storys i olika miljöer och nya nischer för varje ny film.

Men, jag behöver icke vara orolig en endaste sekund. Django… var oerhört underhållande, rå och till och med rolig…så varför ändra ett vinnande koncept? Däremot har den gode regissören skalat ned sin nya westernstory till att bli ett sorts kammarspel med begränsad yta, fylla denna med detaljer av guds nåde och sedan slänga åt skådisarna en lunta dialog att lära sig. Tjoff pang liksom.

För en dialognörd som en annan är detta förstås mumma. Många hävdar att filmens numero-uno-insats görs av pålitlige Samuel L Jackson, vilken håller igång med kanske sin digraste svada hittills (?). Jag menar nog istället att dagens pris bör gå till Walton Goggins som med sin evigt tjattrande (möjliga) sheriff Mannix stjäl varje scen han är med i.
Lägg nu till dessa kufar namn som Kurt Russell (muschen!!), Michael Madsen (alltid denne Madsen!!), Tim Roth (eller var det Christoph Waltz i förklädnad?), Jennifer Jason Leigh (som kanske gör sin bästa insats på år och dag!), gamle Bruce Dern (med vild blick)…och det är sannerligen en sällsamt sällskap som alla tvingas övernatta i ”Minnie’s Haberdashery”, en stuga belägen i Wyomings smällkalla snölandskap. Alla har sina rutiga skäl att vara just där…frågan är egentligen bara vem som har vilken agenda…och naturligtvis litar ingen på någon. En sorts knäpp mix mellan Taratinos gamla Reservoir Dogs, hans nyare Django och valfri Agatha Christie-deckare….hmm..varför inte…10 små negerpojkar!

Det märks att Tarantino tycker om att hålla sig till invant mönster, ständigt våldsamt och rått, men den rejäla urladdningen kommer i filmens final….och då undrar man (som vanligt) om inte herr QT ändå har en sorts våldsam ådra inom sig som bara måste få utlopp på strittande blodigt sätt…? Men som tycks vanligt i filmer av QT så blir just våldet på något sätt en del av hela hans format och koncept…vilket gör att det också ”accepteras”på ett sätt som kanske inte är så vanligt annars ( i vilken annan rulle kommer Kurt Russel undan med att ge Jennifer Jason Leigh en brutal armbåge mitt i plytet så att hennes näsa blir en blodig sörja )…?

…och alla tyckte det var så kul i stugan att de plötsligt började sjunga!

Hos mig funkar första delen av rullen bäst, när dialogen är helt i fokus och Tarantino dessutom introducerar oss i stugans alla snygga detaljer. Lömska människor, dialoger med galna stickspår och utsvävningar…jag gillart! Andra delen, när säcken knyts ihop och historien får sitt avslöjande, går mer på i ”sedvanlig” mall från den egensinnige regissören. Dock på samma pålitliga och rejält underhållande vis!
Summa summarum en film som väl håller Django-flåset uppe, och kanske till och med blir liite bättre, hos mig. Främst för att historien utvecklas till just formen av ett isolerat kammarspel, där framför allt personerna står i fokus med sina olika sätt att agera.

Jag såg filmen på ”vanligt sätt”, alltså inte i den speciella 70mm-versionen som erbjöds i Stockholm under begränsad tid. Passar sig då storyn till just den effekten? Svårt att säga. Tarantino smäckar in några snygga landskapsscener i början av filmen, men sen är det interiör i stugan för nästan hela slanten. En snygg effekt i 70mm, inbillar jag mig, måste förstås vara att stugscenerna ändå kan innehålla så mycket mer av just detaljer i samma bild.
Missas då något av upplevelsen om man inte ser den i ”Ultrapanavison”? Jag tror inte det, fokuset ligger trots allt på personerna och deras agerande. Och ett stenhårt manus.

En mustig rulle, precis så Tarantino-grisigt man vill att det ska vara.
QT levererar igen.

#19_logoI Snacka om Film-poddens avsnitt nr 19 pratar jag och Fiffi mer om varför vi gillar rullen och dess galna karaktärer så mycket. Var någonstans tex hamnar den på våra respektive Tarantino-skalor..?!

 

 

 

P.S.
Vill du läsa mer om hur det var att se rullen i det speciella 70mm-formatet rekommenderas ett besök hos någon av följande bloggkamrater; Henke, Jojjenito eller Movies-Noir!

 

 

 

8 kommentarer på “The Hateful Eight (2015)

 1. Japp, en riktigt bra film. Precis som du så var jag mer förtjust i första delen innan pausen. Förresten, har du fått reda på när pausen var i 70 mm-versionen? Om inte så kan jag säga att det är precis efter det första dödsfallet…

  När det gäller 70 mm så var det ett cool format men jag tror inte man missar så mycket genom att se den på vanligt sätt. Fast stugan var rejält fin i 70 mm, det måste man säga. Ändå så var själva grejen med 70 mm-visningen just själva eventet, det kändes speciellt. Alla var taggade men tysta under filmen, eller skrattade vid rätt tillfälle! 🙂

  Django nämner du. Jag var tvungen att kolla upp vad jag egentligen tyckte om den eftersom jag inte mindes. En helt vanligt trea blev det och min text handlade till 85 % om Tarantino i allmänhet och hans andra filmer, haha.

  Tack för ping. 🙂

  Gilla

  • Såklart kul med lite ”extra” vid en visning. Kul att det kändes lite speciellt!!
   Fiffi kom ihåg pausen sen och avslöjade det off-mick….hahaha.

   Kan verkligen tänka mig att stugan ändå gjorde sig i det breda formatet! 😄

   Trevlig helg!

   Gilla

 2. Såklart att Goggins (vilket namn!) var bäst. Trots Kurtans magnifika mustasch.

  Jag tycker dock att Quentin har ändrat kurs lite då denna film var kallare och hårdare i känslan jämfört hans tidigare filmer som andats ”underhållningsvåld” lite mer…

  Gilla

 3. Huh, intressant att så många gillar Goggins jag tyckte han började får filmen att närma sig Django-klass när han kom igång ordentligt.

  Jag tyckte att det var ganska vilsamt att filmen i alla fall inte slutade i en stor shootout, Tarantino är lite för förtjust i de sluten.

  Och eftersom jag inte heller såg den på 70-mm-visning måste jag förstås också hävda att jag inte tror det gör så stor skillnad 🙂

  Gilla

  • Goggins är en skön sälle! Mer av honom i framtiden!!
   Man kan väl säga att QT tog en förmodad väg till finalen…och twistade den lite…kanske? Mycket intressant också att följa Jennifer Jason Leighs karaktärs utveckling mot slutet….;-)

   Gilla

 4. Ping: The Hateful Eight (2015) | Rörliga bilder och tryckta ord

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.