New Moon (2009)

Att se den här uppföljaren i Twilight-hysterin får mig att inse att jag var snäll, mycket snäll, mot föregångaren och nu verkligen får anledning att skämmas för det tilltaget. Men kanske var det för att man kunde ana ett korn av kvalité någonstans där i den första filmen. Något som man kunde bygga vidare på och kanske styra upp lite i uppföljaren. Men ack vad jag bedrog mig. Här är en fortsättning som är så sanslöst dum så man tar sig för pannan. Samma spelplats, samma personer. Och ett par nya som slängs in av bara farten. Av någon väldigt outgrundlig och totalt ologisk anledning får glittervampyren Edward för sig att han måste lämna Bella åt sitt eget öde i närmare två timmar. Bella blir apatisk, toksitter stilla i sitt rum, ger sig sedan ut på stan som en riktig naughty girl och håller på att hångla upp en biker innan hon sansar sig (det är ju trots allt en tillrättalagd tonårsfilm). Fritt fram nu för den väldigt långhårige Jacob vilken trånar efter Bella som spelar svår men självklart faller för den muskulöse ynglingen i brist på blek-Edwards närvaro. OCH som om det inte vore nog inträder nu på banan ett gäng vargar, eller varulvar som man faktiskt säger i filmen (trots att det är fullt dagsljus och någon måne absolut inte syns till), och jag känner hur hopplösheten stegrar sig i min kropp.

Det är dåligt, så dåligt att man återigen ångrar 2 timmars bortslösat liv framför tv:n. Ett hackigt manus som inte ens innehåller ett uns av de ”regler” som ska omge vampyrer och varulvar. Här blandas det friskt och allt framstår som ”Mitts Livs Novell-får-stanna-uppe-lite-längre”. Uselt skådespeleri, Kristen Stewart och Robert Pattison har noll, verkligen noll, kemi mellan varandra och borde ta lektioner i hur man uttrycker känslor på ett trovärdigt sätt. Den ständigt flinande och barbröstade Jacob vill man bara slå på käften. Likaså hans skuttande kompisar som alla verkar vara på rymmen från sommarkollo.

New Moon är rörig, hackig, ett hafsverk och är en fruktansvärt dålig film fylld med usla skådisar. Blir heller inte klok på effekterna, vissa är faktiskt rätt snygga medans andra är skrattretande dåliga. Hela filmen får ett billigt intryck, vilket också är konstigt med tanke på alla miljoner som borde backa upp detta tonårsfenomen. Jag är fortfarande inte i målgruppen, men borde ändå kunna kräva betydligt mycket mer när en sådan här saga ska överföras till film. Att skylla på att det i första hand är unga tonårstjejer som ska se skräpet är att komma undan billigt. Och byta regissör visade sig ju bara bli värre. Undvik om möjligt eller bered dig på ilska och vanmakt.

Betyget: 1/5

 

p.s Och det värsta är att det snart är dags för ännu en del…

5 kommentarer på “New Moon (2009)

 1. Har inte sett filmerna och har inga planer på att göra det, men dom har ju verkligen gjort ett varumärke av hela grejen. Ur det perspektivet behöver inte filmerna vara bra så länge de innehåller det målgruppen vill ha….

  Gilla

 2. Japp, det är precis så det är. Så länge det säljer kan man komma undan med vad som helst utan större ansträngning.
  Och det gäller ju inte bara den här filmserien…

  Gilla

 3. Jag tyckte om ettan, men har inte vågat se den här uppföljaren än.

  Det fanns ju ändå någon sorts ambition att berätta något i den första, vilket totalt verkar saknas i uppföljaren.

  Gilla

 4. Haha, bra skrivet. Man kan undra om den kommande Eclipse blir lika dålig som denna, eller kanske rentav ännu sämre. Har dock ingen lust att ta reda på svaret. 🙂

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.